2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 24. oktoober 2019

Kõrvalised isikud


Raamat: Kõrvalised isikud by Ilmar Tomusk, illustraator Priit Pärn (2019) 
Hinne: A
Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/44803381-k-rvalised-isikud
 Keele ja sõnadega on väga kummaline lugu. Sa ütled, et paned mütsi pähe, aga tegelikult paned pea mütsi. Proovid panna soki jalga, kuid juhtub hoopis vastupidi ning jalg läheb sokki. Kui talv on käes, pole see tegelikult üldse käes, vaid hoopis õues. Sügav lumi on aga eriti naljakas – sina hakkad lumememme tegema või kelgutama, lumi muudkui sügab. Sul võib olla suus mitu keelt, kuid kõige ilusam neist on eesti keel. See raamat ongi eesti keelest ja sellest, kui lõbus ja vahva see keel võib olla. 
Children, Humor 

Nagu Ilmar Tomusk Eesti Lastekirjanduse Keskuses toimunud seminaril „Laps kirjanduses 7“ ütles, on lastel väga hea fantaasia ja lapsed võivad täiesti vabalt sõnadest hoopis otsesemalt aru saada, kui täiskasvanud ja lastele on naljakad hoopis teised asjad kui täiskasvanutele – näiteks mida suurem seda naljakam ja mida vastupidisem, seda naljakam.

Kõrvalised isikud ongi selline suurepärasem raamat, mida lastel on lõbus lugeda ja sealt uusi väljendeid õppida ja täiskasvanud saavad lugedes meelde tuletada, et kõik ei ole ainult nii nagu me igapäevaselt harjunud oleme. 

Me kõik teame neid väljendeid ja me kõik oleme nendega harjunud ning me enamasti ei mõtle, et miks see nii on ja kas seda teistmoodi ei võiks mõista. Mina näiteks pakun iga kord, kui keegi tuleb nõu küsima neile kas tassi või pudelit või mõnd muud anumat, mis mul just laua peal juhtub olema, ning kui mõnel võistlusel jooksen ja ergutajad karjuvad „läheb, läheb, läheb“ siis ma mõtlen alati, et miks läheb, kas nad ei peaks karjuma tuleb?

Keel on naljakas asi ja rikkalik asi ning kui seda õieti kasutada saab sellest palju nalja (tõsi, ka valesti kasutamine võib nalja teha või siis nutma ajada). Keelega on hea mängida ja vahel ei pane tähelegi, kui palju me tegelikult igapäevaselt kasutame väljendeid ja ütlusi, mis tegelikult võiks tähendada hoopis midagi muud, kui me poleks harjunud neid teistmoodi kasutama.

Hea humoorikas ja värskendav lugemine! Ja palju annavad ka juurde Priit Pärna pildid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar