2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

kolmapäev, 14. detsember 2016

Norwegian by Night



Raamat:  Norwegian by Night by Derek B. Miller (2012)
Hinne: C
Ta ei tunnistaks seda kunagi Rheale ja Larsile – mitte kunagi! – kuid Sheldon ei saa teisiti, kui imestada, mida ta ometi siin teeb …

Sheldon Horowitz on kaheksakümne kahe aastane, hiljuti leseks jäänud, ning ta on vastu tahtmist kolinud Oslosse koos oma pojatütre ning tema Norrakast abikaasaga. Sheldon on endine mereväelane, kes räägib tihtipeale oma mineviku varjudega – sõbrad, kelle ta kaotas Vaiksel Ookeanil ning pojaga, kes järgnes talle US Armeesse, ning kes Vietnamis surma sai.

Kui Sheldon on oma naabrinaise surma tunnistajaks, päästab ta naise kuue aastase poja ning põgeneb koos poisiga. Sheldonit ja poissi hakkavad jälitama nii Balkani gäng, kes on mõrvas süüdi, kui ka Norra politsei, ning Sheldon peab lootma oma poole sajandi vanusele väljaõppele, et ta suudaks poissi ohutusse kohta toimetada. Vaatamata kõigele tundmatule, tekib selle imeliku paari vahel, kes isegi ei räägi sama keelt, side, mis võib nende mõlemi elud päästa.

See on lugu ootamatust kuid meeldejäävast kangelasest, kes püüab selle viimase seiklusega leppida teda viimasel ajal tabanud tragöödiatega. See kaasakiskuv ning keeruline lugu, milles on nii põgenemist läbi metsa kui ka suuri emotsioone, on kummituslik lugu vananemisest ning kahetsustest.
Drama, Criminal Mystery,

See raamat oli minu jaoks nagu segu raamatutest Four Blind Mice, Vipiruum ning siis võite võtta üks kõik millise Jonas Jonassoni raamatu.

Siin on Sheldon ja Enver, kes mõlemad on olnud sõjas, erinevates sõdades kuid nad on ikkagi mõlemad näinud ja teinud asju, mis on neid muutnud, erinevalt, kuid siiski palju.

Ja siin on siin see Balkani gäng, kes on oma kodumaalt endaga toonud kaasa halvima ning kuigi mõned neist tahavad oma uue kodu ühiskonda sulanduda ja olnut unustada, siis on nende seas siiski neid, kes ei sulandu kunagi.

Ja loomulikult kõik need uskumatud hetked minevikust – kohtumised ja olukorrad ja ametid – ning veelgi uskumatumad olukorrad olevikust, kus peategelaseks on kõrges vanuses härrasmees.

See on siis lugu vanast härrasmehest, kes on hiljuti kaotanud oma abikaasa ja aastaid tagasi poja ning nüüd on ta pojatütar viinud ta Norra, et ta poleks üksi ja et ka Rhea poleks üksi, kui ta laps peaks sündima. Rhea elab koos oma abikaasa Larsiga Oslo linnajaos, mis kunagi oli norrakate lemmik, kuid nüüdseks on sellest saanud sisserändajate meelispaik ja seega ongi nende majas üks serblanna koos oma pojaga, kelle juures käib tihtipeale üks mees, kellega nad väga häälekalt vaidlevad.

Ühel hommikul, kui Rhea ja Lars on just tagasi tulnud haiglast jääb Sheldon üksi koju, kuulab ülevalt tulevat vaidlust ja kui ta kuuleb koridoris jooksmist, läheb ta uksesilmast vaatama, mis koridoris toimub. Ta näeb naabrinaist, kes peab otsustama, kas minna tagasi oma korterisse mehe juurde või välja ootava auto juurde, kuid kui Sheldon ukse avab, näeb ta et naine on koos oma pojaga ja laseb nad enda juurde pakku. Kuid nende pääsemine on ajutine, kuna mees aimab peagi, et kui naine ei jõudnud välja tänavale, siis on ta ilmselt kuskil korteris. Enne kui Sheldon jõuab tagaukse lahti teha, peab ta koos poisiga end peitma kappi ja naine läheb mehele vastu. Kui korteris kõik taas vaikne on, põgeneb Sheldon koos poisiga.

Sheldon oli II maailma sõja ajal liiga noor, et sõtta minna, seega kui avanes võimalus minna Koreasse, astus ta sõjaväkke. Kuigi kõik ta tuttavad teavad, et ta oli sõjas vaid ametnik, mäletab ta ise hoopis midagi muud. Ta ootab endiselt et need korealased keda ta tappis, tulevad talle kätte maksma ja seega usuvad kõik, et ta mõistus hakkab nõrgenema. Sheldon ei tahtnud oma sõjast rääkida oma pojale, kuid siiski, kui Vietnami sõda algas, läks poiss sõtta ja enne veel kui Rhea sündis, sai ta poeg surma. Sheldon käib tihti unenäos koos pojaga tema viimasel missioonil kaasas, vaatab kuidas ta miini otsa astub ja kuidas ta teel tagasi laagrisse sureb.

Sheldon ise on ka jätnud sõtta oma parima sõbra ja halva juhuse tõttu on ta sõbra viimased hetked jäädvustanud ka fotole. See foto muutis ta elu.

Enver oli Serbia Kosovo sõjas ja nüüd on ta sõjatribunali poolt tagaotsitav sest ta osales Serbias toimunud tapatalgutel. Ühel sellisel küla hävitamisel vägistas ta ühe neiu tema õe silmade ees ja selle tagajärjel on tal poeg, kellele ta tuli Norra järgi. Kuid poja ema ei taha poega talle anda. Kui poiss siis ilmselt koos vanamehega kaob hakkab ta jälitama vanamehe tütart ja jõuab neile järgnedes vaiksesse metsamajakesse, kuhu ta jääb ootama.

Sheldon ei räägi norra keelt ja poiss ei räägi üldse, kuid Sheldon nimetab ta Pauliks ja koos hakkavad nad Larsi metsamajakese poole liikuma, sest Sheldon teab, et seal on jahipüssid, millega ta saaks neid kaitsta.

Kui ma lugema hakkasin, polnud ma päris kindel, et ma pärast esimest 20% raamatut pooleli ei jäta, kuna alguse oli liiga palju rõhku pandud Sheldoni päritolule ja rahvusele, kuid tasapisi loo fookus  muutub ja lugu muutub huvitavamaks ja põnevamaks. Kuigi ma sain aru, et see lugu ei saa kuidagi positiivselt lõppeda, nautisin ma siiski lõpuks iga lehekülge, kuid seda ma ikkagi aru ei saanud, miks on selle raamatu pealkiri Norvegian by Night.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar