2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

neljapäev, 16. juuli 2015

Victorian Fairy Tales



Raamat: Victorian Fairy Tales edited by Michael Newton (2014)
Hinne: D
Victoria aegne ühiskond oli huvitatud haldjatest ja seda oli selgelt näha ka selle aegses kirjanduses, mil on avaldatud ühed kõige fantastilisematest muinasjuttudest üldse. Nendes pakutakse lugejatele lühemat teed tolleaegsete unelmate, soovide ja ihade poole. Selles kogumikus on koos paljus selle perioodi suurimad nimed nagu Thackeray, Oscar Wilde, Ford Madox Ford ja Rydyard Kipling kirjutasid muinasjutte ning samuti ka teised kirjanikud, kes ongi tuntud oma muinasjuttude poolest nagu George MacDonald, Juliana Ewing, Mary De Morgan ja Andrew Lang. Siia on kokku pandud neliteist parimat lugu nende ja teistegi andekate kirjanike poolt, et pakkuda lugejatele mitmekülgset panoraami lugude sisust, kirjastiilist ning annab võimaluse lugejatel mõista meie suurimaid muresid.

Lood varieeruvad lihtsate luiskelookeste, romantiliste, satiiriliste ning tumedate müsteeriumite vahel. Kõik need lood pakuvad midagi nii täiskasvanutele kui ka lastele. Muinasmaa on dünaamiline ning ahvatlev koht, mis pakub erinevaid võimalusi uurida erinevaid inimesi, kannatusi, armastust, perekondi ning isiksuse piinasid. Michael Newtoni sissejuhatus ning märkused tutvustavad lugejale ka tolle ajastu kirjanduslikku turgu ning ka seda millist rolli on need lood mänginud tänapäevases vaidluses skeptitsismi ja uskumise üle. Samuti on raamatusse lisatud nii mõnigi lugudega kaasas käivad originaalse illustratsioonid selliste tuntud illustraatorite poolt nagu Richard Doyle, Arthur Hughes ning Walter Crane.
Fairy Tale,

Tegemist on väga hea kogumikuga Victoria aegsetest muinasjuttudest. Mõned neist olid mulle tuttavad, kuid enamust lugesin ma siiski esimest korda. See oli üks huvitav lugemine ning see raamat oleks väga kasulik, kui on vaja lugeda õhtujutte, kuid … see raamat oli kokku pandud kui diplomitöö, mis algas pika sissejuhatusega muinasjuttudest üleüldse ja tolleaegsetest kirjanikest. Selles sissejuhatuses on palju viiteid lugudele, mis on selles kogumikus ning kuna mina enamust neist lugudest ei tea, siis oli mul tõsiselt raske mõista vahel, millest jutt. Kuid lood iseenesest on huvitavad ja lõbusad ning kui te sissejuhatuse jätate alles raamatu lõppu lugemiseks, siis on sellest palju rohkem kasu.

Kuid need muinasjutud olid nagu muinasjutud ikka. Enamasti tuletatakse lugejatele meelde, et kui te haldjatelt kingituse saate, siis ei pruugi see alati hea kink olla ja kui te neilt midagi soovite, siis olge oma soovide esitamisega väga ettevaatlik ja sõnastage need väga hoolikalt, sest haldjad leiavad alati võimaluse teie soovi teie vastu keerata, nad juba on kord sellised helded, kuid salakavalad ja vahel ka pahatahtlikud.

Aga jah, hea raamat öökapile teiste raamatute vahele lugemiseks või siis lastele võib-olla õudusunenägude tekitamiseks, samas pole need lood nii võikad, kui seda on Grimi vendade lood :). Kui ta vaid poleks nii akadeemiline.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar