2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 12. august 2020

Midnight Sun

Raamat: Midnight Sun (The Twilight Saga #5) by Stephenie Meyer (2020) Pegasus, RR, A Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/53287484-midnight-sun

Kui Edward Cullen ja Bella Swan “Videvikus” kohtusid, sündis ikooniline armastuslugu. Kuid siiani olid fännid kuulnud vaid Bella poolset lugu. Lõpuks ometi saavad lugejad kogeda seda lugu Edwardi silmade läbi.


See Edwardi poolt räägitud lugu võtab uue ja palju tumedama varjundi. Bellaga kohtumine on Edwardi jaoks kogu tema vampiiri elu jooksul kõige ärritavam ja huvitavam hetk. Mida enam lugejad saavad teada Edwardi eelnenud elu ja tema sisemise mõttemaailma kohta, seda enam mõistavad nad, miks see hetk tema jaoks nii raske on. Kuidas saab ta õigustada oma südamele järgnemist, kui sellega juhib ta ju Bella ohtudesse?

Romance, Drama, YA


Kuna ma olen lugenud läbi kõik “Videviku” sarja raamatud ja lugenud ka esimesi peatükke sellest raamatust, mis lekkisid internetiavarustesse ja siis avaldati ka ametlikult raamatusaaga kodulehel, siis oli ju täiesti loomulik, et kui raamat täis pikkuses ilmus, tuli ta läbi lugeda, mis sest et oodata tuli kümme aastat. 


Peamine põhjus, miks ma lugeda tahtsin oligi seesama mida sisukokkuvõttes lubatakse - loo rääkimist Edwardi silmade läbi, mis peaks tähendama, et siin on juures infot, mida lugeja veel ei tea, mida ta ei saagi teada, sest Bella ei teadnud ju mida Edward tegi sellel ajal, kui nad koos polnud. Kuid … enamus raamatust on samm sammult täpselt sama, mis oli esimene raamat, väikeste lisanditega ümbritsevate mõttemaailmast, kuid enamus neist mõtetest on tuttavad, kuna neid on kasutatud filmis. Vaid raamatu lõpu poole, kui Alice viib Bella peitu Phoenixisse ja Edward juhib Jamesi kõrvale, pakutakse lugejatele tõesti midagi, mida ta varem pole lugenud või mida Edward ise pole juba Bellale eelnevates raamatutes rääkinud - Kiired ja vihased autosõitu ning Ocean’s 11 tüüpi salaoperatsioon planeerimist. Lugedes neid stseene tuleb tahtmatult tunne, et neid kirjutades on mõeldud, kuidas need filmis välja näeks.


Aga peategelane on ju ikkagi Edward ja tema sisemine mõttemaailm, tema tume, agoonias, piinlev, armastav, ihkav, vihkav, raevutsev, lõpmatut moraali lugev mõttemaailm. See üle sajandi vana inimvare/vampiir on siiski kinni jäänud oma 17 aasta juurde, kui ta muudeti. Lõpmatuseni võib lugeda sellest, kuidas ta on koletis, kuidas tema külm kivine nahk on eemaletõukav, kuidas tema sätendav nahk on paanikat tekitav ja kõik kes seda näevad jooksevad karjudes minema, kui ta peaks Bellat kasvõi puudutama, siis ta lõhub/tapab ta. Tõsi, kui te olete vähegi vaadanud Ameerikas tehtud filme või telesarju, siis neil on millegi uue ja tundmatu puhul ikka esmalt komme karjuda, siis tulistada ja alles hiljem küsimusi esitada, seega on mingis mõttes see tema lõputu ootus, et nüüd hakkab Bella karjuma ja jookseb minema, täiesti loogiline. Kui aga see sama jauramine ei lõppe ka pärast seda, kui Bella on igati välja näidanud, et tema mõttemaailm pole sama piiratud, siis ei jää muud üle kui pöörduda süüdistavad pilgud Edwardit kasvatanud “täiskasvanute” poole. See sisemonoloog näitab ilmselgelt, et kuigi ta on õppinud paljudes koolides ja ülikoolides ning raamatutarkust on tal palju, pole keegi vaevaks võtnud, et noormehega koos maha istuda ning talle selgitada, kuidas olendite vahel tegelikult asjad toimuvad, kui nad üksteise vastu armastust ja iha tunnevad. Hakka või arvama, et äkki Meyer on ühinenud Arthur Conan Doyle ja Ian Fleminguga? :) Kuigi Edward süüdistab Bellat märterluses, siis Meyer on tegelikult talle märtri omadused andnud ja ämbritäie tuhka sinna juurde, mida ta pidevalt endale pähe saab raputada. Edward võiks ka saada endale uue keskmise nime - Assume (eeldama) sest Bella saab öelda vaid poole oma mõttest, kui Edward juba hulleimat eeldab ja iga Bella liigutuse peale samamoodi, ta eeldab kõigest ainult halba ning on alati kindel, et tema eeldatud tulemus on ainuvõimalik ja õige. :)


Aga oli ka lõbusaid hetki kogu selle soigumise sees. Ma ei tea kuida ma seda Videvikku lugedes ei märganud, kuid see koht, kus Edward esimest korda Bellale oma sätendavat nahka näitab ja jaurab, kuidas see peab kohe kindlasti Bellale vastik olema, pani mind hoopis mõtlema, et milline teismeline loobuks millestki sätendavast, mis põhimõtteliselt oleks nagu ta oma isiklik ükssarv? :)


Ja Bella raamatust ei saa mitte kuidagi aru, kui väga on Jacob algusest peale nagu väike rõõmus kutsikas, kelle mõtted on täpselt sama lihtsad nagu kutsikal - Näe Bella :)! Miski haiseb :(! Bella :)! - lugejal jääb vaid ette kujutada, kuidas ta sitsib ja saba liputab, või siis pea maas tema juurde tuleb, sest peremees käskis, kuid kui Bella teda pähe patsutab “Tubli koer!” on tal saba jälle rõngas :).


Aga kas siis tasub lugeda? Jah, miks ka mitte! Kui te juba olete kunagi Videviku sarja lugema hakanud, siis on ju loogiline, et loete ka selle “täiendava” raamatu läbi, tuletate meelde kuidas esimest korda lugesite, filmi vaatasite, kuulate filmimuusikat ja võibolla otsite ka filmid uuesti välja. Või siis otsite ühiseid jooni Hallide varjunditega :).


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar