2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

laupäev, 13. aprill 2024

Minek

Raamat: Exit by Belinda Bauer, tõlge Raivo Hool (2023) ER, RR, A   Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/178641693-minek 

Lihtne pensionär Felix Pink on juba üle kümne aasta olnud lesk. Vabast ajast, mida tal on rohkesti, käib ta minekukaaslaseks – ta kuulub organisatsiooni, mille liikmed käivad vabasurma valinud ravimatult haigete juures toeks, aitavad asju korraldada ja osutavad hingeabi ning kõrvaldavad igasugused märgid enesetapust, et surnu lähedasi ei saaks selle surmaga kuidagi seostada.


Ühel päeval läheb Felix Black Lane’i majja number 3, et surijale tema viimaste hingetõmmete juures seltsiks olla. Tal pole aimugi, et vaid 15 minuti pärast leiab ta end politsei eest põgenemas. Midagi läks kusagil viltu, aga kus? Kas kõik on ikka nii, nagu paistab? Tema maailm, kus kõik oli alati ette teada, on ühtäkki pea peale pööratud ning Felix peab välja uurima, kas eksitus oli juhuslik või on mängus midagi palju kurjemat. Ning seadusesilm jõuab talle aina lähemale ...

Thriller, Mystery, Humor


Kuidas seda raamatut iseloomustada? See pole puhas krimi, pole ka muhekrimi, pole ka puhas draama, pole ka geriaatrikute huumor. Võibolla võiks öelda, et see on muhe geriaatrikute krimi. Kuid samas on siin keskseks teemaks siiski eutanaasia, seega siis must muhedus.

See must krimikalduvustega komöödia eutanaasiast on tegelikult üks mõnus briti krimi, filmilik briti krimi. Felix on selline tüüpiline vanur, keda ikka briti komöödiasarjades näha ja tal on väga üllas “töö”, ta aitab lahkuda nendel, kes ei taha enam siinpool venida ja omastele ristiks kaelas olla. 

Kuid ühe sellise mineku juures läheb midagi valesti. Felix ei tee midagi valesti, kuid sellel hetkel tuleb sisse situatsiooni komöödia, kus üks tegu annab tõuke teisele ja sealt edasi kolmandale, ning lugedes käid itsitades tegelastega kaasas ja vaatamata teema tõsidusele naudid kogu teekonda. 

Väga hea vaheldus tavaliste krimide vahele, kuid jah, kui parem oleks valida aega, kuna seda lugeda, sest see eutanaasia teema ei pruugi alati sobida.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar