2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 12. aprill 2022

Päev, mil ma kukkusin muinasjuttu

Raamat: The Day I Fell Into a Fairytale by Ben Miller, tõlge Jüri Kolk (2022) ER, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/60256102-p-ev-mil-ma-kukkusin-muinasjuttu             

Lana armastab lugusid. Eriti neid, milles ta käib fantaasiamaailmas koos oma vanema venna Harrisoniga. Ühel päeval otsustab Harrison, et on Lanaga mängimiseks liiga suureks kasvanud, ja Lana tunneb ennast üksildasena. Kuni juhtub midagi imelist … Lana avastab, et linna veidrasse uude supermarketisse on peidetud portaal, mis viib otse muinasjutumaailma. Aga need muinasjutud pole sugugi õnneliku lõpuga lood, milletaolisi Lana teab! Need on palju süngemad ja ohtlikumad ning nende tegelased vajavad kurjast nõiast jagusaamiseks Lana abi. Üksi tüdruk neid aidata ei suuda. Kas tal õnnestub veenda Harrisoni uuesti lugudesse uskuma ja koos temaga muinasjutumaailma reisima … enne kui on hilja? Raamat räägib vennast ja õest, kes kujutlusvõime võlujõu abil uuesti teineteise juurde tee leiavad.

Fairy Tale Retell, Children, Fantasy


Mina olen ju üles kasvanud nende Grimmi muinasjuttudega mida pole ilustatud ja poliitiliselt korrektseks tehtud - kui õde pidi vendade päästmiseks ikka sõrme maha lõikama siis ta ka lõikas ja kui lugu lõppes õnnetult siis ta ka lõppes õnnetult, mingit päästmist ei jõudnud kohale üheteistkümnendal tunnil. Ja teate mis, mulle meeldisid need lood. Tõsi, nad olid hirmutavad ja õõvastavad, kuid nad olid nii põnevad ja neid sai korduvalt loetud. Ja see ei tähendanud sugugi seda, et ma ei saanud öösel magada, sest muinasjutt hakkas oma elu minu fantaasiates elama, kaugel sellest, luupainajad piinasid mind iga öö nii või naa ja põhjus oli hoopis muus.


Seega on Ben Milleri raamat, mille ta on kirjutanud oma tütrele, värskendavalt otsekohene ja puudutab just seda sama teemat, et lastele pole samad asjad hirmutavad, mida täiskasvanud neile hirmutavaks peavad.


Selles raamatus on põnevalt kokku pandud tänapäevased lapsed ja klassikalised muinasjutud. Kuigi muinasjutt, kuhu Lana esialgu satub, on “Okasroosike” siis pole see ainuke muinasjutt, mida siin mainitakse, mõned neist tuntumad kui teised.


Kuid mitte ainult muinasjutud pole siin raamatus tähtsad. Sama tähtis on ka õvede vaheline suhtlemine ja ka igasuguste tõsiste asjade õppimine. Kuigi me peame õppima rasketest olukordadest üksi välja tulema, siis koos kellegiga on probleemide/mõistatuste lahendamine alati põnevam ja kergem. Koos õvedega luua maailm, kus igasuguseid põnevaid asju koos ette võtta, olgu siis vaid fantaasias või reaalsuses on kindlasti põnev, kuid eks seda fantaasiat toidab ja kasvatab kindlasti raamatute lugemine. 


Mõnus lugemine, ükskõik kui vana lugeja ka pole. Ükskõik kas loetu viib teid tagasi lapsepõlve, või siis põnevasse fantaasiamaailma, mida aitavad avada kõik need tuntud ja mitte nii tuntud Grimmide muinasjutud. Suurepärane raamat kas koos lugemiseks või üksi nautimiseks.


Ja kas teie oskate mulle öelda, kelle lemmik komm oli sidrunišerbett? :) Ning millises sarjas mängis Ben Miller detektiivi? :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar