2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 21. juuni 2021

A Woman of Snow

Raamat: A Woman Made of Snow by Elisabeth Gifford (oktoober 2021) Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/58362019-a-woman-made-of-snow   

Suurepärane, kummitav ja kaasakiskuv lugu sajandi pikkusest perekonna saladusest metsikul Šotimaal, kus üks naine on tõe jahil.


Šotimaa 1949, Caroline Gilland ja tema uus abikaasa Alistair on kolinud tagasi Kelly lossi, Alistairi perekonna hooletusse jäetud mõisasse keset mitte-midgit. Caroline, kes on jäänud lapsega koduseks, püüab nüüd leida oma elule uut sihti ja läbi saada oma kritiseeriva ämmaga, sest ta tunneb end segaduses ja mitte teretulnuna.


Kuid kui ta hakkab sorteerima perekonna arhiivi, leiab Caroline sajandi vanuse mõistatuse, mis annab ta elule uue tuule. Üks Gillani pere pruutidest on täiesti tundmatu - temast pole säilinud ühtki pilti ega muud dokumenti, ainus mis temast teatakse, on see et sellest abielust sündis laps, Alistairi vanaema.


Mida rohkem saab Caroline teada saladusest, mis ulatub kuni Polaarjooneni, seda enam muutub tema soov teada saada tõde kinnisideeks. Ning kui lossi maadelt leitakse inimjäänused, muutuvad otsingud rohkemaks kui lihtsalt uudishimu rahuldamiseks. Mis juhtus kõik need aastad tagasi? Kes oli see kadunud pruut? Ja kellele jäänused leiti …?

Fiction, Drama, Romance


See ajalooline draama toimub kahes ajas, üheksateistkümnenda sajandi lõpp ja kahekümnenda sajandi keskpaik. Peategelane on Caroline, kes on esimene naine, kes on saanud ajaloolase kraadi oma kursuselt ja unistas peale sõja ning kooli lõppu tööst Londoni ülikoolides. Siis aga sai ta abikaasa töö Šotimaal ja ta ise jäi rasedaks, seega kolisid nad tagasi Alastairi perekonnamõisasse. Caroline polnud kunagi mõelnud, et olla ema tähendab olla eemal tööst ja inimestest, kuid elu Kelly lossi pesuköögis just seda tähendabki. Kui aga ämm, kes leiab alati midagi, milles Carolinet õpetada või kritiseerida, teeb ettepaneku, et Caroline võiks ära sorteerida perekonna arhiivi, et nad saaks esitada taotluse toetusrahade saamiseks, on ta sellega nõus, sest see annaks talle võimaluse kasvõi natuke võimalust tegeleda oma lemmiktegevusega. 


Kui Carolinet ei masenda ainult kodus ja teadusest eemal olemine, lisaks ei ole ka Alistairi õde ei suhtu temasse väga sõbralikult ning lisaks on koju tulnud ka nende naaber/kunagine lähedane sõber Diana, kes teeb ennast vägagi abivalmiks/usaldatavaks, kuid samas tundub ta Caroline jalgealust õõnestavat.


Kuid aitab sellest ajastust, sest teine lugu käib üheksateistkümnenda sajandi lõpus, kui Kelly lossi perepoeg Oliver valmistub oma südant pakkuma oma lapsepõlvesõbrale Louisale, samas kui Louisa õde Charlotte on tegelikult see, kes Oliveri armastab. Kui Louisa loobub Oliveri pakkumisest on noormees nii löödud, et purjus peaga haarab ta kinni võimalusest minna kaheks aastaks vaalapüügi retkele Põhjamerele. Kui ta hommikul laevas ärkab ja aru saab, mida ta purjus peaga tegi, tahab ta tagasi, kuid lähim sadam on paari kuu kaugusel. Seega lepib ta olukorraga, hakkab oma uut elu juba pea nautima, tutvub eskimodega, kes on laevale tulnud, et vaalaotsingutega aidata, armub šamani tütresse, jääb vaalapüügiõnnetuse tagajärjel haigeks ning jääb maha ülejäänud laevameeskonnast, kui nood lähevad abi otsima. Kui Oliver poolteist aastat hiljem pooltõbisena koos abikaasa ja lapsega tagasi Šotimaale jõuab …


See ajalooline armastuslugu, perekonna müsteerium on imelik. Seda esitatakse mitme erineva tegelase kaudu, vahel nagu osa päevikust, vahel lihtsalt liigub tegevus kaugemale minevikku, lihtsalt peab tähelepanelikult jälgima, kelle nimel vastava peatükk või isegi lõik kirjutatud on ja siis suudab ka ajastul sõrme peal hoida. Kuigi see on ajalooline lugu, siis püütakse siia paljuski tänapäevast poliitilist korrektsust sisse tuua või siis õigemini rõhutada, kui kitsarinnalised ja julmad oldi kunagi kõigi nende vastu, keda peeti metslasteks.


Siia on küll palju reaalseid ajaloolisi killukesi sisse pistetud, kuid ka need ei aita tegelikult seda lugu paremaks teha. Siia on liiga palju sisuliine sisse seotud, mis jäävad lahtiseks ja ei anna põhiloole paju juurde, pigem ajavad segadusse. Mõte on loo taga hea, kuid lõpptulemus jätab soovida.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar