2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 29. september 2019

Sword and Pen


Raamat: Sword and Pen (The Great Library #5) by Rachel Caine (2019)
Hinne: B+
Kui Suure Raamatukogu tulevik on kaalul, tuleb noortel raamatukogu õpilastel otsustada, kas see iidne asutus on päästmist väärt.
Suure Raamatukogu korrumpeerunud juhatus on langenud. Kuid vana Arhivaar plaanib oma võimu siiski tagasi saada ja samal ajal on Raamatukogu ründama asunud ka teised kuningriigid, seega on kogu tulevik suure küsimärgi all. Jess Brightwell ning tema sõbrad peavad oma jõud ühendama nagu ei kunagi varem, et vormida Suure Raamatukogu uus tulevik … või siis vaatama kuidas kõik nende ümber kokku variseb.
Fantasy, Dystopia, YA

Seekord on tõesti tegu viimase osaga. 

Ja tegevus toimub ühe ööpäeva jooksul. Pärast viimast võitlust eelmises raamatus on nad mingil määral edu saavutanud, kuid samas on nad ka suures ohus. Vana arhivaar on põgenenud, kuid keegi ei tea kui palju tema käsilasi on spioonidena oma seniseid ülesandeid täitma jäänud. Lisaks sellele on Raamatukogu nõrkuse ära tabanud ka kõigi suuremate riikide valitsejad ja nad on saatnud oma laevastiku Aleksandriat „kaitsma“, kuid nad loodavad salamisi, et nad suudavad Suure Raamatukogu valitsemise just oma riigi kätte saada.

Jess, Wolfe, Santi, Morgan, Thomas ja kõik teised, kes on vanale Raamatukogule ustavad ei taha siiski võimu käest anda, seega tuleb neil leida võimalus ellu äratada iidsed raamatukogu valvurid ja tööle saada uued kaitsemehhanismid. Loomulikult ei saa Jess teisiti, kui ta peab oma elu ohtu panema ja Thomas ei saa teisiti, kui oma uudishimule järele andma. Morganile antakse sõrmus, mis peaks aitama tal oma võimeid taltsutada, kuid ka temal on kalduvus pigem äärmustesse kalduda.

Keegi ei tea kes nende ümber on sõber või vaenlane, need vähesed keda nad usaldada saavad ei saa pidevalt nende ligiduses olla. 

See üks ööpäev on intensiivne – iidsete jumala kujude elluäratamine, linna pommitamine, mürgiste udude sissehingamine, tulistamine, surnukambrites olevate lõksude lahendamine. Äärmiselt intensiivne lugu kus teismelised päästavad maailma ja püüavad seda paremaks teha.

See on hea lõpp sellele sarjale. 

Mõõk ja pliiats on ühtpidi suurepärane düstoopiline nägemus maailmast, kus trükipressi leiutamine tõi leiutajale surmanuhtluse kuid teistpidi on see ka nagu nägemus tänapäevast, kui kõik teosed liiguvad digitaalmaailma, kus teoste omamist kontrollivad suurettevõtted, ostetud raamatute, filmide ja muusika paljundamine on keelatud ja kui on tehtud piraatkoopia, siis võib selle eest karistuse saada, kuigi tegelikkuses kehtib endiselt esmaostmise seadus, mis lubab ostjal tema ostetud teost kinkida, edasi müüa, laenutada ning oma huvides koopiaid teha, olgu siis tegu piraatkoopiaga või mitte.

Hea lugemine ja hea lõpp sellele sarjale.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar