2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 20. juuni 2019

Õnnelik prints


Raamat: Õnnelik prints by Oscar Wilde, tõlk Krista Kaer (2019) Varrak, RR, A
Hinne: B
Nende kaante vahel on Wilde’i kaks muinasjuttude kogu – „Õnnelik prints“ ja „Granaatõuntest maja“. Ta ise on öelnud, et need on lood lastele ja lapsemeelsetele ning mingit vanuselist piirangut neil pole. Wilde, kes pidas oma kinnituste kohaselt kunsti kõlblusest kõrgemaks, on oma loomingus osutunud üsnagi suureks moralistiks. Omaenda elus koges ta suurt rikkust ja nägi Londoni toretsemist, samal ajal kuulus tema kogemusse ka näljahäda-järgne Iirimaa, läbi ja lõhki iirlasena säilitas ta Inglismaal omamoodi kõrvaltvaataja pilgu ning see peegeldus ka tema mõistujuttudes. Aga isegi kui neid allhoovusi ja tagamaid mitte arvestada, võib igas vanuses lugeja elada kaasa kaunitele lugudele armastusest ja eneseohverdusest, sellest, milline on tegelikult oma hingest loobumise hind ning et mõnikord avanevad südamed alles siis, kui need purunevad.

Omaette väärtus on Wilde’i stiilil, sest algselt jutustas ta oma lugusid ja kuulajad läksid temaga kaasa, lastes end lummata. Need lood leiavad üha uusi lugejaid, neid lavastatakse, tõlgitakse ja avaldatakse praegugi ja küllap ka edaspidi.
Classic, Fiction, Fantasy,

Kas teile meeldivad muinasjutus, mis algavad „Elas kord…“ ja lõppevad „Ning nad elasid õnnelikult elu lõpuni!“ või meeldivad teile muinasjutud mille kunagi ammu kirjutasid vennad Grimmid või tänapäeval Stephen King? Mina isiklikult eelistan süngeid muinasjutte, sest oma süngusega valmistavad nad lapsi paremini tulevaks ette, mitte ei luba neile roosat mannat, mida kunagi sadama ei hakka.

Wilde kirjutatud lood ei ole ka need ilusa alguse ja õnneliku lõpu lood. Wilde lood on suht sünged ja neisse on sisse kirjutatud moraal, mida ei nämmutata lugejale lahti, kuid igaüks võib leida enda pigistava koha, et siis enda käitumist muuta, olgu ta siis laps või täiskasvanud. Need lühilood on tüüpilised Victoria ajastu lood, mille aluseks võisid olla vanad rahvalaulud, ning mis on ajastule omaselt täis isekaid, hoolimatuid, kõrke ja julmi tegelasi, kes võib-olla leiavad oma südame või siis ei leia ja lugu lõppebki lihtsalt sellega, kui hoolimatud inimesed teiste õnnetusest rõõmu tunnevad. Wilde lugudes on ilu see mis teeb tegelase hoolimatuks ja isekaks, kuid kui tegelane ise ei tea, et ta on ilus või inetu, siis võib ta olla just see kõige hoolivam hing. Tema lugudes on kolme kordust, olgu see siis proov kolm korda kellegi juurest lahkuda või siis kutsutakse kolm korda kedagi välja, kuid see maagiline kolme kordus, mida on ka teiste autorite haldja lugudes, on ka siin. Isegi kui tema lood on välja kasvanud iiri rahvalugudest, siis tema tegelased reisivad üle kogu maailma, tutvudes kõiksuguste fantastiliste ja maagiliste asjadega, olgu nad siis reaalsete asjade kirjeldused või siis puhas kirjaniku fantaasia. Siin on kristlike hoiatavaid lugusid, kuid tutvustatakse ka muid usundeid.
 
Paar aastat tagasi lugesin ma raamatut Victoria aegsetest muinasjuttudest. Selles kogumikus räägiti selle aegsetest muinasjuttudest üldisemalt, ning lisaks olid seal ka mõningad väljapaistvamad lood. Üks neist oli Wilde oma ning tema lugu polnud sugugi kõige fantastilisem või kõige julmem. Tundub et see oli ikka aeg, kui lapsi kasvati korralikult hirmutava hoiatuslooga, mitte ilusa roosa muinasjutuga.

Õnneliku printsi lühilood on suurepärased, võib-olla masendavad, kuid head ikkagi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar