2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 29. juuli 2019

The Printed Letter Bookshop



Raamat: The Printed Letter Bookshop by Katherine Reay (2019) 
Hinne: B
Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/40590422-the-printed-letter-bookshop 
Armastus, sõprus ja perekond leiavad kodu Trükitud kirjade raamatupoes.

Üks Madeline Culleni õnnelikematest lapsepõlve mälestustest on töötamine koos tädi Maddiega väikses ja hubases Trükitud kirjade raamatupoes. Selleks ajaks, kui Madeline raamatupoe pärib on möödunud pea kakskümmend aastat ning perekonnamured ning Madeline enda valusad kaotused on muutnud ta südame kivikõvaks ta kunagise lemmiktädi ja talle jäetud raamatupoe suhtes.
Kuigi Madeline plaanib poe maha müüa nii ruttu kui võimalik, siis kahel poe töötajal on teised plaanid. Janet pole endiselt üle saanud hiljutisest lahutusest, ning ta on leidnud oma pelgupaiga keset raamatuid, luues raamatutest uskumatuid aknakaunistusi. Claire, kes on vaiksem kui alati salvalv Jane, tunneb siiski samuti tõmmet poe pakutava igapäevase rutiini ja lojaalsete klientide poole. Kui Madeline karjäär advokaadina võtab ootamatu pöörde ja kena aednik keerab peapeale ta eelarvamused, tuleb tal oma senised plaanid ja tõdemused üle vaadata. Ta hakkab nägema selle segaduse seas uut teed nii endale kui ka tädi armastatud poele – muidugi juhul kui naiste ühised pingutused pole liial hiljaks jäänud.
Drama, Romance, Books

Trükitud kirjade raamatupood on üsnagi tüüpiline lugu raamatupoodidest – keegi saab pärandusega/ostab viimase rahaga raamatupoe, mida ta esialgu plaanib kohe maha müüa/mingiks muuks poeks ümber teha. Kuid siis võtab saatus tal sõrmest, viib ta läbi mõningate saatuslöökide, ebaeduaukude ja silmadeavamise vestluste, ning lõppkokkuvõttes saab sellest vastumeelsest raamatupoodnikust aktiivne väikses kogukonna liige ning uhke uue armastuse omanik.

Madeline, edukas advokaat, kes loodab peagi saada firmas partneriks, saab oma tädilt päranduseks raamatupoe, maja, auto, natuke sularaha ning võlad. Madeline pere ja tädi on lõpetanud suhtlemise umbes kakskümmend aastat tagasi, kui Madeline isa oli finantskrahhis kaotanud tädi investeeringud (või vähemalt arvad Madeline, et see on nende lahkumineku põhjuseks). Tädi on küll püüdnud temaga kontakti saada, kuid mida aasta edasi, seda vähem oli Madelinel aega tädiga konvikus käia ja nüüd ei saa ta aru, miks tädi talle kõik pärandas, miks ta lisas pärandikirja juurde raamatute nimekirja, mida Madeline peaks läbi lugema.

Raamatupoega koos saab ta ka kaks töötajat, kes esialgu on väga okkalised, sest nad ei tea ju kellele pood jäi ja mis sellest uuest omanikust arvata, kuid nad teavad, et Maddie sugulased on aastaid teda eiranud ja kuigi tõsi on see, et nad ei teadnud et Maddie oli haige, ei tulnud neist keegi teda lõpus vaatama, kuid Maddie on alati Madleini lojaalsust kiitnud. Jane lahutas mehest aasta tagasi omaenda vea tõttu ja Maddie andis talle uue võimaluse elule, kui ta Jane poodi tööle võttis. Jane võib küll olla terava ja otsekohese ütlemisega, kuid tema tehtud temaatilised aknakaunistused on kunstiteosed mis aitavad raamatuid müüa. Claire on samuti hiljuti sinna väikesesse eeslinna kolinud ja kui ta oli pere kolimise lõpetanud ja lastel aidanud sisse elada polnud tal endal enam midagi teha ja kui ta siis raamatupoodi sattus, tuli ta sealt välja töökohaga. Mõlemad naised olid Maddiele surmani ustavad ja ei jätnud poodi unarusse ka siis kui Maddie ise enam poodi ei jaksanud tulla ning ka siis kui ta suri. Tõsi, poe käive ei olnud viimasel aastal teab mis edukas, kuid samas tulid nad ots otsaga kokku.

Noh ja nüüd siis on need kolm naist koos, Madeline on ilma jäänud oma loodetud ametikõrgendusest, Jane lapsed väldivad teda ja ta võib ainult unistada pojalapse nägemisest ning Claire lapsed hakkavad tal ülekäte kasvama, kuna ta on poega seotud rohkem kui nendega. Aga Maddiel oleks nagu enne surma olnud võimalus vaadata tulevikku, kui ta neile mõeldud lugemisnimekirju koostas, sest kõik loetu annab neile õrna tõuke õige mõtlemise/käitumise suunas. Kes leiab uue armastuse ootamatust kohast, kes leiab mõistmise jumalast ja andestamisest ning kes peab esmalt põhjas ära käima, et taas perekonnas ühine keel leida ja kõigi tegevuste tasakaal saavutada.

Kuna tegu on raamatuga raamatupoest, siis loomulikult on siin juttu paljudest autoritest ja raamatutest, autor on suisa raamatule lisanud nimekirja kõigist raamatutest ja autoritest, kellest on raamatus suuremal või vähemal määral juttu (kas siis otse nimetatud või siis sisule viidatud). Samuti on siis biblioteraapiata ja lugemisnõustamist (infoteadlasele nagu õppematerjal). Hea lugu, kuigi tüüpiline, kuid samas põnev, sest saladusi hoitakse salajas kuni raamatu lõpuni ja nii mõnigi ebaõnne põhjus seletatakse samuti ära alles raamatu lõpuks, seega on kogu raamatu vältel põnev.

Üks koht jäi mulle eriti meelde, profesionaalses mõttes, seega lisan selle ka siia 

Customers fly in and out, and again and again I’m asked for suggestions. I find myself beginning, as Maddie did, with some questions. What’s yourfavorite movie? What’s the last great book you read? And her standby favorite: What was your favorite book when you were sixteen?
That last question surprises people the first time they’re asked. Then their faces light and their eyes glance up as they drift back in time to that golden age and that one book that defined not only the adult they were becoming but the hidden expression of their inner world.
/.../
“Have you read A Man Called Ove? He’s a well-drawn curmudgeon. Dickens had a few of those too. I think you might like dear Ove.” I hand her a paperback copy. “Please try it and come back and tell me what you think.”
Maddie always ended her suggestions with that line. Not because she wanted the customer to come buy again, though of course she did. She sincerely wanted to know what the customer thought, how she felt, and what might touch that deep place inside her next. That’s what books do, Maddie used to say; they are a conversation, and introduce us to ourselves and to others.


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar