2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 2. oktoober 2019

Palmik

Raamat: La Tresse by Laetitia Colombani, tõlk Mirjam Tiitus (2019) Varrak, RR, A
Hinne: B
Kolm naist, kolm saatust, kolm põimuvat lugu, mida seob üks vabadusekihk. Smita, Giulia ja Sarah elavad eri maailmades ja eri maailmajagudes. Nad kõik peavad üles näitama erakordset vaprust ja trotsima ühiskondlikke eelarvamusi, et võidelda selle eest, millesse nad usuvad.

Smita elab Indias, väikeses Badlapuri külakeses Uttar Pradeshi piiri ääres. Ta kuulub ühiskonna heidikute hulka, puutumatute kasti. Tema ametiks on latriinide tühjendamine paljakäsi – amet, mida antakse edasi emalt tütrele. Niisugune on kord ja kastisüsteemi reeglite rikkumine on seadusega karistatav. Smita on valmis mängu panema nii enda kui ka oma pere elu ja turvalisuse, et võimaldada oma tütrele kooliharidust. Et anda talle võimalus elada teistsugust elu.

Giulia töötab oma isa ettevõttes, mis on viimane traditsiooniline parukatöökoda Palermos. Kui tema isaga ühel päeval õnnetus juhtub, avastab neiu, et töökoda on pankroti äärel, nii tööliste kui ka Giulia perekonna saatus ripub juuksekarva otsas – sõna otseses mõttes.

Sarah on mainekas advokaat, tema büroo on üks edukamatest kogu Montréalis ja kõigest neljakümneaastasena ootab Sarah´d ees osanikuks ülendamine. Karjääri nimel on Sarah ohverdanud kogu isikliku elu, vaba aja ja suhted. Nüüd on ta jõudmas karjääri tippu, kui ta kuuleb sünget uudist, mis paiskab segi kogu ta elukorralduse.
Drama

Palmik on huvitav lugu kolmest naisest. Kolmest naisest kes elavad vägagi erinevates paikades, esialgu jääb suisa mulje et erinevatel ajastutel, sest nende elud on sedavõrd erinevad üksteisest.

Aga mis neid siis ühendab? Äkki on see see üks päev, kui nende elu muutus – Smita saadab oma tütre kooli, Ciuliana isa satub autoõnnetusse, Sarah kukub kohtus kokku. Või on see äkki nende suhtumine religiooni – Smita on süvausklik, Ciuliana on usklik nagu iga Sitsiilialane ja Sarah teab et ta on juut, kuid ta ei jälgi traditsioone. Aga äkki seob neid hoopis see, kuidas mehed nende maailmas nendesse suhtuvad? Kuidas saab nende eludest või saatustest palmik? Kui nad oleks erinevatest ajastutest võiks nad äkki olla üksteise reinkarnatsioonid. Või äkki viib saatus neid reaalses elus üksteisega kokku ja nad päästavad üksteise elu?

Iga naise elus on omamoodi rõõme ja omamoodi kurbust, kellegil neist ei ole olnud just kõige õnnelikum nädal/kuu/aasta, kuid nad on tugevad naised ja nad ei vannu alla neid tabavatele löökidele.

Omamoodi õigel aja sattus see raamat mu kätte, järgmine nädal (oktoobrikuu teine nädal) on rahvusvaheline rinnavähi nädal ja 12.10 toimubRoosa Lindi Jooks. Ja teistpidi õigel ajal, kuna just praegu võtan ma koolis loengut maailma usunditest ja möödunud reedel rääkisime jumalakartlikkusest ning vooruslikkusest. Kõik need teemad põimuvad nii siin raamatus ja muudavad selle kaasakiskuvaks draamaks, mis on üheti nii kauge ja teisiti nii lähedane, kuid samas nii mõistetav.

Suurepärane lühike lugemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar