2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

laupäev, 23. jaanuar 2021

Kangelannad, kes saadavad meid läbi elu

Raamat: Le amiche che vorresti e dove trovarle by Beatrice Masini, illustrator Fabian Negrini, tõlge Eva Ingerpuu-Rümmel (2020) Koolibri, RR, A
Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/55753085-kangelannad-kes-saadavad-meid-l-bi-elu     

Kirjanduslikud kangelannad võivad ühtaegu olla sõbrad, head kaaslased, kes vaimustavad ja toetavad, on eeskujuks. Raamatusse on nii vanematest kui ka uuematest tähtteostest valitud kakskümmend kaks silmapaistvat naistegelast. Emma Bovary, Jane Eyre, Lady Chatterly ja Anna Karenina, aga ka Pipi Pikksukk ja Alice – need on naised, neiud ja tütarlapsed, kel kõigil on üks ühine omadus. Igaüks neist on omas ajas teisitimõtleja, reeglite murdja, vastuvoolu ujuja.


Kakskümmend kaks portreed on stiililt mitmekesised: vastavalt kangelanna iseloomule, tüübile ja ajastule on illustraator Fabian Negrin kasutanud eri tehnikaid ja ammutanud ideid kuulsatelt kunstnikelt. Iga portreed saadab tsitaat teosest ja inspireeriv tekst, mille kaudu autor Beatrice Masini jagab noorte lugejatega oma emotsioone ja tõlgendusi, sidudes ajalugu tänapäevaga ja ärgitades üha uusi tõlgendusi. 

Children? Young Adult, Books


Seda raamatut võiks iseloomustada kui lugemispäevikut, kuhu on koondatud autori jaoks kõige tähtsamad tegelased. Ta on teinud raamatute kangelanandest, sisust ja autorist väikse ülevaate ja ta on palunud kunstnikul oma lugemispäevikut kaunistada piltidega, mis iseloomustavad tema kantelannasid.


Autori lemmikutel on teatavad ühised jooned - neil on vanemad, kes neist eriti ei hooli, nad erinevad tavalistest lastest/naistest, nad ei sobi oma ajastusse/kehasse, neid huvitavad asjad, mida ei loeta väga naiselikuks (tavaliselt), neid paneb elama/võitlema keelatud armastus.


See on huvitav vorm, kuidas tutvustada raamatute maailma. Kuid ma olen segaduses - see peaks nagu olema lasteraamat, raamat mida lugedes võiks põhikooli ealised tüdrukud kokku panna näiteks oma suvise lugemise nimekirja, eksju, kuid … põhikool ja “Orlando” või “Madame Bouvary” või “Anna Karenina” või “Lady Chatterley armuke” või veel mõni teine raamat mille sisugaga ma tuttav pole? Ma saan aru, et noored saavad praegu ruttu täiskasvanuks ja nagu ka Roald Dahl oma “Matilda” raamatus ütleb “... ära muretse, kui sa millestki aru ei saa. Ära pinguta, lase sõnadel nagu muusikla enda ümber hõljuda.” ja ma saan ka aru, et nende raamatute kangelannad on erakordsed, kuid äkki laseks lastel siiski enne tiba vanemaks saada, kui neile neid raamatuid soovitada.


Kokkuvõtvalt võib öelda, et seda raamatukangelannade albumit oli väga huvitav sirvida, näha millisena kujutab kunstnik tuttavaid ja mitte tuttavaid kangelannasid ja sinna juurde lugeda ka nende kangelannade ja nende loojate tausta. Kui selle olete läbi lugenud, siis järgmisena on aeg võtta Mia Kankimäki “Naised, kellest ma öösiti mõtlen” :)


Ja nagu ka Kankimäki raamatu puhul, hakkasin ma mõtlema, kes on minu kangelannad, kes mind läbi mu elu saatnud on.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar