2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 16. september 2015

One Year



Raamat: One Year by Mary McDonough (2015)
Hinne: B
Fitzgibbonsid – eriti nende naised – on juba ammu olnud väikse Virginia linnakese – Oliver’s Well – selgrooks. Pere matriarh Mary Bernadette on endiselt silmapaistev ja väsimatu vaatamata oma seitsmekümne viiele eluaastale. Tal on suur ja helde süda ning see pehmendab vahest ta teravat keelt. Tema abikaasa, Paddy on kohaliku maastikukujunduse firma omanik, ta tütar Grace on nunn ja tema poeg Pat on koos abikaasaga edukad juristid. Mary Bernadette pojapoeg, PJ, ning tema nooruke abikaasa, Alexis, elavad peamaja taga olevas majakeses. Kirik, pere, traditsioonid ning kohalik ajalooselts – need on asjad mida Mary Bernadette väga tähtsaks peab. Kuid ilusa pealispinna all on mõrad.

Megan näeb et tema abikaasa ja Mary Bernadette suhe on probleemne, kuna Mary Bernadette pole tegelikult kunagi päriselt üle saanud oma esimese poja surmast. Ka Megan püüab anda endast parimat, et olla oma ämma meele järgi ning samas elada ka oma pere elu nende omadel tingimustel. Alexis armastab PJ väga kuid PJ vanaema mõju nende abielule ärritab teda väga. Kui siis sunnib perekonna kohal ähvardav skandaal, mis viib välja ootamatu õnnetuseni, Fitzgibbonseid oma lojaalsuse sügavamatesse soppidesse kaevuma, nende tugevust leidma, et parandada nii need sidemed, mis hoiavad koos kogu linnakest, kui ka need sidemed, mis ühendavad nende peret.

Soojuse ning värvika läbinägelikkusega toob autor oskuslikult lugejateni perekonna keeruka dünaamika – ning ilmutused, mis iga pere võib mingil hetkel kogeda.
Drama

Üks aasta on lugu ühe perekonna elust ühe aasta jooksul. Raamatu keskmes on Fitzgibbonsi pere naised – Mary Bernadette – pere matriarh, tema tütar Grace – nunn, Mary Bernadette minia Megan ning tema poja abikaasa Alexis. Mary Bernadette on alati olnud see kes ütleb kõigile mida nad peavad tegema, ning mida nad valesti on teinud. Tema tütar on valinud oma kutsumuse täitmiseks võimalikult kauge paiga. Tema poeg eelistab samuti oma vanematest eemal olla ning tema abikaasa on aastatega kasvatanud endale paksu naha ämma „õppetuste“ vastu. Kuid Mary Bernadette pojapoeg jumaldab teda ning tema nooruke abikaasa on jäetud üksi leidmaks oma kohta maailmas ning perekonnas, kui ta just ei taha saada Mary Bernadette koopiaks.

Loo algus on aeglane, kui kõiki tegelasi alles tutvustatakse ja osa taustalugusid räägitakse, kuid kui lugu juba kord käima läheb …

Tegu on ühe tüüpilise perekonnaga, mille eesotsas on ema, kes hoolib rohkem sellest, mida kogukond temast ja tema perest mõtleb, kui sellest mida ta lähimad inimesed arvavad või tahavad. Kuna Mary Bernadette on nooruses suure kaotuse läbi pidanud elama, siis on tal väga raske oma lapsi tegelikult armastada, kuid välisilme nimel on nende pere ideaalne. Seega kui ta pojapoeg koos oma noorukese naisega nende hoovimajja kolivad, hakkab Mary Bernadette ka nende elu juhtima ja ta pojapoeg laseb tal seda teha. Kõik peab olema täiuslik. Kuid täiusliku pole olemas.

See aasta on Fitzgibbonsi pere jaoks täis muutusi, suuri muutusi. Aasta algab nagu ikka, kuid peagi hakkavad toimuma väikesed muutused, inimesed avavad oma silmad, teised inimesed annavad aga endast parima, et Fitzgibbonsi pere mustata. Juuli kuuks on suurem osa Fitzgibbonsi perest muutnud oma vaadet senisele elule, ning peresidemed mis olid pea rebenemise äärel, seotakse taas tugevalt kokku. Pärast kõiki neid valesid pöördeid, ohtlike kukkumisi ning kuristiku serval rippumisi lõppeb kõik hästi.

Nii mõnigi hetk sellest raamatust meenutas liialtigi mu oma elu ja mu oma peret, kuid vastupidiselt raamatu õnnelikule lõpule, ei ole päriselul lootustki õnnelikule lõpule.

See oli üks huvitav lugemine. Mis teeb raamatu veel huvitavamaks on see, et raamatu autor on kunagine Hollywoodi näitlejanna, meile on ta ilmselt tuttav sarjst The Love Boat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar