2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 3. oktoober 2013

The Dream Thieves

Raamat: The Dream Thieves (The Raven Cycle #2) by Maggie Stiefvater (2013)
Hinne: B
Nüüd kui sooned ümber Cabeswateri on üles äratatud, pole asjad Ronani, Gansey, Blue ja Adami jaoks enam iial samad. Ronan näiteks vajub üha sügavamale oma unenägudesse ning ta unenäod hakkavad üha enam trügima ka ta ärkveloleku aega. Kuid mõningad väga kurjad inimesed otsivad samu asju mida Ganseygi, et lahendada Cabeswateri mõistatust.
Paranormal, Criminal mystery, Drama

Alustuseks tutvustan ma teile ka selle sarja esimest raamatut, et oleks kergem aru saada teisest.

The Raven Boys (The Raven Cycle #1)
„On vaid kaks põhjust miks mitte-sensitiiv võiks näha kellegi hinge Püha Markuse ööl,“ ütles Neeve. „Sa kas oled tema eluarmastus … või sa tapsid ta.“
Surnuaias on külm juba enne seda kui surnud saabuma hakkavad.
Igal aastal, seisab Blue Sargent oma sensitiivist ema kõrval, kui neist mööduvad peagi-surnud. Blue ise pole neid kunagi näinud – kuni selle aastani siis, kui pimedusest ilmub poiss ja kõnetab teda.
Ta nimi on Gansey ning peagi saab Blue teada, et ta on õpilane kohalikust Aglionby nimelisest erakoolist. Blue on end Aglionby poistest eemale hoidnud. Neid tuntakse kui Ronga Poisse ning neist pole muud kui pahandust.
Kuid Blue ei suuda Ganseyst eemale hoida ja ta ei oska selle põhjust seletada. Ganseyl on kõik olemas – perekonna raha, hea välimus, ustavad sõbrad – kuid ta otsib midagi palju enamat. Tal on eesmärk mis on endaga haaranud veel kolm Ronga Poissi: Adam, stipendiumiga õpilane, kes vihkab kõiki rikkaid enda ümber; Ronan, julge hing kes pendeldab viha ja masenduse vahel; ja Noah, vaikne jälgija neile neljale, kes näeb palju kuid räägib vähe.
Niikaua kui Blue mäletab on teda alati hoiatatud, et tema on põhjuseks, miks ta eluarmastus sureb. Ta polnud seda kunagi varem probleemiks pidanud. Kuid nüüd, kui tema elu seotakse imeliku ning julma Ronga Poiste maailmaga, ei ole ta enam väga kindel.
Paranormal, Criminal mystery, Drama

Vot siis selline uus sari Maggie Stiefvateri sulest. Tema on see kirjanik, kes kirjutas Shiver triloogia ja The Scorpio Races raamatu.

See uus sari on kui unenägu – sõna tõsises mõttes. Mul oli esimest raamatut lugedes selline tunne nagu ma oleks poole sellest unes näinud ja ka see raamat pole teistmoodi. Väga hea lugu. Mis teeb loo eriti heaks, on see et igas osas on lisaks põhi loole ka veel eraldi „kriminaalne müsteerium“, mis lisab põhiloole veelgi sügavust ja salapära juurde.

Raamatu neli peategelast – Blue, Gansey, Ronan ja Adam – on fantastiliselt kirjutatud tegelaskujud. Neil kõigil on omad head ja vead ja nad püüavad kõik leida iseend ning oma kohta selles nelikus.
Kui esimene raamat oli lugu Noah müsteeriumist, siis teine raamat keskendub Ronanile, tema unenägudele ja nendele asjadele mida ta endaga unenägudest kaasa toob – nii kasulikud asjad kui ka kohutavad asjad. Adam kes eelmise raamatu lõpus ohverdab iseend, et teisi aidata, näeb selles raamatus vaeva, et leppida selle ohverduse tagajärgedega ning õppida sellega elama. Bluel tuleb otsustada, kas jätkata endale ja teistele valetamist või tuleb tal endale tõde tunnistada.

Miks ma ütlen et see sari on kui unenägu? Sest esimeses raamatus veedavad noored suure osa loost unenäometsas – Cabeswater ja täpselt nagu unenäoski vahetuvad pildid järsult ja kõike ei jõua tähelegi panna ning aegajalt on raskusi edasiliikumisega (mitte lugemise mõttes, vaid nagu luupainajas ikka, selline tunne lihtsalt et jalad ei liigu, kuigi tuleb kiiresti liikuda). Ma lugesin, täielikult loosse uppunud ja tunne oli nagu näeksin ma ise und. Ka teine raamat annab sama tunde, kui Ronan oma unenägudesse kaob, kord rahulikult koos asjadega väljudes kord koos luupainajaga ärgates. Vahepeal on raske vahet teha, kas on tegu unenäoga või mitte. Kõik on natuke paigast ära, kuna sooned ümber Henrietta ja Cabeswateri (mis on üldse kadunud) on paigast ära, kuigi nad on taas aktiivsed, on nad siiski ebastabiilsed ja seega on kõik ebastabiilne.

Selleks et sooned ja Ronani unenäod taas kontrolli alla saada on vaja leida ebastabiilsuse tõeline põhjus.

The Raven Cycle on hea sari!

Üks koht selles raamatus ajas mind tõsiselt naerma ja naeru põhjuseks polnud sugugi lugu ise vaid see, et üks tegelastest, üks Blue tädidest olla väidetavalt Eestlane. :). Alati on huvitav ja naljaks lugeda kuidas siis Eestlasi iseloomustatakse, sest neid pole väga tihti Ameerikas kirjutatud ilukirjanduses. Kuid seekord on siis Blue tädi Persephone Eestlane :) ja tema iseloomustus on väga õige, vähemalt tähtsate punktide poolest – ta kannab alkoholi hästi ja talle ei meeldi kui teda nimetatakse venelaseks. Kuid kui ta tegelikult ka oleks Eestlane, ning ta vanemad oleks talle siin Eestis pannud nimeks Persephone – vaene laps, ma kujutan ette milliseid nimesid talle oleks teiste laste poolt lasteaias ja koolis pandud.
 
Maggie Stiefvater on lisaks Shiver sarjale ja The Scorpio Racele kirjutanud veel ühe sarja, mida eriti ei teata. Tegemist on sarjaga Books of Faerie (Lament ja Ballad), kolmanda raamatu Requiem ilmumise ajaks on pandud 2015. Kuid ka see sari on hea.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar