2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

teisipäev, 3. oktoober 2017

The Wardrobe Mistress: A Novel of Marie Antoinette



Raamat: The Wardrobe Mistress: A Novel of Marie Antoinette by Meghan Masterson (2017)
Hinne: D
See on Giselle Aubry esimene kord Vesaille õukonnas. Ta on kuusteist ja Marie Antoinette uusim toaneitsi, ning kõik kuninganna suursugusest ja glamuursest elust suurepärases lossis tekitab temas austust. Ta unistab moekunstniku ametist, ning võimalus töötada kuninganna rõivakapi suursuguste kangastega ning ehetega on tema jaoks unistuse täitumine. Kuid iga paari nädala tagant tuleb ta tagasi koju, Pariisi, et olla koos oma vanematega ning kuuleb jutte revolutsioonist, mis muutuvad üha tõsisemaks.

Oma positsioonilt, töötades kuninglikus majapidamises, näeb Giselle läbi Pariisi tormava revolutsiooni kahte poolt. Kui ta onu, endine kuningliku salateenistuse liige, soovitab Gisellel nagu muuseas jälgida kuningannat, ning talle tema käikudest ja mõtetest ette kanda, on see vaid nendevaheline mäng, ning Giselle nõustub sellega. Spionaaž tundub talle nagu seiklus ning salajane võimalus toetada revolutsiooni, mis on Prantsusmaad hõivanud. Samuti naudib ta võimalust, kasutada oma Versaille teadmisi rääkides Leon Gauvainiga, kena idealistist revolutsionääriga, kes temaga kurameerib.

Kuid mida kaugemale revolutsioon jõuab, ning mida lähemaks Giselle kuningannale saab, olles üks väheseid usaldusaluseid, tunneb ta end ohtlikult kahele poole kistuna. Vägivald muutub üha tõsisemaks ja Giselle peab otsustama, kellele tema lojaalsus kuulub või ta kaotab kõik … võib-olla isegi oma pea.
History, Drama, Romance

Kostüümilao perenaine: Marie Antoinette romaan, on tegelikult Giselle Aubry lugu Prantsuse revolutsiooni ajast. Jah, ta on Marie Antoinetti teenistuses, kuid loo peategelane on ikkagi Giselle. Võib-olla on kirjanik oma esimest romaani kirjutama hakates arvanud, et ta keskendub loos rohkem kuningannale, kuid tegelikult on see ikkagi ühe teismelise prantslanna lugu, kes töötab lossis ühena kuninganna riietajatest, kes kogeb revolutsiooni mõjusid nii lossis sees kui lossist väljaspool.

Giselle satub pärast oma töönädalat koju minnes esimese suurema mässu lähedale, kus teda päästab noor Leon, ning otsekohe löövad noorte vahel tunded lõkkele, ning nagu täisvereline teismeline ikka, hakkab Giselle koheselt unistama ning roosat tulevikuunelmat Leoni silmades nägema. Kuid Giselle töötab kuningapere heaks ja Leon, kellassepa õpipoiss, on tärkav revolutsionäär. Ka väljaspool lossi on Giselle revolutsioonist õhevil, kuid ta pole kõigega nõus, mida nälgiv ja mässava rahvas nõuab.

Kuna Giselle elab koos kuningaperega läbi ka Versaille rünnaku ning Tuilleriesi rüüstamise, siis mõistab ta ka kuninganna tehtavaid otsuseid ning isegi aitab teda nendes. Kui aga Leon sellest kuuleb, on nende suhe läbi ja Giselle onu, kes on teda õhutanud spioneerima, on eriti vihane ning hirmul, kuidas see võib mõjutada nende pere, kui Giselle teod peaksid päevavalgele tulema.

Kuid Revolutsioon jätkub, kord vaibudes kord taas suurenedes. Giselle vaatab seda kõike kõrvalt, kui kuningapere arreteeritakse, kuid oht ei kao kunagi. Asjaolud viivad teda korduvalt uuesti kokku Leoniga ja ka teiste suurte revolutsionääridega ja aastad ning sündmused muudavad neid mõlemaid.

Lõpuks suudab Leon Gisellele andestada, kuid endist kuninganna riietajat ei usaldata siiski lõplikult, seega peab ta olema tunnistajaks ajaloosündmustele, mis on andnud aluse nii mõnelegi romaanile, pildile, vahakujule …

Iseenesest on see huvitav lugu, kui see vaid poleks kirjutatud mina vormis ja peategelaseks ei oleks teismeline. See oli nagu YA novell Prantsuse revolutsiooni ajal. Eriti konarlik ja imelik on loo algus, kuid mida aasta edasi lugu läheb, seda paremaks ka lugu läheb. Vahepeal oli mul selline tunne nagu oleks loo algus kirjutatud hiljem juurde, et põhjendada järgnevat. See lugu nagu tahaks olla armastuslugu ja samas ka ajalooline sündmuste kirjeldus, kuid mõlemates jääb sisu vajaka, samas see on debüütromaan, seega esimese katsetuse kohta hea.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar