2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

esmaspäev, 6. august 2018

Honor Among Thieves


Raamat: Honor Among Thieves (The Homors #1) by Rachel Caine (2018) 
Hinne: A 
Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/30129657-honor-among-thieves 
Pisisuli Zara Cole valus minevik on see, mis on teinud teda teistest tugevamaks, ja see on ka põhjus, miks ta on valinud elupaigaks New Detroidi selle asemel, et minna koos perega Marsile. Tema silmis oleks elamine kaitsva kupli all sama, mis elada vangikongis.

Aga kui Sara saadab korda kuritöö, mis sunnib teda elu eest jooksma, võib just vangla teda ees oodatagi. Selle asemel aga värvatakse Zara Auliste hulka. Aulised on Leviathani poolt väljavalitud inimkonna liikmed, kes ühinevad nendega, et uurida universumi avarusi. Leviathanid on mõistuslikud tulnukate laevad.

Zara haarab kinni võimalusest põgeneda teda maal ootava ohu eest, ja kui ta kohtub Nadimiga, laevaga kuhu ta on määratud, tunneb Zara esimest korda oma elus, et ta on lõpuks kodus. Aga keegi poleks osanud teda ette valmistada kutsuvalt sätendava tähesära taga peituvate tumedate ja ohtlike tõdede teadasaamiseks. 
Fantasy, YA



Ausus varaste hulgas on suurepärane uus YA ulmeromaan. See on üle pika aja üks selline raamat, mille lõppedes ei taha kuidagi leppida, et oled selle raamatuga juba lõppu jõudnud ja pidevalt kummitab mõte, et peaks raamatut edasi lugema. 

See on lugu ühest kaheksateistaastasest tüdrukust, nimega Zara Cole. Ta elab New Detroidis, ta on taskuvaras ja üleüldiselt püüab hakkama saada tänavalapse eluga. Tema ema ja õde läksid Marsile, kui see võimalikuks sai, sest Maal ei hoidnud neid enam miski. Tema isa on kuskil, kuid temast Zara mõelda ei taha. Tal on oma gäng, kellega koos nad püüavad päeva öösse lükata ja öösel mitte ära külmuda. Osa sellest gängist on juhuslikud kaasajõlkujad, kuid on üks, kellega ta on juba aastaid koos olnud, kes on teda võõrutusravist välja vedanud ja keda tema on võõrutusravis aidanud. Kui siis Zara varastab allmaailma bossi tütre käekoti, satub ta väga ohtlike inimeste huviorbiiti ja isegi kui ta on neile tagasi andnud selle, mida nad tagasi tahtsid, on siiski see väike vargus paljudele inimestele maksma läinud nende elu ja kui Zara tahab veel kunagi loota elada üle õla vaatamata, peab ta vastu võtma talle langenud „au“ olla üks sajast väljavalitust, kes igal aastal lähevad koos Leviathaniga Reisile aastaks, et uurida kosmost ja elu kosmoses. 

Leviathanid on mõistuslikud „laevad“, kes võtavad kord aastas oma pardale kaks Aulist, kes siis õpivad tundma nende „laeva“ ja laev õpib tundma neid. Aasta möödudes pakutakse osadele Aulistele võimalust minna eluaegsele Teekonnale väljapoole tuntud universumi piire. Osad Aulised, kes Reisile valitakse on kogu oma elu selleks ette valmistunud, uurinud Leviathanide ajalugu, õppinud laevadesse viidud tehnoloogiagi ja tutvunud seni tuntud kosmosega. Kuid on ka selliseid, nagu Zara, kellele on tema valik ootamatu, seega läheb tema Reisile praktiliselt puhta lehena, teades vaid seda, mida talle enne reisi räägitakse. Kuid Zara ei usu kõike seda mida talle räägitakse, eriti kui enne laeva minekut hoiatab teda kunagine Auline, et ta ei läheks Reisile. 

Nadim on „noor“ laev, tal ei ole kõik Reisid läinud nii nagu peaks ja seega on ta pidanud aastaid reegleid jälgima, et ta jõuaks lõpuks sellele tasemele, et ta saaks minna Teekonnale. Tema viimased Aulised Marko ja Chao-Xing olid väga erinevad – Markoga suhtlesid nad pidevalt, Marko mängis talle muusikat, samas kui Chao-Xing tegi aasta jooksul vaid nõutud asju ja ei püüdnud kunagi Nadimiga lähemalt suhelda. Nadimi uued Aulised on Zara ja Beatrice. Beatrice on pärit Rio De Janeirost ja tema on aastaid selleks võimaluseks valmistunud, kuid reisi algus on talle väga raske, sest ta igatseb väga oma kodu. Nadimi üllatab kui ere ja värviline on Zara, kui kiiresti ja kui sügavalt nad kontakti saavutavad. Sama üllatunud on ka Zara, kellel pole kellegiga elus olnud sellist kontakti, ka tema oma vanematega mitte.

 Auliste esimene nädal peab mööduma neid ettevalmistades eelnevaks aastaks, et nad harjuksid oma ülesannetega, oma elukorraldusega. Nädal pärast päikesesüsteemis viibimist hinnatakse viimast korda nende sobivust Reisiks ja kui neid leitakse väärilised olevat, läheb Reis lahti. Kuid loomulikult ei lähe kõik nii lihtsalt. Esialgu ei taha Zara täita kohustuslike ülesandeid, siis ta harjub oma tegevustega, kuid on asju, mida ta pole nõus tegema enne, kui Nadim talle seletab, miks see vajalik on. Ja kuigi Bea haarab ülesannete tegemisest kinni entusiasmiga, ei ole tema tulemused viie päeva möödudes ikkagi sellised, et teda võiks Reisile lubada, seega peab ta viimased 24 tundi ennast tõestama.

Kui nad siis lõpuks päikesesüsteemist lahkuvad, on nende esimene sihtkoht Esimeneplaneet, kus nad koguvad proove ja uurivad planeedi arengut, ning vana tsivilisatsiooni varemetel täidavad nad kunagiste elanike soovi, ning laulavad. Planeedilt lahkudes tajub aga Zara, et nad pole üksi ja seega on tal taas Nadimile palju küsimusi, millele Nadim ei saa vastata.
Zadim, kui Nadim oleks inimene (minu arust :))
Muidu üsnagi sujuvalt kulgev Reis saab ootamatu tagasilöögi, kui Nadimi „viga“ nad peaaegu surma saadab, kuid Zara julge ja kiire tegutsemine, ning Bea lauluoskus päästavad neid halvimast, sel hetkel, et teisel hetkel viia neid veelgi suuremasse ohtu, kui nad kohtuvad Vanem Typhoniga, kes „karistab“ Nadimi tema vea eest. Kõige selle käigus leiavad Zara ja Nadim kontakti, mida Levaithan ja tema Aulised ei tohiks moodustada enne Teekonnale minekut. Kuid see on kontakt, mis päästab neid sellest konfliktist ja ka järgmisest ja lisaks neile päästab see ka teisi.



Raamatu lõpp on hästi intensiivne ja kiire ja see on ka ilmselt põhjus, miks ei taha kuidagi leppida sellega, et uus raamat ilmub alles tuleva aasta veebruaris.

Jah see on täiskasvanuks saamise lugu ja jah see on düstoopiline lugu ja jah see meenutas mingil määral Näljamänge, aga see oli ikkagi nii hästi kirjutatud ja nii hästi üles ehitatud ja karakterid on hästi tugevad ja head. Üks väga hea lugemine!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar