2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 13. aprill 2022

The Sweet Spot

Raamat: The Sweet Spot: The Pleasures of Suffering and the Search for Meaning by Paul Bloom (2021) Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/56922622-the-sweet-spot     

Miks me otsime nii sageli füüsilist valu ja emotsionaalset segadust? Me vaatame filmide, mis võivad ajada meid nutma, karjuma või oksema. Me näpime haavadelt koorikut, sööme vürtsikaid toite, naudime kuuma vanni, jookseme maratone. Mõned meist otsivad seksuaalsetes rollimängudes isegi valu ja alandust. Kust need pealtnäha väärastunud isud tulevad?


Psühholoogia ja ajuteaduse murrangulistele leidudele tuginedes näitab Paul Bloomi raamat, kuidas õige kannatus loob aluse suurema naudingu saavutamiseks. Valu võib meil aidata unustada meie muresid ja aidata meil leida end ületada. Kannatamise valimine võib teenida sotsiaalseid eesmärke; see võib näidata, kui karmid me oleme, või vastupidi, see võib toimida appihüüdena. Hirmu- ja kurbustunne on osa naudingust sukelduda mängu ja fantaasiasse ning võib pakkuda teatud moraalset rahuldust. Ning pingutused, võitlused ja raskused võivad õiges kontekstis viia meisterlikkuse ja kulgemise rõõmudeni.


Kuid kannatused mängivad ka sügavamat rolli. Me ei ole loomulikud hedonistid – hea elu hõlmab enamat kui naudingut. Inimesed soovivad, et nad elaksid tähendusrikast elu; me püüdleme rikkalike suhete ja rahuldust pakkuvate tegevuste poole ning kõik see nõuab teatud määral kannatusi, ärevust ja kaotusi. 


Hiilgavalt argumenteeriv, vaimukas ja inimlik Paul Bloom näitab, kuidas elu ilma valitud kannatusteta oleks tühi – ja mis veelgi hullem, igav.

Self-Help 


Kui keegi ütleb teile, et me oleme valmis endale vabatahtlikult haiget tegema, oleme valmis vabatahtlikult kannatama ja seda kõike selle nimel, et meie elu oleks huvitavam ja rikkalikum, ütleks ilmselt enamus teist - mina küll ei otsi valu, ega kannatust, minu elu on vaid täis rõõmu ja õnne, kõik negatiivne jõuab minu ellu väljastpoolt.


Noh kui te rahulikult järele mõtlete, siis tegelikult on meie elus siiski ka vabatahtlikult otsitud valu ja kannatust, mida me naudime. Eestis oleks sellisteks asjadeks näiteks saun, külm suplus peale sauna, suvine ujumine Eesti veekogudes üldse, vürtsikad toidud ja loomulikult ka igasugused suuremad ja väiksemad spordiüritused, kus inimesed end proovile panevad. Seega ei saa ikkagi keegi öelda, et me ei otsiks oma ellu valu.


Kuid see raamat pole ainult valust ja vaevast, siin on ka õnnest ja rahulolust ja sellest, kuidas need kaks on omavahel seotud, kuidas elus peab olema võrdselt nii õnne kui kannatust, sest siis oskame hinnata õnneliku elu ja edukaks edasiliikumiseks on ju tihti vaja kannatada ning ohverdada. Elus peab olema kõike, sest vaid tasakaalustatud elu võimaldab meil rahulolevat kulgemist.


Autor uurib ka valu ja õnne ekstreemsemaid külgi ja põhjuseid. Vaatleb igasuguseid erinevaid uuringuid, mis on tehtud rahulolu ja valu ja kannatuste kohta. Miks on 50 varjundi raamatud ja filmid nii populaarsed, kas inimesed ikka oleks rahul, kui nende elu oleks täis vaid õnne? Eraldi peatükid on õnnelikule elule, kannatustele, masohhismile, seletamatutele naudingutele, raskustele, elu mõttele, ohverdustele ja magusale mürgile.


The Sweet spot on see hetk, kui me leiame õige vahekorra rahulolu ja rahulolematuse vahel, kui saab mõnusalt kulgeda. Igaühe jaoks on see hetk erinev, sest igaühel on oma ootused, oma valulävi, kuid see on see hetk, mida me enamasti naudime ja tahaksime seda uuesti kogeda, või sellest kinni hoida.


See on väga huvitav ja mõtlemapanev raamat, mida võtaks ikka ja jälle kätte, et mõnd kohta taas üle lugeda. See ei ole raamat, mis jagab näpunäiteid, kuidas olla õnnelik, kuidas kannatused meie elu paremaks muudaks, see on raamat, mis avab silmi, et paremini aru saada sellest elust, mis meile antud on.


Et teil veelgi huvi veelgi rohkem selle raamatu vastu tekiks, kuulake seda "All In The Mind" nimelist taskuringhäälingut.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar