2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 15. oktoober 2019

Beowulf: Legend kangelasest


Raamat: Beowulf: Legend kangelasest by Nicky Raven (2008)
Hinne: B
Beowulf” on üks vanemaid ingliskeelseid kirjandusteoseid: anglosaksi poeem, mida tuntakse vaid ühe, üheteistkümnenda sajandi algusest pärineva käsikirja põhjal. Lugu ise on käsikirjast ehk umbes 250 aastat vanem, aga kuigi teadlased on selle loomise täpse aja üle vaielnud, pole nad iial üksmeelele jõudnud. 1731. aastal säilitati seda ainsat käsikirja, mis kuulus Robert Bruce Cottoni kollektsiooni, Westminsteris Ashburnam House’i raamatukogus. Käsikiri pääses napilt tulekahjust, mis hävitas sadu teisi hindamatuid kirjandusteoseid. Praegu asub käsikiri Londonis British Librarys, kus asjatundjad kasutavad tehnika viimast sõna, et säilitada seda hinnalist osa meie kirjanduslikust pärandist digitaalsel kujul. Tules kannatada saanud tuhande aasta vanuses käsikirjas pajatatakse kangelasest – Beowulfist – ja tema võitlusest hirmuäratava koletise Grendeliga. Hoogsas ja rütmilises poeemis on maksimaalselt ära kasutatud vanainglise keelele omast energilisust ja jõulisust. Pärast seda, kui roomlased lahkusid 4. sajandil pKr Briti saartelt, tungisid sinna mitmed sõjakad Põhja-Euroopa rahvad: viikingid (Skandinaaviast) ja saksid (Germaani aladelt). Samal ajal seadsid end Euroopas sisse ka kristlased, kes tõid endaga kaasa lugusid uutest kangelastest. Beowulf on üks selliseid varakristlikke kangelasi – ta pärineb jüütide seast, kes elasid kunagi praeguse Rootsi lõunaosas. Sündinud niisuguses ajaloolises kontekstis, on iidne lugulaul Beowulfist säilinud meie päevini.
Classic, Fantasy, Adventure

Beowulf on üks selline müüt, millest olen kuulnud, kui pole kunagi lugenud. Püüdsin isegi samanimelist telesarja vaadata, kuid see läks liialt Viikingite ripoffiks, seega ei vaadanud ka seda väga palju. Ehk, ma olen seda nime kuulnud, olen aru saanud, et tegu oli kangelasega, kes võitles draakoniga, kuid midagi muud ei tea.

Aastaid tagasi sai ostetud väga uhkes pakendis ja suurepäraste illustratsioonidega Beowulfi ümberjutustus, kuid lugemiseni jõudsin alles nüüd.
Selline lühike, 81 lk raamat, kus on põhimõtteliselt kaks lugu – lugu kuidas Beowulf saab kuulsaks ja kuidas Beowulf sureb. Kuna tegu on ümberjutustusega, siis ilmselt on mõlemad lood päris eeposes pikemad ja üksikasjalikumad (võib-olla on isegi kõigi hukkunud sõjameeste nimed ja pered üles loetud) kuid siin on lood lühikese.
Esimeses loos tuleb koletis soost ja murrab peamaja ukse maha, haarab paar neidu kaasa ja kaob. Paar röövretke möödub veel enne kui Beowulf kohale jõuab, koletisel käe küljest rebib, ning koletise põgenema sunnib. Kuid ka koletised on kuskilt tulnud ja seega tuleb tema ema oma poja tapjatele kätte maksma. Järgneb taas tagaajamine, võitlus ja Beowulf väljub trofeed kandes võitjana.

Järgneb pikk rahuaeg, õitsengu aeg, kuni üks uudishimulik talumees (äkki kääbiku eelane) satub lohekoopasse ja lihtsalt peab sealt midagi tasku pistma. Raevunud lohe asub kohalikku ümbrust põletama ja taas tuleb Beowulf appi kutsuda. See jääb tema viimaseks võitluseks, mille ta küll võidab, kuid kust ta oma jalal enam ei lahku.

Selline oligi siis lühike legend Beowulfist ja seda lühikest lugu saadavad suurepärased illustratsioonid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar