2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 27. jaanuar 2022

Poiss, kes nägi pimeduses

Raamat: Puika, kurš redzēja tumsā by Rasa Bugavičute-Pēce, tõlge Contra (2021) Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/59340456-poiss-kes-n-gi-pimeduses          

Jēkabs on täiesti tavaline poiss, kes tahab kassipoega, lahedat jopet, sõpradega ujumas käia, tüdrukule telefonist sõnumeid saata. Samas üldse mitte tavaline, sest tema mõlemad vanemad on pimedad, aga ta ise näeb väga hästi. Ta tuli ilmale, sest tema ema elu eesmärk on saada hakkama kõigega, millega nägijadki – sealhulgas lapse sünnitamise ja üles kasvatamisega. Lugeja saab kaasa elada kümnele aastale Jēkabsi lapsepõlvest – kuidas on peaaegu sünnist saadik hoolitseda oma vanemate (ja vahel ka terve ühiselamutäie pimedate inimeste) eest, ja kuidas ta on aeg-ajalt sunnitud seda eelist kavalalt ära kasutama.

Drama, YA


See on üks vägagi emotsionaalne lugu poisist, kes elab oma pimedate vanemate kõrval. Pildikesed tema elust eelkooliealisena kuni lastega vanemate külastamiseni. Nendesse aastatesse mahub unistus oma kassist, mis lõppeb pisaratega, kui ta kassikese peab üksi metsa jätma, valetamist vanematele, kui ta suurest elevusest oma uue jope lõhub ja siis ära parandab, või kui ta hoovi poistega kodus arvutimänge mängib ja neile tasu eest võileibu teeb, või kui ta üksi vanavanemate juures olles endale sõbra välja mõtleb ja selle fantaasiaga liiga kaugele läheb, ning varastamine, kui ta on esimese armastusega sõnumeid saates liiga suure telefoniarve saab. 


Nende tavaliste lapsepõlves tehtavate vigade kõrval peab ta igapäevaselt oma vanemate eest hoolitsema, neid toitma, oma unistuste jaoks raha koguma, ema tujumuutustega hakkama saama ja isa tuimusest väljaraputamisega. Pole kerge olla laps, kui su vanemad ei näe kui sinuga midagi juhtub, kui sa pead neile kõike seletama, kõike hoidma nii nagu ema pannud on, et nad asjadele otsa ei komistaks, varjama nende eest oma tundeid, et nende elu mitte raskeks teha ja loomulikult ei ole need ka vanemad, keda tahaks oma koolikaaslastele tutvustada. 


Seda ei ole kerge lugeda täiskasvanuna ja ma ei kujuta ettegi, kuidas lastel või noortel täiskasvanutel seda lugeda oleks. Tõsi ta on, et oleks hea, kui lapsed saaksid ülevaate igasugustest peredest ja et nad aduksid, kui raske võib mõne lapse elu olla, kuid see raamat ei tundu olevat päris selline, mis neid lugema kutsuks.


Hea lugemine, kuid raske lugemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar