2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 17. juuni 2019

Usu mind


Raamat: The Decoy/Belive Me by J.P. Delaney, tõlk Peeter Villmann (2018, 2019) Varrak, RR, A
Hinne: B
Claire on askustes näitlejanna ja elamisloata britt, kes vajab tööd ja raha, et hakkama saada. Ning siis saab ta mõlemat. Kuid see ots pole selline nagu ta oleks oodanud.

Claire nõustub olema lahutustele spetsialiseerunud advokaadibüroo peibutis. Teda palgatakse olema kõrvalekalduvate abikaasade lõksuks ja ta lindistab nende nõustumist prostitutsiooniga. Reeglid? Ära kunagi lähene oma sihtmärgile otse. Anna selgelt märku, et oled vaba, kuid mees peab sulle pakkumise tegema, mitte vastupidi. Firma on huvitatud tõenditest, mitte aktist enesest. Süütutel pole midagi varjata.

Kuid siis mäng muutub.

Ühe Claire märgi abikaasa tapetakse jõhkralt ja politseinikud on kindlad abikaasa süüs. Nad soovivad meeleheitlikult teda tabada enne kui ta taas tapab ja seega palkavadki nad Claire temalt tunnistust välja meelitama.

Claire saab sellega hakkama. Ta on suurepärane uue hääle ning iseloomu omandaja. Naise jaoks kes on manipuleerimise meister, ei peaks ju väga raske olema mürtsukat lõksu püüda? Kuid kes siis ikka on peibutis … ja kes on saak?
Thriller, Drama, Mystery

Wow.

Usu mind on üks vägagi põnev kriminaalne kassi ja hiire mäng. Lugu on üles ehitatud Claire vaatevinklist. Tema on jutustaja ja tema on ka lavastaja, kes kujutab ette stseene näidendist/filmist, kus osatäitjad mängivad oma rolle. Claire on nooruke britt, kes on kogu oma elu tahtnud näitlejaks saada, sellest ajast saati, kui ta orvuks jäi ja kasuperest kasuperesse rändama pidi. Ta jõudis isegi Inglismaal ühes filmis kaasa lüüa, kuid kahjuks tekkis tal liialt lähedane suhe filmi peategelasega ja seega rikuti tema karjäär Inglismaal.
Charles Baudelaire

Nüüd on ta siis New Yorgis, ühes kuulsamas draamakoolis, kuid isegi kui ta sai sinna stipendiumiga, peab ta ju ka oma elamise eest maksma. Töötada ta ei või kuna tal pole elamisluba ja seega ei saa ta ka ametiühingus olla ja tema ainus lootus on muusikavideod. Kuid siis saab ta pakkumise mängida prostituuti, lindistada sihtmärgi nõustumine ja siis lahkuda koos saagiga enne kui tegelikult asjaks läheb. Selle eest ei maksta palju, kuid see hoiab teda pinnal, kuni …

Tema viimane tööots oli imelik juba algusest peale ja kui sellega seoses hakati teda ka kahtlustama mõrvas läks asi veelgi hullemaks. Tal on valida, kas oma kaks asja pakkida ja tagasi Inglismaale minna, kus teda keegi ei oota ja kus ta ilmselt ka tööd ei saa, või siis võtta vastu üks veelgi imelikum pakkumine. Ning kogu selle imeliku loo keskmes on prantsuse luuletaja Charles Baudelaire looming.

Ja nii saabki alguse lugu milles ei saa kuni lõpuni päris kindel olla. Kuigi algusest peale on väga selgelt välja toodud, kes on peamine kahtlusalune, jõuab lugu teha mitmeid 180° pöördeid ja seega hakkasin ma mingi hetk mõtlema, et väga vabalt võib lõpuks tulla paharina välja keegi, keda alguses üldse ei mainitud. See on lugu, mis hoiab lugejat enda kütkes ja annab kuhjaga mõtteainet. Kuid need 326 lehekülge lähevad kiiresti ja igavat hetke ei ole. Tõsi vahel võib tõsiselt tigedaks saada, kui Claire kahtleb igas „kindlas“ tõendis ja keerab iga kord kui kõik tundub juba selge olevat lugeja pea jälle teisele poole, kuid see just annabki sellele loole selle võlu, miks raamatut on raske käest panna.

Väga hea lugemine, kui vaid tõlk ja toimetaja oleks hoolikamad olnud ja vigu oleks vähem olnud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar