2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 27. august 2018

The Romance Reader’s Guide to Life

Film: The Romance Reader’s Guide to Life by Sharon Pywell (2017)
Hinne: B
Noore tüdrukuna tundis Neave end tihti elavat maailmas, mis ei saanud temast aru. Nagu tema ema talle ilustamata ütles, ei kasva temast kunagi iludust. Tema kaunitarist õde, Lilly, libises aga läbi elu raskusteta, seljataga kari kenasid noormehi. Ja nende väike kodulinn, Lynn, Massachussettsi osariigis, ei tahtnud omaks võtta tüdrukut, kelle tunded panid teda vaenujalale teda ümbritseva maailmaga – vastasteks olid enamasti tema ema, vend ning linnakese raamatukoguhoidja, kes püüdist teda eemal hoida Ohtlikest raamatutes, mida ta väga lugeda tahtis.

Kuid tänu ootamatule sõprusele, saab Neave enda valdusesse keelatud raamatu Piraadi armsam, säriseva armastusromaani, ning Neave avastab kire, armastuse ning pettuse maailma. Ja just sellesse maailma tõmbub ta täiskasvanuna üha uuesti tagasi, kui ta päris elu tal üle pea kasvab.

Neave leiab end Piraadi armsamat käes hoidmas palju tihedamini kui ta oleks arvata osanud, kuna täiskasvanuks saades ei lähe elu nii nagu ta oli sellest tüdrukuna lugenud. Kui Naeve ja Lilly on oma professionaalse elu unistust teostamas, läheb Lilly kaduma. Naeve peab oma armastatud raamatu käest panema, ning probleemi keskele astuma, ning see on asi, millest ta on siiani oma elus eemale hoidnud. Samas peab ta ka välja selgitama, mis on Lilliga juhtunud – ning kas tema on järgmine.
Romance, Mystery

Mida teie ootate raamatust mille pealkiri on Armastus romaanide lugeja giid läbi elu? Mina ootasin midagi umbes nagu Everything I Know About Love I Learned from Romance Novels, kus Sarah Wendell võtab humoorikalt kokku kõik mida tüüpilisest Armastusromaanist leida võib. Tegelikus oli aga hoopis teine. See ei olnud humoorikas kokkuvõte, see oli hoopis ühe lugeja lugu sellest, kuidas ta raamatuteni jõudis, kuidas pakutavast väheks jäi, kuidas ta rohkem raamatuid leidis, kuidas ta õega koos äri alustas, kuidas nad üksteise kõrval oma elusid elasid ja äri ajasid, kuidas õde kadus ja mis sellest kõigest sai. Lisaks Neavele on loos veel ka kaks teist jutustajat – kadunud õde Lilly ja nende vana koer herr Popit.

Lugu algab siis sellest, kuidas Lilly saabub sinna kus ta saabus ja kuidas ta kohtus seal nende vana koera herr Popitiga, kes polnud küll enam koera kujul, vaid noormees sõjaväelase mundris ja kõrge kontsadega kingadega, kuid vaatamata sellele, tunneb Lilly koheselt ära, kes on talle vastu tulnud. Kuid nad ei saa ju lõpmatuseni taasnägemise üle rõõmustada, sest Neave vajab nende abi.

Siis läheb lugu tagasi algusesse, Neave räägib oma perest, kuidas ta väikse tüdrukuga ei huvitunud asjadest, millest teised tüdrukud huvitatud olid, kuidas ta lugema hakkas, kuidas ta leidis „töö“ peale kooli ühele vanale daamile ette lugedes, kuidas ta avastas tänu temale igasuguseid uusi lugusid, kuidas teda hoiti eemale neist raamatutest, mis tema vanustele ei sobinud, kuid mida ta ikkagi oma heategija tagant näppas ja luges. Ta räägib ka sellest, kuidas ta oma koera, herr Popiti leidis, kuidas herr Popit teda ja tema väikest õde, Jane, eriti hoidis ja kuidas ta lõpuks elu kaotas.

Sellest ajast on palju möödunud, tüdrukud on suureks saanud, vanemate juurest ära kolinud, Lilly on juba mitu korda abielus olnud, tal on armas tütar ja kahekesi on nad püsti pannud Avoni/Amway tüüpi eduka kosmeetikaäri. Kuid Lilly teine abikaasa … temas on midagi imelikku, hirmutavat.

Kõigi nende tagasivaadete vahele on pikitud ka lühikokkuvõtted Piraadi armsama loost. See on lugu noorest neiust, kes peale isa surma ja võlgade tasumist, läheb koos emaga Pariisi talle rikast abikaasat otsima. Electra jääbki Pariisi seltskonnas silma, kuid valedele vendadele. Vennad Basil ja Henry Le Cherche on erinevad nagu päev ja öö. Üks on õilis piraat ja teine väärikas kohtunik. Kui Electra ema ütleb, et Le Cherche on avaldanud huvi temaga abiellumise vastu, kardab ta esialgu, et tegu on Basiliga, õilsa piraadiga, kuid huvi on tundnud hoopis Henry, väärikas kohtunik. Kui aga kohtunik räägib Electrale, milleks ta on valmis Electrat tema emalt endale naiseks ostma, otsustab Electra pigem põgeneda, kui end sellise mehega siduda. Saatus (ja kirjaniku sulg) viivad ta aga põgenedes Basili laevale, mida hakkab taga ajama Henry laevastik, kes nad vangi võtab, mille käigus noored armuvad, koos laevalt põgenevad, ning kohtuniku laevad uputavad. Lõpp on ilus ja õnnelik.

Kuigi ka Lilly elu on mingil määral sarnane selle armastusromaaniga, ei ole tema saatus nii ilus. Tema teine abikaasa Ricky oli armukade ning jõhkard. Rickyl oli vend Max, keda mees vihkas. Kui Lilly kaduma läheb, ei tea Neave kust teda otsida, kust Rickyt otsida, kuid ta teab kust Max leida, et temalt abi saada. Kuid see ärritab Rickyt veelgi, seega muutuvad ähvardused julmemaks.

Ma usun, et minu kokkuvõte on üsna sama ühelt teemalt teisele hüppav, kui raamat isegi, aga seda ei saagi teistmoodi tutvustada, sest raamatus ongi vahel Neave osa, siis Lilly a Popity osa ja siis Piraadi armsama osa, ühte rohkem kui teist, kuid kõik täiendavad üksteist. Võib-olla peakski selle kõik kokku võtma nii, et ei ole vaja oodata ja loota, et elus läheb kõik nii nagu armastusromaanides, kuid samas ei tasu ka armastusromaane täielikult unustada ja halvustada, sest need annavad lugejale võimaluse oma fantaasia piire laiendada ja elu võib-olla helgemaltki näha, kui ta muidu igapäevaselt olla võib.

Kuigi raamatu pealkiri lubaks nagu midagi muud, on tegelikult tegu vägagi hea põnevusdraamaga, kus peategelasteks on kaks õde ja koer. Kogu selle õdede suureks kasvamise, äri tegemise ja Neave raamatu armastuse loo taga on kriminaalne põnevik, kuidas Lilly kadus ja mis temast sai. Siia on kokku pandud mitmed tuntud raamatud ja paljud tänapäeval populaarsed armastusromaanid, ning kuna põhitegevus toimub kuuekümnendatel, siis on siin loomulikult üllatavat hoolimatust ametivõimude poolt, kui jutuks tuleb perevägivald. See on kaasaegne põnevus/armastusromaan, mille tegevus toimub eelmisel sajandil enne ja pärast II maailmasõda.

Hea lugemine igatahes!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar