2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 26. detsember 2022

Orm Punane

Raamat: Orm Punane by Frans G. Bengtsson, tõlge Anu Saluäär (2022) ER, RR, A Hinne:B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/63246148-orm-punane                

„Orm Punane“ on põnev ja humoorikas jutustus viikingiajast – X‒XI sajandi vahetusest. Tegevuse käigus, mis muistseid saagasid jäljendades viib Rootsi viikingeid Hispaaniasse mauri kaliifi galeerile, Iirimaa munkade juurde, Taani kuninga Harald Sinihamba jõulujootudele, Inglismaad rüüstama ning muistsest Kiievist bütsantslaste peidetud aaret otsima, elab lugeja märkamatult sisse Põhjala muinasaega, mütoloogiasse, eluolusse ja skaldikunsti. Taplustes lendavad pead, pidudel voolab ohtralt õlut ja aeg-ajalt luuakse kunstipäraseid värsse.

Fantasy, Adventure, History


Kui teile meeldivad viikingite müüdid, fantaasiad viikingite teemadel, fantaasia seotud reaalse ajalooga, siis on “Orm Punane” teie raamat.


Ormi lugu algab sellest, kui ta ema keelab tal isa ja vennaga koos röövretkele minna, sest ta on näinud und, kus Orm on verise peaga laevapingil pikali. Kuid ei lähe palju aega, kui Orm on ikkagi verise peaga laevapingil pikali, sest möödasõitvad viikingid on röövinud osa tema vanemate lambakarjast ja ühtlasi selle vägagi hakkaja lambakarjuse, kes on lammaste kaitseks paar nende laevameest maha löönud. Ja nii saavadki Ormi seiklused alguse - esmalt sõudja/sõdalane viikingilaeval, siis sõudja orjalaeval, siis ihukaitsja Hispaanias, siis laevakapten …


Mõnusalt kroonikate stiilis kirja pandud lugu, kus on huumorit ja luulet ja reaalseid ajaloolisi suurkujusid, veriseid taplusi, põnevaid seiklusi ja veidraid kombeid. Üllataval kombel on siin ka üsna palju kristlust, kuid üldsegi mitte sel kujul kui oodata võiks. Ning läbi kogu loo voolab ühtlase jõena palju palju õlut (vahel sekka ka natuke veini) sest ükski endast lugupidav viiking ei saa ilma õlleta.


Jah tempo võib olla mõne lugeja jaoks rahulik, kuid selle rahuliku tempoga saab suurepäraselt ja üksikasjalikult kirjaldada kõiki neid põnevaid seiklusi ja taplusi, millest Orm osa võtab, kirjeldada viikingite elu esimese aastatuhande lõpus, kui kristlased ootasid maailma lõppu ja viikingid leidsid üha uusi põhjusi, miks omavahel kakelda ja miks retkedele minna. Ja ka meie oma viikingid on ära märgitud :).


Hea lugemine peale kõiki neid viikingisarju, olgu teie lemmik siis Viikingid, Viikingid:Valhalla või The Last Kingdom. Tegelikult võikski öelda, et Ormi seiklused toimuvad rohkem Uthredi ajal, sest Ragnar Lothbrok ja tema pojad on selleks ajaks juba ise müütideks saanud.


Seega see omamoodi segu fantaasiast ja ajaloost, on väga mõnus lugemine pimedatel talveõhtutel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar