2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

reede, 24. juuli 2020

Kreeka kangelased

Raamat: Heroes: Mortals and Monsters, Quests and Adventures (Stephen Fry’s Great Mythology #2) by Stephen Fry, tõlkinud Allan Eichenbaum (2018, 2020) Varrak, RR, A

Hinne: A

Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/53755160-kreeka-kangelased

Stephen Fry Kreeka müütide sarja teine raamat. Kreeka müüdid on kaunid, verised, romantilised, siivutud ja lõputult traagilised. Tuntud koomiku Stephen Fry jutustatuna saavad need veelgi enam värve ja muutuvad veelgi enam sõltuvust tekitavateks. Sarja esimeses raamatus saime lähemalt tuttavaks uhkete jumalatega, nüüd aga näeme, milleks on suutelised võimas Herakles, vapper Iason, kaval Theseus ja teised, kes püüavad täita võimatuid ülesandeid ja viia ellu unistusi, pälvivad ühtede jumalate soosingu ja langevad teiste raevu alla, püüdlevad kõrgele ja langevad kõrgelt, kuid ei ole kaugeltki lihtsalt jumalate mängukannid. Kätte on jõudnud surelike kangelaste aeg. 

History


Kui Müüdid on loetud on täiesti loogiline, et järgmisena tulevad Kangelased. 

Kui paljud Kreeka kangelased teile tuttavad on? Loomulikult on Herakles tuttav ja ka Oidipus on nimi mida on kuuldud. Võibolla pole ka võõrad Perseus Theseus, Orpheus ja Jason, kuid kas te oskate öelda, millega nad hakkama said, et neist kangelased said? Lisaks on ka teisi kangelasi, kellest pole ilmselt kuulnudki, tegelased nagu Bellerophontes või Atalante.


Mis neid kangelasi ühendab - nad peavad täitma ülesandeid, mis tavasureliku elutee koheselt lõpule viiks, kuid nemad saavad nendega mängeldes hakkama, ning küsivad, mis järgmiseks teha on vaja. Nad peavad pikka viha ja maksavad julmalt kätte neile, kes neid solvanud on või siis teiste elu põrguks on teinud. 


Kõik need kangelaste lood nõretavad verest nagu ühed korralikud muinasjutud ikka ja nagu Fry’gi välja toob põrkuvad need lood üksteisega ajajoonel ning legendide erinevates versioonides on juurde lisatud tegelasi, kes on sinna lisatud vaid selle pärast, et pered on laulikutele maksnud, et nende pere saaks oma juured kangelaste ja jumalateni ajada. Seega, nagu muinasjutud ikka, on ka need legendid liikunud suust suhu, ühest piirkonnast teise, muutunud on ajaline joon ja tegelaste nimed, kuid iga muinasjutt ja legend saab alguse millestki tõelisest, mille ümber koguneb ülejäänud helkiv kiht, nagu ka pärl koguneb liivatera ümber.


Kreeka müüdid ja kangelased on suurepärane lugemine ja nüüd ootab veel ka Trooja lugu.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar