2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

esmaspäev, 31. august 2020

Unistuste raamatupood

Raamat: Unistuste raamatupood by Katarina Bivald, tõlge Maiu Elken (2013, 2020) Varrak, RR, A Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/54353812-unistuste-raamatupood

Sara on 28-aastane ega ole kunagi käinud Rootsist väljaspool – välja arvatud paljude raamatute lehekülgedel, mida ta loeb. Kui tema eakas kirjasõber Amy kutsub teda külla Iowas asuvasse väikelinna Broken Wheeli, otsustab Sara, et on aeg kodust lahkuda. Kuid kohale jõudes ootab teda ees üllatus – Amy on surnud. Järsku leiab ta end ihuüksi surnud naise majas kuskil kaugel Ameerika kolkas. See ei ole just puhkus, mida Sara ette oli kujutanud. Kuid Sara avastab peagi, et ta pole sugugi üksi. Üksteise järel õpib ta tundma inimesi, kellest teab Amy kirjade kaudu. Sara mõistab kiiresti, et Broken Wheel vajab hädasti seiklusi ja võibolla ka natuke romantikat. Lühidalt öeldes, see unine väikelinn vajab raamatupoodi! Linnarahval pole aga vähimatki lugemisharjumust ega ka huvi raamatute vastu. Nii peabki Sara mõtlema, kuidas seda huvi äratada, ja varsti selgub, et elul on noore naise jaoks varuks veel nii mõnigi üllatus ...

Humor, Drama, Romance


Ma lugesin seda raamatut esimest korda viis aastat tagasi ja ma sattusin sellest loost vaimustusse - see on ju raamat, mida iga sarilugeja väga hästi mõistab.


See omamoodi humoorikas raamatute ja armastuse lugu on ju tegelikult vägagi tüüpiline armastusromaan, kus keegi oma tavakeskkonnas hall kogu satub väikelinna, kus ootamatu olukord toob välja tema sädeleva isiksuse, millega ta muudab ka teisi linnakese elanikke, ning toob ka neis välja nende säravama poole. Ja ka selliseid raamatupoodide/raamatuarmastajate lugusid on ka varem olnud, kuid erinevus teistest raamatutest on vahest see, et siin ta ei räägi ainult klassikalistest raamatutest, vaid tuuakse sisse ka täiesti ootamatuid raamatuid, mis olid raamatu kirjutamise ajal alles uudiskirjandus või on need lihtsalt raamatud, mida ei ootaks, et keegi oma raamatusse sisse kirjutab. Lugedes kohtad iga natukese aja pärast uut raamatut, uusi tegelasi teistest raamatutest, mõnda raamatut oled juba lugenud, mõni on uus ja paned oma lugemist ootavate raamatute nimekirja. 


Raamatu karakterid on sellise raamatu kohta täiesti oodatavad - tagasihoidlik raamatuid armastav neiu, kes on harjunud olema nähtamatu; vaikiv, kogu maailma muret oma õlgadel kandev noormees, kes on nagu Apollo ise taluniku kostüümis; kohaliku linnakese asjataja, kes annab välja uudistelehte ja kirjutab ka poolest sõnast pika loo kokku; endine õpetaja, kes ka koolist väljaspool on range ja kogukonna selgroog; vähemuste esindajad, joodikud, ükisemad, baaripidajad - selline tavaline seltskond, kellevahelised suhted annavad loole draamat ja huumorit, ning ilma kelleta oleks see üks vägagi vagane lugu.


See on hea ja kerge lugemine ning ühe sarilugeja jaoks pole mingi probleem see raamat kaheteistkümne tunniga läbi lugeda. Tõsi, me ilmselt ei suudaks viis tundi vaikselt kohal püsida ja mitte üles vaadata, nagu Sara seda raamatus tegi, kuid hommikul lugemist alustades, võib (koos väikeste pausidega) raamatu vabalt õhtul rahuloluohkega kinni panna.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar