2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 11. jaanuar 2022

Koer nimega Kass

Raamat: Koira nimeltään Kissa by Tomi Kontio, illustratsioonid Elina Warsta, tõlge Jan Kraus (2021) Hinne: D Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/57756914-koer-nimega-kass   

Koer sai juba kutsikana nimeks Kass, sest üksi elades peab olema sama iseseisev nagu kass. Koer nimega Kass tunneb end aga hoopis üksiku, mitte iseseisvana. Ootamatult kohtub linnas ekslev Kass mehega, kelle nimi on Nugis. Kaks kodutut saavad parimateks sõpradeks ja hakkavad teineteisele tähendama kõike.

Children


Olete ju näinud küll, kuidas vahel päevaste filmide või sarjade ette tuleb kiri, et järgnev võib vajada vanemliku seletust. Vot see raamat vajab samasugust hoiatust, või tegelikult veelgi täpsemalt, selle raamatu jaoks on vaja eelnevat seletust vanematele, et nemad oskaks siis seletada järgnevat lastele.


Lasteraamatutel peaks on enamasti mingi kasvatuslik rosinake, mis paneb lapsi maailma teistmoodi ja paremini nägema või siis õpetab neid vale olukorda ära tundma, et nad saaks kas oma käitumist muuta või abivajajat aidata. Kuid see lugu …


Mis selle mõte võiks siis olla? Õpetada lastele, et maailmas on igasuguseid erinevaid inimesi ja peresid, kus vanemad võivad olla julmad ja hoolimatud, et täiesti normaalne on see, et pesakonnast kutsikatest jääb ellu vaid üks ja ka tema hüljatakse ja ta peab üksi hakkama saama, ning täiesti normaalne on ka see, et inimesed elavad suurlinnas pappkastides, koguvad taarat, söövad prügikastist ja taara eest saadud rahaga ostetakse pudelist tulevat rõõmu.


Võibolla tõesti ei võtaks lapsed seda kõike nii nagu täiskasvanud, kuid ma tõesti ei kujuta ette, miks peaks lapsevanem sellise raamatu lapsele lugeda andma, või miks ta peaks ise tahtma lapsele sellist raamatut ette lugeda.


Väga imelik raamat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar