2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 22. jaanuar 2020

Soovipuu


Raamat: Soovipuu by Katherine Applegate, tõlk Kristina Uluots (2019)Varrak, RR, A
Hinne: C
„Puud ei oska nalja visata, aga kahtlemata oskavad nad lugusid jutustada ...”

Selle tammepuu nimi on Punane ja tal on palju aastaringe. Ta on piirkonna soovipuu: inimesed kirjutavad oma soovid riideribadele ja seovad need Punase okste külge. Ühes varesest sõbra Bongo ja teiste loomadega, kes Punase õõnsustes elutsevad, peab soovipuu naabruskonna üle vahti. Võiks arvata, et Punane on näinud kõike. Aga ühel päeval kolib piirkonda uus perekond. Sugugi mitte kõik ei ole nende vastu külalislahked ja Punase roll soovipuuna muutub olulisemaks kui kunagi varem.
Children

Soovipuu on südamlik lugu erinevate inimeste ja erinevate sugupõlvede kommetest ja hirmudest.

Seda raamatut lugedes meenus mulle mu Maailmavaadete ja usundite loeng, kus loodususundites tutuvustati meile animismi – usk loodusobjektide, nähtuste ja olendite hingestatusesse, eeldatakse individuaalhingede olemasolu (kivil on hing, puul on hing, inimesel ja loomal ning ka igal elundil on oma hing). Et siis tutvustagem lastele lisaks lõimumisele ka loodususundeid :).

Siin on siis lugu suurest puust, kes on sadu aastaid jälginud kõrvalt erinevate põlvkondade kasvamist, kuidas nad on ennast temaga sidunud ja kuidas lisaks inimestele on tema juures ja sees sirgunud ka mitmeid põlvkondi muid elukaid – opossumeid, pesukarusid, oravaid, linde…. Kuid nüüd, kui inimesed on oma hirmu väljendamiseks kasutanud tema koort, tahetakse ta kõrvaldada.

See poleks lasteraamat, kui raamatu lõpuks saakski puus raamat/hambaork/koolipink/tulehakatis. Loomulikult peab ka selle põlvkonna vahel lõimumine toimuma, olgu nad siis lapsed, täiskasvanud, puud või loomad.

Hea lugu.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar