2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

pühapäev, 31. detsember 2017

Carnegie's Maid



Raamat: Carnegie’s Maid by Marie Benedict (2018)
Hinne: C
Teise töösturevolutsiooni alguses, 1860-ndatel, kui Carnegie impeeriumile algus pandi, leiab Iiri immigrant Clara Kelly end raskest olukorrast. Otsides oma olukorrast väljapääsu, saab ta töökoha toaneitsina tuntud ärimehe Andrew Carnegie majapidamises.
Peagi süveneb Clara ja tema tööandja vaheline suhe millekski sügavamaks. Kuid kui Clara kaduma läheb, avastav Carnegie tema kohta saladusi, mis panevad aluse tema pikaajalisele legendile. See kaasakiskuv lugu on kaduma läinud naisest, kes võis olla see tõuge, kes muutis Andrew Carnegie armutust industrialistist maailma esimeseks filantroobiks.
History, Romance

Kuigi raamatu sisututvustus jätab loost mulje nagu olekski kogu lugu sellest, kuidas Clara kaduma läks ja kuidas teda otsiti. Kuid lugu on tegelikult hoopis noorest Iiri immigrandist, Clara Kellyst, kes tuleb Ameerikasse, kuna ta pere on raskustesse sattunud ja nad loodavad, et ta leiab seal töö ja aitab ka neid tagasi jalule. Kui Clara sadamasse jõuab kuuleb ta oma nime hüütavat, kuigi ta teab, et keegi ei oota teda. Esialgu ta arvab, et ta kuulis valesti ja et teda võib ka hüüda kupeldaja, kuid siis ta siiski läheb härrasmehe juurde, kes tema nime hüüab ja siis saab ta teada, et kedagi sama nimelist ootab Philadelphias töökoht. Kuna õige Clara Kelly pole välja ilmunud, haarab ta võimalusest ja nii viibki valenime all esinemine Carnegie majja, kus Andrew Carnegie ema on juba nii mõnegi toaneitsi välja vahetanud, sest need pole vastanud tema nõudmistele. Clara muudab oma aktsenti, oma kehahoiakut, kõik vaid selleks, et sobida sellesse uude rolli, teenida raha ja aidata oma perekonda.

Seistes proua Carnegie selja taga, kuulates tema jutte pojaga ja teiste seltskonnadaamidaga, õpib Clara sellest, mida ta kuuleb ja juhuse tahtel satub ta ka rääkima Andrewga, keda paelub selle neiu õpihimu ja avatus ning tasapisi hakkab Andrew ka temaga oma äriasju arutama ja Clara annab talle nii mõnegi kasuliku idee, vaadates asjadele värske pilguga.

Nende suhe muutub üha lähedasemaks, kuid Clara ei saa talle oma saladust paljastada ja tööd kaotada, seega lepivad nad kokku, et nad ei tegutse kunagi oma tunnete ajel, kuid isegi kui Andrew hoiab kodust eemale ja veedab enamus ajast tööreisidel. Kui aga pere noorem poeg abiellub ja Andrew viib ema ja Clara New Yorki, saab nende suhtlemine uue hoo sisse. Kuid samas tõmbab see suhtlemine ka teiste tähelepanu.

See on selline armastuslugu, mis tavaliselt liigitatakse kristlike ajalooliste armastuslugude alla, sest peategelaste suhe on äärmiselt platooniline. Iseenesest hästi kirjutatud, kuid lugedes tekkisid mul mõningad küsimused – kas lugu on idee saanud reaalsest lõigust Andrew Carnegie kirjast? Kuidas Clara pere ei imesta selle üle, kuid ta kirjutab neile, kuidas ta pr. Carnegiega rääkis, kuigi ta väidab, et ta töötab Carnegie majas vaid köögitüdrukuna? Kuidas saab maja kokk raamatukogust üles korjata majaperemehe lõpetamata kirja? Iseenesest on see huvitav ajalooline lugu, lihtsalt vahepeal ei jookse lugu väga loogiliselt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar