2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

laupäev, 30. juuni 2018

Macbeth




Raamat: Macbeth (Hogarth Shakespeare #6) by Jo Nesbo (2018)
Hinne: A
Ta on parim pollar, kes neil on.
Kui narko operatsioon muutub suureks verevalamisek, jääb inspektor Macbethi ülesandeks tagajärgede likvideerimine.
Ta on endine narkar kellel on probleemne minevik.
Tema edu eest teda edutatakse. Võim. Raha. Austus. Need kõik on ta käeulatuses.
Kuid temasugune mees ei saa ju võimule tulla.
Saadetud hallutsinatsioonidest ja paranoiadest, hakkab Macbethi maailm kokku varisema. Ta on kindel, et ta ei saavuta kunagi seda, mis on õigusjärgselt tema oma.
Kui ta just selle nimel ei tapa.
Drama, Criminal

See Šoti näidend on ilmselt tuttav lugu, isegi kui te pole seda lugenud, siis vähemalt olete kuulnud ühte või teist, või näinud ühte neist paljudest ekraniseeringutest, mis selle raamatu teemal on tehtud. Igatahes Hogarthi Shakespeare lugude jaoks on oma versiooni kirjutanud tuntud krimikirjanik Jo Nesbo. Ja millise suurepärase versiooni.

Lugedes seda raamatut läksid mu mõtted tahtmatult viimasele Macbethi filmiversioonile ja sellega seoses ka viimasele Jo Nesbo raamatu ekraniseeringule, Lumememm. Neid kahte seob ju sama näitleja, Michael Fassbender. Ja nii ma siis lugesin seda suurepärast ja kaasakiskuvat kriminaalset põneviku ning vaimusilma ees jooksis filmiversioon Michael Fassbenderiga. Teine asi mida see lugu mulle meenutas, on Gotham ja Batman ja Arrow ja üleüldse see tumedam pool koomiksitest, kus pidevalt sajab vihma ja kus pahalased on tõeliselt õelad ja õilsaid hingi on kerge pahalasteks keerata, kui neilt röövitakse midagi väga hinnalist.



See hästi tuntud klassika uusversioon on omamoodi düstoopiline lugu politseinikust, kes on rahul oma tööga, oma saavutustega ja kõige tähtsam oli talle ta elukaaslane Leedi. Kui poliitikud leiavad, et just see politseinik on kõige sobilikum edutamiseks üle kõigi teiste, kes sellele positsioonile samuti kandideerisid, on see kõigi jaoks suur üllatus. Kui veel politseinik kuuleb ka „ennustust“, et teda ootab ees veelgi uhkem tulevik, siis tema jaoks ei tähenda see midagi, kuid Leedi on see, kes hakkab uskuma seda ennustust ja selle nimel ka tegutsema.

Seega tavaline politseinik, kellel oli olnud raske lapsepõlv, kuid kes oli suutnud hea inimese abiga tagasi reele saada ja kellest oli saanud seadusekuulekas kodanik jäi teiste, võimuahnemate inimeste, võimumängude võrku. Nii nägin mina seda lugu, sest minu arust ei ole Macbeth võimuahne mõrvar, kes on valmis kõigeks, et saavutada kõrgeimat kohta. Minu jaoks oli Macbeth vaid ettur suures mängus, kes oli oma eluga rahul, kuni talle tähtsad inimesed otsustasid, et nad pole tema eluga rahul ja hakkasid seda parandama. Nad kõik maksid oma tegude eest erinevalt, kes oma eluga, kes oma kallite inimeste eluga, kuid keegi ei jäänud karistuseta.

Suurepärane ja kaasakiskuv uusversioon, kus on võrratult põimunud klassika ja tänapäevase maailma pahupool. Ma pole lugenud ühtki teist Nesbo romaani, võib-olla tuli see kasuks, kuna mul polnud ootusi ja polnud millega võrrelda. Minu jaoks oli see vaimustav lugu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar