2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 5. jaanuar 2021

Autumn

Raamat: Autumn (Seasonal #1) by Ali Smith (2016) Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/28446947-autumn      

Daniel on sajandi vanune. Elisabeth sündis 1984 ja tema pilk on suunatud tulevikku. Ühendkuningriigid on lõhestatud sel vaid-kord-põlvkonna-jooksul suvel.


Armastus on võit, armastus on kaotus. Lootus käib käsikäes lootusetusega. Aastaajad vahetuvad, nagu ikka ...

Mystery, Drama


Alustame sellest, miks ma selle raamatu lugemiseks valisin. Mu Briti kirjanduse õppejõud tõi selle raamatu loengus esile kui kaasaegse Briti naiskirjanike parim näide. Järgmine koht, kus see raamat mulle silma jäi, oli filmis “Tenet” - see on see raamat, mida Kat jahil olles loeb. Seega, kui mul oli lugemise väljakutse jaoks vaja raamatut, mis algab A tähega, oli lihtne valida. Kuid raamat ise pole sugugi lihtne.


See raamat koosneb paljudest lühilugudest või parem oleks öelda, paljudest luuletustest, mida esitatakse proosana. Üheks peategelasteks on Daniel, vanahärra kes on juba 101 aastat vana ja veedab oma päevi enamasti magades hooldekodus, kuid kunagi on ta veetnud päevi koos oma naabritüdrukuga, tutvustades lapsele fantaasia kasutamist, õpetades teda pilte nägema ilma pilte nägemata. Teine peategelane on Elisabeth, kolmekümnendates noor neiu, kes on õppinud kunstiajalugu ja peab nüüd loenguid Briti naiskunstnikest kahekümnenda sajandi teisel poolel. Armastuse kunsti vastu on ta saanud oma kunagiselt naabrilt, kes rääkis temaga erilistest ja kummalistest maalidest, kirjeldades talle maale, ilma et ta neid kunagi näinud oleks, kuni ta sattus juhuslikult nende maailde näituse kataloogile. Nüüd käib Elisabeth igapäevaselt hooldekodus, raamat kaasas, Danieliga rääkimas, talle raamatut ette lugemas, kui ka Daniel enamus ajast magab.


See imelik raamat on armastusest, mis pole armastus. Poliitikast, kuid mitte otseselt poliitikast. Siin meenutatakse minevikku, muudetakse olevikku, arutletakse tuleviku üle. See on ülevaade Pauline Boty maalidest ja tema eluloost. Lugu suhetest - lapse ja vanema, sõprade, iidoli ja fänni, eaka ja noore, riigi ja kodanike, kliendi ja teenindaja vahelistest suhetest. See on lugu loodusest, lootusest, lootusetusest. Selles loos puudub lugu, puudub ühine sisuliin. Kuigi kõik need lühikesed lood on seotud paari tegelasega, siis need nupukesed hüppavad siia ja sinna, ajas tagasi ja edasi, unenäkku ja reaalsusesse, pakkudes lugejale päris ajalugu ja fantaasiat.


See ei ole kerge lugemine, sest sellest puudub sissejuhatus, lugu ei arene kuhugi, siit puudub ka lahendus, mille poole liikuda, samuti ka kokkuvõte toimunust. See on kogumik hetkedest elus, hetkedest ajas, hetkedest kunstis, hetkedest poliitikas ja hetkedest pop-kultuuris. See pole meelelahutuslik vaba hetke täitmise raamat, see raamat vajab vaba aega, et süveneda ja leida enda jaoks see miski, mis annab jõudu/tahtmist raamat lõpuni lugeda.


Eriline kogemus kohe kindlasti.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar