2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 11. mai 2021

Armastust otsimas

Raamat: The Pursuit of Love by Nancy Mitford, tõlge Kirsta Kaer (1945, 2016)
Hinne: B
Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/55311334-the-beautiful-ones  

Romaani „Armastust otsimas“ minajutustaja Fanny on kasvanud üles tädi perekonnas ja veetnud ohtralt aega koos onulastega. Mitfordi kirjeldusi maa-aadli elust kahe sõja vahelisel ajal peetakse väga täpseteks ja elutruudeks. Fanny on suurel määral vaatleja, kes jälgib onutütarde saatust enne Teist maailmasõda ja selle ajal. Fannyle kõige lähedasem on Linda, kelle abielu nurjub nagu Mitfordi endagi abielu. Tema edasised armastuse ja õnne otsingud peegeldavad Nancy Mitfordi enda elu keerdkäike.

History, Romance


Võtke Jane Austeni “Mansfield Park”, lisage John Irvingi “New Hampshire hotell” ning näpuotsaga ka veel  Virginia Woolfi “Proua Dallowayd”, ning pange see kõik kahe suure sõja vahelisse hedonistlikusse aega, kus esimeses sõjas käinud püüavad üle saada nähtust ja teiste mõistmatusest ning järgmine põlvkond elab oma elu nautides kõike patust ja uut nagu poleks homset, kuni jõuab kohale uus sõda, kuhu nad tormavad rõõmuga, et tunda sama kangelaslikust, mida nende vanemad tundsid.


Vot selline on minu emotsioon sellest raamatust. Fanny räägib Linda loo, mitte et ta enda lugu oleks igav olnud, sest tema oli see, kelle ema jätab ta tädi hoolde, kuna ta tunneb et ta lihtsalt pole emaks loodud, ja alati ootab teda uus mees kuskil.


Aga siis Linda. Vägagi emotsionaalne laps, kes nuttis iga väiksemagi asja peale. Siis kasvas ta sellest välja ja tema kinnisideeks saab armastus. Esimene armastus/kiindumus muutub ruttu kihluseks, abieluks, lapseks … kuid Linda pole emaks loodud, ja peagi leiab ta endale uue kire, kellega ta mehe juurest lahkub (kes abiellub peagi oma armukesega, kes armastab tema last). See uus kirg, kes pole siiani kellegi juurde kauaks pidama jäänud, abiellub Lindaga, kuid tegelikult on ta abielus oma põhimõtetega ja kommunismiga. Ning siis jõuab kätte aeg järgmiseks sõjaks. Esialgu Hispaanias ja siis mujal Euroopas. Linda järgneb oma viimasele kirele Hispaaniasse, kui ta aga aru saab, et kirg on triivinud järgmise abivalmis hinge juurde, lööb ta ukse selja taga kinni ning jõuab esimese soojaga Pariisi, kus selgub, et ta rongipilet on kehtetu ja raha on otsas…


Pariisi bel monde naistele antakse elamiseks ilusad korterid ja raha riiete ostmiseks … ja sõda on veel nii kaugel ja Lindat poputatakse … kuni tal pole muud võimalust, kui ta peab alla vanduma, ning nõustuma Londonisse tagasi minema. Kuid ka seal eelistab ta pigem äkkrünnaku ajal paigale jääda, kui maale pakku minema, sest ta tahab olla kohal, kui ta viimane ja võibolla elu ainus armastus talle järgneb.


Ja ongi kogu suguvõsa taas koos. Kõik tüdrukud on oma lapsed kaasa võtnud ja kõik nad on ka paljunemas. Linda elas suurelt ja ereda leegiga … ja mitte põrmugi nii nagu Fanny ema elas.


Siin on omajagu huumorit ja draamat ja kiirust ja jaburust, kuid seda oli pagana põnev lugeda, ning põhimõtteliselt saab selle raamatu läbi Tallinn-Tartu-Tallinn + natuke veel otsaga. :)


Kaks sõna BBC lühisarjast, mis algas möödunud pühapäeval - ajuti sõna sõnalt raamatuga, samas on siin ka asju, mida on muudetud (aga ma olen ju näinud vaid esimest osa). Stiililt meenutab sarja The Great ja filmi The Favourite - ajalooline emotsionaalselt ja visuaalselt üle võlli  lugu tänapäevase muusikaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar