2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 7. jaanuar 2021

Taevast kukkunud loomaaed

Raamat: Taivaalta pudonnut eläintarha by Pasi Ilmari Jääskeläinen, tõlge Arvi Nikkarev (2002) Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/16160089-taevast-kukkunud-loomaaed      

Pasi Jääskeläinen on kaasaegse soome ulme auhinnatuim autor, ta on pälvinud aasta parima soome ulmejutu eest kolm korda Atoroxi auhinna (1998-2000) ja tema kogu «Missä junat kääntyvät» tunnistati 2000 aasta parimaks soomekeelseks ulmeteoseks, kunagi varem pole soome autori teos võitnud seda auhinda tõlkeraamatute ees.

Mystery, Fantasy, 


Selles kogumikus on kaheksa lühijuttu. Jutte on väga erinevatel teemadel - unenäod, unistused, alternatiivsed maailmad, mis erinevad meile tuntud maailmast erinevatel põhjustel, lood mida hakkad lugema ühe arusaamaga ja see muutub loo lõpus täielikult.


Seal, kus rongid pööravad ringi, on lugu emast ja pojast ning sellest, kuidas nende mõlemi elud on seotud rongidega. Kuid kas ikka on olemas ema, kellel on poeg, kes armastab ronge ja kas neid on muutnud kohutavad õnnetused, mis on seotud rongidega?


Kummitusmaja, Raketitehase 1 on lugu, mis meenutas mulle kohe väga tema teist romaani “Secret Passages in a Hilliside Town” ja see on üks lugu, mida algselt lugedes saad ühe pildi ja lõpuks saad aru, et oled lugenud hoopis midagi muud.


Laureli otsimas on lugu alternatiiv maailmast, mis on meie reaalsusest eraldunud kuskil viieteistkümnenda kuueteistkümnenda sajandi paiku ja see lugu on täis üllatavaid keerdkäike ja tegelasi.


Raamatu nimilugu, Taevast kukkunud loomaaed on emotsionaalselt raske lugu täiskasvanute raskest psühholoogilisest elust ja kuidas nad püüavad seda lastele seletada nii, et lapsed neid mõistaks.


Kui oleksime meiegi siin oli lugu, mis oleks nagu inspiratsiooniks telesarjale “Upload”.


Sügavuses luurab teine on taas üks alternatiiv maailma lugu, mis meenutab dr. Seussi lugu “Lorax”, lihtsalt palju tumedamalt ja õõvastavamalt.


Oi aegu ammuseid: minu elu raamatukoguhoidjaga on taas alternatiivmaailm, mis sobiks imepäraselt Black Mirrori osaks. 

Tegelikult võiks iga üks neist juttudest sobida suurepäraselt Black Mirrorisse.


See raamat on suurepärane näide maagilisest reaalsusest ja Jääskeläinen oskuset kirjutada selliseid unenäotüüpi lugusid, kuhu võid ära eksida, kahelda oma enda mõistuse selguses ja nautida iga hetke, oled sa siis jutust aru saanud või mitte, sest ka see pimedas toas sillerdavas valguses ümber üllatavate loomade ja ajavoogude koperdamine pakub võimalust oma fantaasia piire venitada ja kirevamaks värvida, isegi siis, kui vahel õudusest värised.


Hea lugemine ja ma nii loodan, et ka tema teised raamatud kord tõlgitud saavad.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar