2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 16. oktoober 2018

If Cats Disappeared from the World


Raamat: If Cats Disappeared from the World by Genki Kawamura, tõlge Eric Selland (2012, 2018)
Hinne: A
Peategelase elupäevad on nummerdatud. Ta on oma perest võõrdunud, elab üksi, kaaslaseks vaid kass Kapsas, ning ta polnud sugugi valmis selleks, et ta arst teatab talle, et tal on veel mõned kuud elada jäänud. Kui enne veel kui ta saab oma viimaste soovide nimekirja kokku panna, ilmub tema juude Kurat ning teeb talle pakkumise: selleks et saada juurde ühte lisapäeva oma allesjäänud elule, tuleb tal valida üks asi, mis võiks maailmast kaduda. Ja nii algab üks vägagi imelik nädal ...

Kuidas sa saad otsustada, mis on see mis teeb elu elamis väärseks? Kuidas sa saad valida, ilma milleta sa hakkama saksid neist asjadest, mis sulle kallid on? Kuradiga tegeledes viib me peategelane end – ja oma kalli kassi – kuristiku servale.

See on lugu kaotusest ja leppimisest, ühe mehe teekond selleni, mis kaasaegses elus tõesti tähtis on.
Drama

Me kõik elame oma elu nagu see ei lõppeks kunagi, kuigi elu on ainus surmaga lõppev haigus, mille vastu pole siiani ravimit leitud. Vahe meie ja selle loo peategelase vahel on selles, et meie ei tea, palju meile veel elada on jäänud.

Kui arst on talle andnud esialgse negatiivse prognoosi ja Kurat veel omakorda lühendab seda aega drastiliselt, siis on tal kaks võimalust, kas kerida end oma kassi ümber kerra, meenutades oma ema ja oma esimest kassi, või mõelda Kuradi pakkumise peale ning otsustada, mis oleks see asi, mille kadumine maailmast oleks väärt ühte lisa elupäeva. Esimesed pakkumised on tolm kapi pealt, või prügi vannitoa põrandalt, kuid see ei saa olla miski nii triviaalne, see asi, millest ta oleks valmis loobuma, peab olema miski, mis on talle tähtis, millest ta võiks puudust tunda.

Seega pakub ta välja telefoni. Ta elab üksi, ta pole oma isaga juba aastaid rääkinud, ta sõbrad on ta elust kadunud … milleks talle telefon. Kurat annab talle enne telefoni kaotamist veel viimase võimaluse teha üks telefonikõne. Kuid kellele sa helistad? Kellel sa ütled telefoni teel, et sa oled suremas, kes oleks selleks talle piisavalt lähedane …

Üks lisa päev, kuid kui ta tahab järgmist lisapäeva peab ta valima järgmise asja, mis võiks maailmast kaduda. Kuid seekord ei anna Kurat talle valikuvõimalust, ta ütleb, mille ta kaotab, ning ka seekord annab talle viimase võimaluse veel nautida seda, mis on siiani olnud tema põhiline hobi – vaadata veel viimast korda filmi. Mis oleks see film mida teie tahaksite veel üks kord näha enne kui te enam ühtegi filmi ei näe? Minu esimene mõte oli, et ma tahaks veel kord vaadata Princess Pride filmi ja siis teisena mõtlesin, et tahaks veelkord vaadata Highlanderit. Freek ma tean :).

Ok. Telefonid, filmid … mis järgmiseks? Mis on see millest me peategelane pole nõus loobuma? Mis on see, mis talle meenub, kui ta meenutab, kuidas ta nende kaduvate asjadega esimest korda kokku puutus, mis oli see mis minu hinge kinni tõmbas ja silmad pisaratesse uputas?

See on lühike, lihtne, kuid nii emotsionaalne ja suurepärane lugu sellest, mis meile tegelikult tähtis on, sest tahes tahtmata, hakkad ise samamoodi mõtlema, mis oleks need asjad, millest mina oleks nõus loobuma, mis minu jaoks oleks ühte lisapäeva väärt ja mis oleks see mille ma pigem alles jätaksin ja oma elust loobuksin. Kas me oleme pigem isekad või empaatilised ja ei suudaks teistele halba teha? See on ilus lugu tähtsatest asjadest meie elus.

Seda lugu lugedes oli mul tunne, et sellest võiks saada suurepärane anime ja kuna raamatu autor on ka filmiprodutsent, kelle film Sinu nimi on olnud ka JAFF programmis, siis ma ei imestaks üldse, kui ka see lugu ekraanile jõuab.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar