2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 17. mai 2021

The lost and Found Bookshop

Raamat: The lost and Found Bookshop by Susan Wiggs (2020) Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/50667311-the-lost-and-found-bookshop   

Kõige jaoks on olemas raamat …

Kuskil suures universumi raamatukogus, nagu Natalie sellest mõtleb, on olemas raamat täpselt sellest, mille pärast sa hetkel muretsed.


Kohutava tragöödia järel saab Natalie Harper oma emalt päranduseks kena, kuid sügaval võlgades oleva raamatupoe San Franciscos. Samuti saab temast vanaisa, Andrew hooldaja, kes on ta ainus elav sugulane - kui mitte arvestada ta seelikuküttist isa.


Kuid see torisev heasüdamlik Andrew on hakanud näitama languse märke. Natalie arvab, et kõige parem oleks vanaisa saata hooldekodusse, kus ta saaks just seda ravi mis vaja. Selleks aga, et hooldekodu eest tasuda, plaanib ta selle ajaloolisel Predita tänaval oleva raamatupoe kinni panna ja ning laguneva kuid väärtusliku maja maha müüa. Aga on üks probleem - maja kuulub vanaisale, ning tema keeldub maja müümast. Natalie armastab oma vanaisa ja on valmis tegema mida iganes, et vanaisa õnnelik oleks. Pealegi armastab ta ka ise poodi ning raamatud pakuvad talle lohutust teda hõlmavas leinas.


Natalie kolib poe kohal olevasse korterisse ning täites oma ema viimase soovi, palkab majale vajalikku remonti tegema Peach Gallagheri. Peachi tütrest, Dorothyst, saab poekese püsiklient, ning üheskoos Nataliega loevad nad raamatuid, kuni isa töötab.


Natalie üllatuseks hakkab ta kurbus lahtuma ning ta elu saab uue suuna, uusi kontakte. Remondi käigus ilmuvad maja seintest peidetud aarded, mis viivad ta lähemale perekonna saladustele ja ta oma tulevikule.

Drama, Romance, 


Mis on ühist kõigil neil raamatutel, kus on juttu raamatupoest?

  • Uus omanik ei ole sellest “sülle kukkunud õnnest” väga huvitatud
  • Maja, kus raamatupood asub, vajab remonti
  • Peategelane teab palju raamatutest ja oskab raamatuid lugejatele soovitada
  • Lisaks raamatupoele leiab peategelane endale ka ootamatult armastuse


Kas pole nii. Enamus raamatupoe raamatutest katab neid nelja punkti. Ka see raamat pole erand.


Kaotatud ja leitud raamatupood asub San Franciscos, ajaloolises piirkonnas, majas mis elas üle 1906 aasta maavärina ja tulekahju. Enne kui siin avati raamatupood, müüdi siin trükimasinaid ja enne seda oli siin ravimikauplus ning enne seda, maavärina ajal oli see külalistemaja (loe: bordell). Alates ravimikauplusest on maja olnud ühe pere omanduses (kuigi väidetavalt töötas ka eelmise põlvkonna liige samas majas). Ja nüüd, noorim põlvkond, Natalie, on San Franciscost lahkunud, et töötada kindlal töökohal, kindla palgaga, kuid ta vihkab oma tööd ja ta töökaaslased vihkavad teda. Ja siis, kui ta saab ametikõrgenduse, korraldavad nad talle peo, kuhu kahjuks ei jõua ei ta ema ega ka poiss-sõber, sest neil on muud plaanid. Ja siis selgub, et tegelt oli neil siiski plaan teda üllatada ja kohale tulla, poiss-sõbra lennukiga.


Nüüd peab Natalie korraga hakkama saama kaotusega, vanaisaga, raamatupoe maksmata arvetega ning laguneva majaga. Sel hommikul kui ta otsustab tagasi minna oma kindla, igava, vihatud elu juurde, on ta auto poe eest ära viidud ja maja eest nutmast leiab ta meistrimees, kelle ta ema oli selleks hommikuks kohale kutsunud, et maja üle vaadata ja vajalike parandustega alustada.


Saage tuttavaks Peachiga. Ei see pole ta päris nimi vaid hüüdnimi, kuid ta on kuldsete kätega meistrimees, kes elab San Franciscos, et oma tütre lähedal olla, keda ta jagab oma ex-abikaasaga. Peach on ka muusik ja ta on palju raamatuid lugenud. Seega on neil Nataliga klapp, kuid Natalie teab, et Peach on abielus, seega …


Lisaks on siin veel ka kuulus lastekirjanik, kes on võlutud nii poest kui ka poepidajast ning ta oskab suurepäraselt laste hirmusid vähendada. Ning ka maja üllatab neid üha, tuues remondi käigus päevavalgele asju, mis kunagi ammu on kostiliste poolt seintesse peitnud.


Lõpptulemus on oodatav, ning selleni jõudmine on huvitav. Selles raamatus pole hääl ainult uuel poe omanikul vaid ka tema vanaisal ja meistrimehel. Kõigil neil on omad saladused, kahtlused, lootused, hirmud ja isegi kui esialgu tundub, et neil pole ühist tulevikku, siis hoolitseb saatus (loe: autor) selle eest, et kõik läheb täpselt nii nagu peab, isegi kui selleks on vaja maa rappuma panna.


Huvitav lugemine, isegi kui sisu on sarnane kõigi teiste raamatupoe raamatutega.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar