2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 31. mai 2023

Where Blood Runs Cold

Raamat: Where Blood Runs Cold by Giles Kristian (2022) Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/58157297-where-blood-runs-cold   

Erik Amdahl ja tema elurõõmus tütar Sofia, on võtnud ette ammulubatud suusaretke Norra põhjatipus. Eriku jaoks on see võimalus leida taas ühine keel oma tütrega peale vanema tütrega juhtunud kohutavat õnnetust. Sofia jaoks on see võimalus mõista, et ta ise hoolib tast endiselt.

Kuid siis, kuid nad on kaugel inimasustusest, öö on saabumas, temperatuur langemas, saadab õnnetu juhus neid otsima abi ja peavarju. Lähim võimalus on Norra põliselanike saamide paari kodu, kellega nad on ka varem kohtunud, ning and kutsutakse ööd veetma. Erik tunneb kergendust ja ta usub, et halvim on möödal, et Sofiaga saab kõik korda. Kuid ta eksib rängalt. Nemad pole ainukesed, kes seda vana saami paari sel ööl külastavad - ning peagi peavad Erik ja Sofia põgenema … 

Lõpututel lumeväljadel kesk lõputuna tunduvat tormi algab meeleheitlik võitlus - mees mehe vastu, inimene looduse vastu, võitlus ellujäämise nimel.

See on lugu vastupidavusest ja meeleheitlikust ellujäämise instinktist, isaarmastusest ning mõistmisest, kuna on õige aeg alla anda, ja tütre sihikindlusest tõestada, et ta on väärt armastust. 

Thriller, Fiction


Kuna ma olen lugenud Kristiani viikingitest rääkivaid raamatuid (Raven sari), siis loomulikult tekkis mul ha huvi lugeda tema kaasaegset krimipõneviku. Selle audioraamatu lõpus sain ma teada, et tegelikult kirjutas ta selle raamatu enne oma viikingiraamatuid, seega võiks seda ikkagi pidada tema debüütromaaniks :).


Aga jah. See on üks lumine, külm, julm ja verine krimilugu kesk lõputuid lumevälju. See on mingis mõttes poliitiline krimilugu, kuna kõik probleemid algavad sellest, et keegi ei taha teha seda, mida suurkorporatsioonid tahavad teha, ning hiljem selgub ka, et see mida esialgu kardeti oli tegelikult vaid kattevari tegelikule eesmärgile. Kuid samas on see ka peredraama, sest Erik ja Sofia lähevad ju sellele tõsiselt inimvõimeid proovilepanevale suusamatkale sellel põhjusel, et Erik on oma noorema tütre hoolitsuseta jätnud pärast seda kui tema vanem tütar lolli õnnetuse tagajärjel suri.


Kui Erik näeb pealt midagi, mida ta poleks pidanud nägema, peavad nad Sofiaga põgenema suuskadel öösse, jättes maha sidevahendid. Järgneb tagaajamine, millest saab väljuda ainult viimane ellujääja. Ega see lõppematu lumetorm asja kergemaks tee, ning kui ikka autor nii tahab, siis tabavad peategelasi ka kõiksugused muud ootamatud õnnetused, ning keegi kellega nad kokku puutuvad pole kaitstud neid jälitava surma eest.


Selline filmilik põnevik mida võiks suisa iseloomustada kui “Röövitud” Põhja-Norra versioon :). Ilmselt lugedes oleks see raamat mulle rohkem meeldinud, kuid audioraamatu lugeja rikkus kogemuse sellega, et ta püüdis kõigile tegelastele anda rasker norra/põhjamaade/vene aktsenti, kuid minu jaoks tundus see ebavajalikuna.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar