2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 26. aprill 2022

Mõrv lillelaadal

Raamat: The Flower Show Murder  by Faith Martin, tõlge Nele Mikk (2022) ER, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/60682110-m-rv-lillelaadal                

Monica Noble on elevil, kui teda palutakse naaberküla lillevõistluse kohtunikuks, mis sest, et ta ei tee begoonial ja asaleal vahet! Kaaskohtunik, kirikuõpetaja James Davies nuusutab üht suurt õit ja kukub jalapealt surnult maha. Esialgu arvavad kõik, et ta sai südamerabanduse, aga kohalik perearst kahtlustab kuritegu ja kutsub politsei. Peagi järgneb teinegi mõrv, kui tapetakse üks peamistest kahtlusalustest. Monica püüab aidata peainspektor Jason Duryl need mõrvad lahendada ja tapja kiiresti tabada, enne kui kõrgeimat hinda peab maksma järgmine inimene.

Mystery, Cozy


Monica Noble teine juhtum, seekord siis naaberkülas, lillelaadal kuhu nad on kutsutud/kohale käsutatud :), et nad hindaksid kohalike aednike kõva kätetööd. See et ei Monica ega ka ta abikaasa ei tea lilledest eriti midagi, pole üldse probleem, sest teised kohtunikud on samamoodi lihtsalt isikud, kes kas peavad seda võimaluseks kohalikkele veel kord kõvasti varba peale astuda või siis lihtsalt tähtsad kogukonna liikmed ja neid ei saaks sellest “aust” ilma jätta.


Esmalt saame tuttavaks kõigi oluliste tegelastega selles loos ja mis veel olulisem, saame teada, miks nad kõik omamoodi vihkavad küla uusimat ja rikkaimat elaniku. Kui Monica, Graham ja Carol-Ann välja arvata, siis pole seal külakeses vist kedagi, kes suuremal või vähemal määral seda uustulnukat ei vihkaks. 


Ja siis jõuab kätte lillelaat. Väikesed viperused seal, tillukesed komistused siin, segadus ühe ja teise asjaga, lisaärritused teatud isiku poolt ja siis on aeg lilli hinnata. Kuid selgub, et roos, mis lõhnas nii magusasti ja oli kindlalt teel selleaastase võidu saavutamiseks, tapab hoopis oma hindaja. Kui on selge, et mõrvarelv polnud ainult hurmav aroom, vaid hoopis mõrvav gaas, on ka selge, kes on mõrtsukas. Kuid sel “mõrtsukal” endal on olnud kokkusaamine tömbi esemega, mis on purustanud ta kukla. Seega, peab peainspector Jason Dury, seekord koos seersant Flora Glenniga juhtumi lahendama kohe seal samas laada ajal, sest ta ei saa ju lasta kedagi laadalt lahkuda.


Küsimusi on õhus palju - kas ohver oleks pidanud olema keegi teine? Kuidas muudeti roos taparelvaks? Kes vibutas tömpi eset? Kas mõrtsukaid on üks võik kaks? Kas Carol-Ann saab modellitöö enne kui fotograafi närvid üles ütlevad? Kas Dury arreteerib Monica vahelesegamise pärast? Kas juhtumi lahendab enne Dury või taas kord Monica? Kes kelle eest valetab? Kas lõpuks tuleb ikkagi appi võtta kristallkuul, et sündmuste käigust sotti saada?


Tegelikult tundub algusest peale, et see on lihtne juhtum, tuleb vaid nautida seda teekonda, kuidas uurimus jõuab süüdlaseni ja mis oli nende tegude põhjuseks. Kuid ei, nii kergelt te ka ei pääse! Autor suudab lugejat päris hästi kuni lõpuni ninapidi vedada ja tema pilku pidevalt teise suunda keerata.


Selline Midsommeri mõrvade stiilis christielik muhekrimi, mis toimub Inglise külakese kogukonna üritusel. Siin on huumorit ja huvitavat nuputamist. Mõnus lugemine vihmasel kevadpäeval. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar