2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

teisipäev, 21. august 2018

The Opposite of Loneliness




Raamat: The Opposite of Loneliness: Essays and Stories by Marina Keegan (2014)
Hinne: A
Marina Keegan oli noor tõusev täht, kes lõpetas Yale ülikooli magna cum laude aastal 2012. Ta oli kirjutanud näidendi, mis pidi etenduma New Yorgi Rahvusvahelisel teatri festivalil ning teda ootas töö New Yorkeri juures. Kuid kahjuks, sai Marina viis päeva peale kooli lõpetamis autoõnnetuses surma.

Tema perekond, sõbrad, koolikaaslased ja õpetajad kogunesid suures leinas ning panid tema auks tema töödest kokku kogumiku, mis sai tema viimase ja väga palju lugemist leidnud esse järgi nimeks Üksinduse vastand.

Kuigi Marina oli vaid kahekümne kahe aastane, kui ta suri, jättis Marina endast maha rikkaliku valiku laialdast proosat, mis nagu ka ta viimane essee, on täis lootust, ebakindlust ja tema eakaaslastele omast laia valikut. See kogumik on täis Marina lugusid ja artikleid, milles käsitletakse üleüldiseid probleeme millega me kõik igapäevaselt kokku puutume, kui me püüame aru saada, mis on meie eesmärk niin elus ning kuidas kasutada oma oskusi kõige paremini, et endast märki maha jätta.
Drama, Humor, Romance,


Kui Üksilduse vastand sai 2014 aastal Goodreadsis lugejate lemmikuks, siis panin ma endale selle raamatu huvitavate raamatute nimekirja, et kui kunagi peaks raamat kätte sattuma, siis ma kindlasti tahan seda lugeda. Käesoleva aasta kevadel sattuski raamat mulle kätte, kui läksin töökaaslasele lahkumiskingitust otsima ja vaatasin nagu muuseas ka allahinnatud raamatute kasti ja seal ta oligi, üllatuslikult üheskoos teiste hoopis muust teemast raamatutega.

Üksilduse vastand on loomulikult saanud palju tähelepanu tänu sellele, et nende lugude noor ja andekas autor ise ei näinud kunagi selle raamatu ilmumist. Aga see tähelepanu on ka vägagi ära teenitud, sest lood on tõesti head.

Raamatu alguses teeb Marina töödest ülevaate tema viimane õppejõud Yale ajast, kes oli ka see, kes tegi ettepaneku panna kokku raamat Marina töödest, et ka teised saaksid nautida tema mõttelendu. Anne Fadiman iseloomustab Marina töösid kui mitte tüüpilisi temavanuste kirjutisi, sest Marina ei püüdnud kirjutada kui keegi vanem, keegi elus kogenum. Samas kui mina lugesin Marina lugusid, siis ei leidnud ma nendest lugudest üldsegi kirjutaja vanuse või ajastu templit. Marina lood on universaalsed, siin on vanust eitavat armastust, eluraskustega võitlemist, vanemate armastust, igapäevast huumorit, kõrgelennulist fantaasiat, siin on algeid suurepärastele lugudele, mis jäävad nüüd kahjuks igaveseks kirjutamata.

Selles kogumikus on lood, mida ta kirjutas keskkoolis ja ülikoolis. Lugusid on kõigest - armastusest, üksindusest, pettumusest, õnnest. Tegelasi on nii vanu kui noori, mehi kui naisi. Tegevust toimub nii minevikus, olevikus kui ka tulevikus. Tema lugudel on fantastiline fantaasialend ja iga lugu, olgu ta siis pikem või lühem, kõik nad on kaasakiskuvad, kaasamõtlema panevad

See on kogumik, mida on väga hea lugeda, vaatamata sellele kurvale loole, millest ta sündinud on. 

Nautige elu, sest me ei tea kui pikk või lühike ta meil on!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar