2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 27. jaanuar 2022

Juhused

Raamat: Juhused by Laura Evisalu (2021) Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/57214324-juhused         

„Juhused” on lugu 15-aastasest Rainist, kes on enda meelest võrdlemisi tavaline poiss, aga jääb millegipärast ikka kõigile silma: tüdrukutele, kes talle koridoris järele vaatavad; õpetajatele, keda ta ärritab; ja isegi Sirelile, kes on temast 10 aastat vanem. Kohtumine Sireliga ja ülepeakaela armumine muudab Raini senised prioriteedid tühiseks, ta on valmis hülgama oma sõbrad, kooli ning range treeningurežiimi, mis peaks aitama tal tulla Euroopa meistriks ujumises. Üsna pea pole noormees enam kindel, kas seatud sihid on üldse püüdmist väärt. Juhused on need, mis aitavad Rainil lõpuks aru saada, kes ta tegelikult olla tahab.

Drama, Romance?, YA


Kui selle peaosas oleks Raini asemel Riina ja Sireli asemel Hobukastan, ei oleks see lihtsalt eneseavastuslik noorteraamat, vaid oleks kriminaalne lugu lasteahistajast, a là “Minu sünge Vanessa”, kuid kuna peategelane on noormees ja temaga suhtes on vanem naisterahvas, siis ei ole see kirjutatud kui midagi vale, võibolla hoiatav, kuid mitte karistatav (noh jah, siia on segatud ained, mille eest saab vastutusele võtta küll). 


Et siis, selline lugu, kus peategelane on 15 aastane Rain, kes käib põhikooli, Põhikooli viimases klassis. Tõsi, ta on tubli sportlane ja 190 pikk ja välimuselt jätab 18 aastase mulje, kuid sellegi poolest on ta vaid põhikooli õpilane, kes teeb seda mida temalt oodatakse. Kui ta aga armub (või siis usub, et on armunud), siis hakkab ta kahtlema kõiges, mida vanemad talt ootavad ja loomulikult on kõik õpetajad tema vastu ja nõuavad talt liiga palju. Tüüpiline teismelise suhtumine.


See tema suur armastus ei suhtu temasse kui lapsesse, vaid kui täiskasvanusse, laseb tal alkoholi juua, tutvustab talle intiimelu võlusid ja aineid, mis kõik neid elamusi veelgi suurendavad. Poiss on kõigest 15, vahepeal saab 16, kuid siiski vaid alaealine laps. Kuigi autor toob välja sellise elu tumedama poole, muudab ta siiski selle kõik nii glamuurseks, nagu see poleks sugugi vale. Hulleim mis Rainuga juhtub on see, et tal on mõnel hommikul pohmakas, et ta visatakse välja trennist, kus ta tegelikult käiagi ei taha, et tal on väike riid oma sõpradega ja et ta kallim valetab talle. Isegi ta vanemad ei reageeri hullemalt kui panevad ta paariks nädalaks koduaresti ja seda ka alles siis kui poiss ise kõigest räägib, nad ei pane õieti tähelegi, et poisi elus on midagi muutunud, või et ta teeb kõike täpselt nii palju, et jätta muljet, nagu oleks kõik korras.


See ei ole ilus eneseleidmise ega täiskasvanuks saamise lugu. See on ilusti esitatud väga vale lugu. Kui selle loo peategelased mõlemad oleks kümme aastat, võibolla isegi vaid viis aastat vanemad, ei häiriks mind see lugu nii väga, kuid vahet ei ole, kas poiss või tüdruk, kui ta on viisteist, on alkoholiks ja tõsisteks suheteks liiga vara. Miks need lapsed küll nii väga kiirustavad täiskasvanuks saamisega, seda saavad nad olla enamuse oma elust, kuid lihtsat lapsepõlve ei saa kunagi tagasi.


Jah, hästi kirjutatud lugu, kuid lugu ise ei olnud sugugi hea.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar