2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 4. november 2013

The Republic of Thieves

Raamat: The Republic of Thieves (Gentleman Bastard #3) by Scott Lynch (2013)
Hinne: A
Locke ja tema ustav varguste kaaslane Jean on hakkama saanud oma karjääri suurima vargusega, ning on saanud põgenema üsnagi korraliku varandusega. Kuid maksma peab selle varguse eest Locke keha. Teda on mürgitanud üks ta ammune vaenlane, ning pole tal teha muud kui aeglaselt surra. Ei ükski apteeker ega ka alkeemik ei oska teda aidata. Kuid siiski, just siis kui lõpp on juba käega katsuda, pakub salapärane Pärismaag Lockele võimalust kas teda päästa – või siis ta elu lõpetada.

Maagide poliitiline valimine on tulemas, ning osapooled vajavad etturit. Kui Locke nõustub etturi rolli astuma, puhastatakse ta keha maagia abil mürgist – kuigi see protsess saab olema sedavõrd piinav, et ta võib selle käigus soovida hoopis surma. Locke on küll pakkumise vastu, kuid kaks asja panevad ta siiski ümber mõtlema: Jeani kaasamine  - ning Pärismaag mainib naist Locke minevikust … Sabethat. Tema elu armastust. Tema võrdväärset nii oskustes kui mõistuses. Ning nüüd ta suurimat vastast.

Locke langes Sabetha võrku esimesest silmapilgust, kui ta oli veel vaid verinoor orb ning vargaõpilane. Kuid peale tormilist kurameerimist kadus Sabetha ta elust. Nüüd kohtuvad nad taas ning taas on nende soovid konfliktis. Locke on silmitsi seatud võrdse vastasega nii armastuses kui ka kelmuses, ning tal tuleb valida, kas võidelda Sabethaga – või võrgutada teda. See on otsus millest sõltub nende mõlemi elu.
Romance, Criminal mystery, Science Fiction Fantasy

The Republic of Thieves näol on tegemist ühe väga väga huvitava raamatuga. Selle sarja kaks esimest raamatut on The Lies of Locke Lamora ja Red Seas Under Red Skies. Ma pole neid kahte esimest veel lugenud, kuid nüüdseks on nad mul juba MUST READ nimekirjas.

Kolmanda raamatu lugu on mitmekihiline, salapärane ja keerukas ning vahel ka arusaamatu, kuid kui rasketest kohtadest üle saada, on see üks väga hea raamat.

Siin on üheskoos mitu lugu – lugu valimistest (praegu), lugu noortest varastest (minevik), lugu noorte varaste näidendist (minevik), lugu maagide mahhinatsioonidest (praegu). Nagu ma juba ütlesin, see kõik on üks keerukas ja salapärane lugu täis pöördeid ja käändeid ja üllatusi.

Ma olin umbes poole peale raamatuga jõudnud kui ma olin peaaegu valmis raamatut käest panema. Põhjus polnud mitte selles, et lugu oleks halb olnud, otse vastupidi, väga huvitav oli, kuid ma hakkasin kartma, kartma seda et mulle ei pruugi loo lõpp meeldida. Tegelikult mitte ainult lõpp vaid kõik see mis vahepeal veel tulla võib. See on selline raamat, kus ei saa sugugi kindel olla, et raamatu lõpuks peategelased veel elus on.

Raamatu peategelased Locke ja Jean olid väga hästi kirjutatud, nagu ka enamus teised tegelased minevikust ja olevikust. Ainus kes mulle kohe üldse ei meeldinud oli Sabetha. Ma saan aru, et ta oli väga tähtis kogu selles loos, kuid mind tõsiselt häirima hakkas, oli see, et Sabetha tegelaskujusse oli kokku kirjutatud kõik naiste halvimad omadused – tujukas, pirtsakas, valiv, valmis hammustama enne kui talle on põhjust antud, otsib vigu sealt kus neid pole, otsustamatu – tõsiselt, temaga oli pidavalt selline sammuke edasi, kaks tagasi suhtlemine, sest iga sõna või tegu võis Locke  taas tagasi põrgusse saata, sest Sabetha luges tema sõnadest või tegudest välja alati täpselt vastupidist. Kuigi Sabethat tutvustatakse meile juba siis kui ta on vaid 10 aastane, kuid ta käitub täpselt sama lapsikult ja pubekalikult ka siis kui tal vanust juba üle 30'ne.

Aga kui võtta seda Sabetha tegelast kui paratamatust, siis on tegu ühe äga hea raamatuga, mida saab lugeda ka väga hästi ilma et oleks eelnevalt kahte esimest lugu lugenud, kuid peale lugemist tekib kindlasti tahtmine lugeda kahte eelmist. Miks ma üldse alustasin kolmandast raamatust – taas kord üks Netgalley suurepärane leid.

See raamat on ka Goodreadsi 2013 aasta parimate raamatute nominentide seas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar