2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 2. august 2020

The Book of Bera

Raamat: The Book of Bera (The Book of Bera #1) by Suzie Wilde (2017) 

Hinne: C

Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/32565780-the-book-of-bera

Bera, Viikingite ühe andekaima teadjanaise tütar, on üles kasvanud üksildases Jääga-ääristatud mere ranniku külas. Kuid ta ema suri, kui ta oli veel väike jättes Bera üksi koos tema andega, ilma et sa suudaks talitseda oma vaimu-kaksikut taliseda või mõisa nägemusi tuleviku kohta.

Kui need puudujäägid viivad tema lapsepõlvesõbra surmani rivallitseva klanni käe läbi, vanub Bera kättemaksu. Kuna ta isa on müünud ta naiseks selle sama klanni pealikule, pakutakse talle kättemaksu võimalust varem kui ta lootagi oskas …

Mida tugevamaks Bera võimed muutuvad, muutuvad ka tema nägemused eesootavast katastroofist üha kohutavamaks, kuni tal on vaid üks valik: kas hoida kinni oma kättemaksust või mitte? Või juhib ta hoopis oma inimesed turvalisse kohta, enne kui on liiga hilja?

History, Drama, Fantasy


Bera raamat on täiskasvanuks saamise lugu. Teismelise tüdruku lugu, kes pirtsutab ja muudab meelt nagu tuulelipp tormis. Tema lugu algab suure kaotusega, jätkub segadustega, aga aja möödudes õpib ta järjest rohkem tundma ennast, inimesi enda ümber, teeb pidevalt valesid valikuid ja otsuseid, ning lõpuks leiab ta oma tõelise eesmärgi, oma tõelise sisemise jõu ning tõe, et kõik kättemaksud ei pruugigi olla täitudes rahuldust pakkuvad. Ning kõigil on saladused, mis oleks kõigi elud muutnud, kui neid oleks algusest peale teatud.


See on siis lugu, mille peategelane on teismeline tüdruk, kes püüab olla kõiges oma ema moodi, kuid kaotab oma parima sõbra püüdes päästa küla haigusest. Lisaks sellele kaotusele on ka ta isa ta kauba peale ära andnud selle sama klanni pealikule, kelle liige ta parima sõbra tappis. 

Bera küll teab, et ta on nagu ta emagi Valla/nõid/teadjanaine, sest ta näeb endiselt oma hinge-kaksikut, ta näeb surnute hingi, kes pole teispoolsusesse minna saanud ja ta kaitseb nende küla kurjade vaimude rünnakute eest, kuid see on ka kõik mida ta oskab, sest ta ei saa aru neist nägemustest, mida ta hing talle näitab ja oma suures soovis olla õige Valla on ta teinud rohkem kahju kui kasu.


Kui ta siis sinna teise külla kärutatakse, on ta seal üksi ja ainus asi mis tal tuld sees hoiab on võimalus võtta veritasu ta parima sõbra tappjalt. Kuid siis tuleb sinna ka tema isa ja ta ema parim sõbranna, kuna ta vana koduküla ähvardanud haigus tegi külas suurpuhastuse, on ta esialgu rõõmus, kuid kui isa hakkab tema kohta laimu levitama ja ema sõbranna alandab teda igal võimalusel, tunneb ta end veelgi rohkem üksinda.


Kuid … Bera on teismeline, seega kõigub ta meeleolu nagu tuulelipp, siinsamas tunneb ta oma vaimu-teisikust puudust, kui see kohale ilmub, siis on tema peale vihane ja loobib teda pidevalt asjadega, kuigi ta teab, et need lendavad temast läbi sest ta on kõigest vaim. Kuna Bera on abikaasaks ostetud, siis armub ta küla seppa, või vähemalt arvab ta nii. Lisaks sellele, et Bera sai ootamatu abikaasa sai ta ka poja, kes teda vihkab. Bera püüab anda endast taas parima, kuid ta pole veel piisavalt elukogenud, et mõista kuna tema abi vajatakse, kuna inimesed on tõeliselt tänulikud, kuna nad teevad vaid nägu, kuna ta peab teiste vigu varjama, kuna neile võimaluse andma oma vigu tunnistada.


Kogu tegevus toimub kuskil kauges ajas, kuskil fjordi kaldal, ajal kui naised olid veel müüdavad, nõiad/teadjanaised on veel tähtsad, vaalu on veel meres ja ookeanis küllaldaselt ning põhjamaade mehed käivad lähedasel suurel saarel rüüsteretkedel ja nad pole veel midagi kuulnud põhjas olevast suurest saarest, kus valitsevad tuli ja tuhk. Aegajalt autor küll unustab, millise ajastu ta oma loo jaoks on valinud, kasutades sõnu või võrdlusi, mis ei ole ajastule sobilikud, kuid pole põhjust liialt norivad olla, sest lugu iseenesest on ju hea - seda võib võtta kui ühte võimalust kuidas viikingid Islandile jõudsid. 


See oli loetav raamat, kuigi aegajalt oli küll kogu see teismelise tujutsemine liiast, sest ma lihtsalt ei kujuta ette, et tollel kaugel ajal oleks teismelistel aega ellujäämise kõrvalt tujutseda ja mossitada, kuid ju olid ka nemad vaid inimesed. Kui kogu see teismelise osa kõrvale jätta, on see huvitav lugu kättemaksust, pettusest, perest ja rändest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar