2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 22. juuni 2021

Aitäh, monsieur Dior

Raamat: Merci, Monsieur Dior by Agnés Gabriel, tõlge Anne Arold (2021) Varrak, RR, A Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/58362019-a-woman-made-of-snow   

Noor Célestine põgeneb kammitsetud ja üksluise abielunaiseelu eest provintsist Pariisi ja kohtub seal moekunstniku Christian Dioriga, kes on oma esimese kollektsiooni esitluse eel langenud sügavasse loomingulisse kriisi. Moeloojat inspireerib Célestine’ist kiirgav loomulik naiselik sarm, neiust saab maestro erasekretär ja muusa. Ning õige pea puudutab Diori loodud lopsakas new look ajastu närvi – pärast sõjajärgsete aastate kitsikust tunnevad naised taas igatsust uutmoodi ilu ja just selle elegantsi järele, mida Dior naise siluetis esile tõstab. Samal ajal kui Diori mood üle maailma laineid lööb, pühendub Célestine täielikult tööle maestro heaks. Läbielatud pettumuste järel loobub ta ka armastusest – aimamata, et Dioril on tema jaoks varuks oma plaan.


Agnès Gabriel on saksa kirjanik ja ajakirjanik. Mitmesuguste pseudonüümide all on ta kirjutanud ajaloolisi ja ajaviiteromaane, mida on tõlgitud mitmesse keelde. Autor elab perega Saksamaal Lüneburgi nõmmel.

Fiction, Drama, Romance


Aitäh, monsieur Dior on tore fantaasia neiust, kes oleks võinud olla Diori majapidajanna/arhivaar/erasekretär/ghost writer, ning kes samaaegselt ise unistas iseseisvast elust, pettus neis vähesteski meestes, kes tema ellu sattusid, ning romaanikirjaniku asemel sai temast hoopis lasteraamatute autor.


See kuidas saatus/autor teda hoidis ja igal sammul tema teele õnne tõi tuletas mulle meelde üht teist neiut, kes samuti sattus moemaailma, kuid temal oli üle laua ülemus otse põrgust :). Võiks öelda, et Aitäh,  monsieur Dior on täielik vastand Saatan kannab Pradat loole :).


Célestine elu on täpselt selline nagu iga noor neiu võiks unistada - läheb Pariisi tööd otsima olles kaotanud oma pere ja pettunud oma peigmehes, elab algul oma kooliõe juures, ei leia küll soovitud assistendi tööd, kuid asub majapidaja tööle moekunstniku juurde, kes on just moemaja avanud. Tasapisi muutub ta oma uuele tööandjale asendamatuks, ning isegi kui tema kaudu varastatakse Diori uue hooaja joonised, andestatakse talle ja ta naaseb tööle, kus ta leiab endale veelgi rohkem tegevust, hakates lõigete ja proovikleitide arhiiviga tegelema. Ja siis saab tema ülesandeks ka Diori erakorrespondentsiga tegelemine … Kõige selle juures teeb ta süüa, kostitab oma sõbrannat hõrkude maiustustega, kirjutab romaani, saab igal hooajal moemajast ühe kleidi, mis ei jõudnud moeetendusele, kuid õmmeldakse talle sobivaks. Unistuste elu. Siin on koos Diori päris ajalugu ja autori fantaasia.


Lugedes meenus mulle ka üks telesari Kollektsioon. Selles sarjas oleks nagu Diori isik kaheks vennaks lahku löödud, kuid mood on sarnane ja ajalugu on sarnane.


Huvitav lugemine igatahes, hea kerge suvelugemine.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar