2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 1. mai 2023

Võlurite gild

Raamat: The Magicians' Guild (The Black Magician Trilogy #1) by Trudi Canavan, tõlge Marge Paal (2001)  Hinne: B Lühikokkuvõte: 

https://www.goodreads.com/book/show/17826877-v-lurite-gild                   

Nagu alati, kogunevad Imardini võlurid selgi aastal, et linn kerjustest ja pööblist puhastada. Kaitsva võlukilbi taga ei karda nad hulguseid ega kurikaelu, kes neid vihkavad. Kuni üks raevunud tüdruk, vaevu lapseeast väljas, viskab nende poole kivi… ja see kaitsvast võlukilbist läbi tungib. Viimaks ongi juhtunud see, mida Võlurite Gild pikka aega kartnud on – väljaspool nende ridu tegutseb salavõlur.

Nad peavad ta leidma, enne kui ta muutub ohtlikuks. Nii võluritele, Imardini linnale kui ka iseendale.

Fantasy, Young Adult, Magic


See on raamat, mis on pärit ajast, kui võluritekoolid olid populaarne teema, millest kirjutada, seega leiab siit seda mida leiab sellest kõige tuntumast võluritekooli raamatust, kuid samas on see ka midagi hoopis teistsugust.


Sonea on täiesti tavaline Imardini elanik, või noh mitte päris tavaline. Ta on pärit slummist, kuid ta on koos tädi ja onuga leidnud võimaluse elada ja töötada all-linnas, kuid nüüd, igaastasel puhastusel peavad nad lahkuma oma kitsukeselt elupinnalt, mis tähendab, et nad ei saa ka ena äri ajada all-linnas. Ta on vihane, kuid samas rõõmus, et kohtub taas oma vanade mängukaaslastega, kellest on nüüd saanud slummi pahapoisid ja tõmbavad ka teda kaasa mässama puhastuse vastu. Kui Sonea kivi võlurite kaitsekilbi poole teele saadab, ei ole tal aimugi et vaid oma sooviga suudab ta teha midagi rohkemat kui vaid natuke võlureid ärritada.


Järgneb jaht metsikule võlurile, kuid samas peab ka Sonea aru saama, mis temaga toimub ja kuidas ta saaks võlureid vältides oma senist elu jätkata. Koos Soneaga saab lugeja tuttavaks slummiga, all-linnaga, ning ka Võlurite kooliga, ning näeme asju, mida me näha ei tohiks. Kui aga Sonea enam oma tärkavaid võimeid ohjata ei suuda peab ta tunnistama, et võlurite juurde minek ei päästaks mitte ainult tema elu vaid palju rohkemate elanike elusid.


Kuid see, et ta nõustub võlurite juurde minema, ei tähenda ju veel, et ta automaatselt koolis sees oleks. Esmalt tuleb tal õppida oma väe ohjamist, siis mõningat kergemat võlumist, et kasutada ära temasse kogunud väge. Ja lisaks sellele on juba pikka aega võlurite kooli vastu võetud vaid ülalinna perekondade võsukesi, ning lihtrahva liikme vastuvõtmine ei ole mitte kõigile meeltmööda. Küsimus on nüüd selles, kas Sonea suudab tõestada, et ta on vääriline seal koolis õppima ning kas tema vastased leiavad piisavalt hea põhjuse/mõjutusvahendi, et ta sellest kohast loobuks.


See lugu on väga hästi üles ehitatud, hoides lugejat pidevalt sõrmest, viies ta ühest põnevast hetkest teise, tutvustades talle seda maailma, koos selle positiivsuse ja vigadega. Siin on tegelasi, kes muutuvad iga leheküljega üha meeldivamaks, kuid ka neid, kes muutuvad üha ebameeldivamaks ja autor ei hoia end tagasi, et Sonea elu raskeks teha, et ta saaks ikka aru, et see uus maailm, kuhu ta sattunud on, on ikka väärt, et selle võimaluse eest võidelda.


Ja kui te olete lugenud üht teist austraalia autori võlukooli raamatut, kus küll peategelane on tunduvalt noorem, siis tuleb teile nii mõnigi asi tuttav ette. :) 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar