2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 12. oktoober 2016

Suvi jõel (Summer on The River)



Raamat:  Summer on The River by Marcia Willett, tõlkinud Lii Tõnismann (2015, 2016) (Varrak, RR, A)
Hinne: D
Evie armastab seda maja. Selle valgusrikkaid, päikselisi tube millest avaneb vaade jõele. Terassiga ümbritsetud aeda, kus viljapuud naalduvad kõrgetele kivimüüridele. Kuuma päeva õhtutel aias levivat lavendlilõhna.

See oli peremaja.

Suve saabudes koguneb Eve pere veel kord ilusasse vanasse majja jõe ääres. Kuid kui Evie avastab saladuse, mis ähvardab nende tulevikku, katab neid kõiki tume vari: see suvi võib nende viimane ühine suvi olla selles jõeäärses majas …

Charlie jaoks on kasuema Evie külastamine võimalus põgeneda Londonist ja õnnetust abielust. Kuid üks juhuslik kohtumine muudab kõik: ühe hetke jooksul kohtub ta jõe ääres ühe naisega, armub ning tema siiani eraldi seisnud maailmad põrkuvad üksteisega.

Evie ja Charlie püüavad mõlemad oma saladusi kiivalt endale hoida ning sügaval sisimas soovivad nad mõlemad, et suvi ei lõppeks kunagi … Kas ühe suve õnn võik igavesti kesta?
Mystery, Romance

Mul on nii kahju, et see raamat oli nii tühi.

Kuigi raamatu sisukokkuvõttest jääb mulje, et tegu on kahe tegelase raamatuga, siis tegelikult loovad palju rohkemate tegelaste eraldi lood ühtse terviku.
Evie on kirjanik, kes ostis oma esimese suurema honorariga endale kordatehtud laevakuuri suure Kaupmehemaja ligidusse ja tutvus maja omaniku Tommyga. Esialgu said neist armukesed, kuid pärast Tommy abikaasa surma nad ka abiellusid. Nüüd kui Tommy on surnud, on Kaupmehemaja Evie omanduses, kuigi kõik arvasid, et maja peaks ikka suguvõssa jääma, seega oleks pidanud selle pärima Charlie. Charlie ise ei näe selles suurt probleemi, küll on aga tema abikaasa Ange, kes tahab ikka pere vara endale ja oma lastele hoida.

Kui on käes suvise regati aeg, koguneb Dartmouthi palju turiste ja tavaliselt tuleb ka perekond kokku Kaupmehemajja. Nagu alati on üks külalistest Tommy ammune sõber Claude, kellest on saanud ka Evie sõber ja kellele ta saab usaldada saladuse, mille Tommy enne oma surma avastas ning mille lahendamise on ta Evie õlule jätnud. Claude püüab Eviele abiks olla, kuid lõpliku otsuse peab ikka Evie tegema.

Hetkel elab Kaupmehemajas Ben, Charlie onupoeg, kes on lahutamas oma abikaasast Kristyst ning kelle tütar Laura on pärast kooli läinud seljakotiga maailma avastama, enne kui tööle läheb. Ben teenib elatist fotograafiaga ja kord, kui ta läheb oma fotodest tehtud postkaarte viima suveniiripoodi, näeb ta Jemimat, kes on kohvikus koos oma sõbranna Mirandaga ning tema tütre Maisiega, kes mängib Jemima koera Ottoga. Nad kohtuvad paar päeva hiljem taas ja saavad jutule. Kui Jemima näeb laadal Charlliet, peab ta teda esialgu Benniks, kuna nad on väga sarnased ja sellest valekohtumisest saab alguse miski, mida kumbki oodatagi ei osanud.

Jemima elab väikses majakeses koos oma koera Ottoga ja tal pole tahtmistki endale peret soetada, talle sobib ta rahulik iseseisev elu. Aegajalt aitab ta oma sõbrannat Mirandat, kui too on haiglas öises vahetuse ja tal pole Maisiet kuhugi jätta. Maisie on sellises eas, kus ta tahab kõike teada ja ta on kindel, et tema isa, kes Miranda maha jättis, kui kuulis, et naine on rase, tuleb tagasi, seega otsib ta oma isa igast mehest ja pole ka harvad juhud, kui ta küsib mõnelt mehelt otse, kas sa oled mu isa.

Charlie on küll regatile tulnud koos Angega, kuid kui nende tütred vanaema juurest helistavad, et üks neist on viga saanud, ruttab Ange sinna ning jätab Charlie nädalaks üksi regatti nautima.

Seega moodustubki üks ootamatu sõpruskond – Evie, Claude, Charlie, Ben, Jemima – kes regatinädala jooksul veedavad koos nii päevi kui ka õhtuid, Ben leiab Jemima abiga endale töö ning Charlie peab sügavalt järele mõtlema oma abielu üle.

Nende õnnist nädalat jälgib kõrvalt Jason, kelle isa on kunagi Eviet tundnud ja Jason peab Eviet kõigi oma hädade põhjuseks. Evie kohtub ühel päeval Jasoni poja Mikeyga ning ta on hämmingus kui sarnane on poiss oma vanaisale. Evie ei tea midagi Jasoni süüdistustest, kuid ta on rõõmuga valmis Mikeyga aega veetma, kuna poiss on uudishimulik ja hea seltskond, ning Evie on valmis noort õppimisaldist noormeest aitama.

Ja nii see nädal siis möödubki, mõned naudivad iga hetke ja loodavad et nädal ei lõppegi ning teised hiilivad mööda varjusid ja loodavad et see nädal tooks neile soovitu. Ja siis saabub sügis ja talv ja pere on taas kogunemas…

No vot, selline lugu siis, mis võib jätta mulje, et siin toimub nii palju ja kõik on nii põnev ja kõik on omavahel seotud … jah, kõik on omavahel seotud ja toimub palju ja on põnev, kuid kogu sellel põnevusel, mida üles kruvitakse nagu tegelikult polegi lõpplahendust või kõrgpunkti, lihtsalt üks hetk kui kõik on ära tutvustatud ja kõigi soovid on välja toodud, hakkab lugu taas vaiksemaks ja rahulikumaks muutuma, kuni lõpus veel korraks ellu tuksatab, ning siis jäädavalt hääbub. Kogu aeg ootad, et nüüd peaks ju midagi juhtuma, nüüd peaks ju midagi suurt tulema, kuid seda ei tule. Ma ei ütleks, et tegu oli halva raamatuga, lihtsalt ootad rohkem ja ka võimalused on rohkemaks, kui tegelikult pakutakse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar