2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 19. juuli 2016

Tulip Fever (Tulbipalavik)



Raamat: Tulip Fever by Deborah Moggach (1999)RR
Hinne: C
See on lugu kunstist, ilust, kirest, ahnusest, pettusest ja tagajärgedest – ja see kõik toimub keset suurimat tulbipalavikku.

Aasta 1630, Amsterdam, kogu elanikkond on haaratud tulbimaaniast. Kõikjal on mehed võlutud sellest eksootilisest lillest. Kuid rikas kaupmees Cornelius Sasndvoorti südant liigutab vaid tema noor ja ilus abikaasa, Sophia. Just tema on see mida mees ihaldab, naine keda mees loodab toovat talle seda õnne, mida raha eest osta ei saa.

Cornelis igatseb pärijat, kuid seni pole neil Sophiaga õnnestunud veel lapsi saada. Lootuses saavutada mingilgi määral surematust, tellib ta portree endast ja oma abikaasast noorelt andekalt kunstnikult Jan van Loosilt. Kuid kui Van Loos hakkab Sophia pilti loendile kandam, lööb ilusa noore abikaasa ja andeka kunstniku vahel lõkkele aeglane kirelõõm.

Portree jõuab tasapisi lõuendile ja ka majaelanike haarab endasse aeglane tants. Ambitsioonid, ihad ning unistused loovad suure pettuse – ning mida rohkem tekib valesid, seda kiiremini liiguvad asjad põneva ning traagilise lõpuni.
History, Romance
 
Ma valisin selle raamatu lugemiseks, kuna peagi on välja tulemas selle raamatu põhjal vändatud film, ja nagu ikka, lihtsalt peab ju esmalt raamatu läbi lugema. Kuid esimese mulje põhjal (s.t. siis treileri mulje põhjal) on seegi kord tegu raamatumaiselise filmiga.

Kuid raamat – see on üks vägagi emotsionaalne lugu noorest naisest, kes on paari pandud vana mehega. Corneliuse suurim soov siin elus, on saada laps, kuna ta on juba kaotanud oma kaks väikest poega, kelle sünnitas talle ta esimene abikaasa, siis see uus noor ja kuulekas abikaasa peaks tema soovi ju täitma, kuid siiani pole ta veel rasedaks jäänud. Kuid kui Cornelius kutsub nende majja kunstniku nende portreed maalima, alustas ta teadmatult midagi,  millest tal aimugi pole ja mida ta peatada ei suuda.

Sophia tuleb vaesunud perekonnas ning ta eab väga hästi, et tema kohus on mehele kuuletuda ning talle lapsi sünnitada. Kuid kui ta näeb noort kunstniku Jan van Loosi, on ta kadunud. Ta püüab oma tunnetele vastu võidelda, kuid … Nüüd vajavad nad plaani, kuidas Cornelius õnnelikuks teha ja samas Sophia vanamehe juurest minema saada.

See kõik toimub ajal, kui Holland on haaratud tulbipalavikust, kui kõik kellel on vähegi raha, ostavad tulbisibulaid ning müüvad need edasi meeletu kasu eest, ning paljude nende jaoks on tulbid saanud kinnisideeks, kuna vaid üks õige tulbi sibul võib maksata terve varanduse. Sophial ja Janil on plaan ning nende finantsid sõltuvad vaid ühest sibulast.

Kuid õnn on väga kapriisne emand, kes võib küll olla ühel hetkel sinu kõrval, kuid juba järgmine hetk võib ta sulle selja keerata.

See oli väga armas armastuslugu, samas ka julm saatusemäng ning huvitav pilguheit tulbipalavikule.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar