2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 25. märts 2014

A Study in Silks

Raamat: A Study in Silks (The Baskerville Affair #1) by Emma Jane Holloway (2013)
Hinne: A
Evelina Cooper, Sherlock Holmse õetütar, valmistub oma esimeseks Londoni Hooajaks – kui vaid poleks üht mõrva, kadunud automaate, võlurit ning rääkivat hiirt. Victoria ajastul valitseb armutu auruparunite nõukogu ja mehaaniline võim on tõeline võim, ning võlukunst on impeeriumi vaenlane. Evelina on salaja enda võimusesse saanud ihaldatud jõu – maagia mis paneb masinad liikuma. Kas ta võib usaldada kena ja kavalat elumeest, kes paneb ta südame kiiremini tuksuma või siis hurmavat trikiratsaniku, kes on valmis tegema mida iganes, mida Evelina vaid palub?
Paranormal, Criminal, Romance, Seampunk

Alles ma siin lugesin ühte teist raamatut võluritest ja inimestest, kelle soontes voolab ka võlurite verd (Cold Iron)ja nüüd siis taas kord raamat võlurite järglasest. Kuid seekord pole tegu lihtsalt kellegagi, kelle on võluvõimeid, Evelina on lisaks sellele ka Sherlocki õetütar. Ja ja, ma tean, ka mina pole ühsetki Arthur Conan Doyle raamatust kunagi midagi Sherlocki õest lugenud, ainult tema vennast Mycroftist, kuid nüüd on tal siis ka õde, kes põgenes kodust koos hurmava sõduriga, kes oli omakorda põgenenud oma pere juurest – sealt siis Evelina võluriveri – et teha karjääri sõjaväes. Evelina isa ronis küll sõjaväes kõrgele kohale, kuid ta sai siiski sõjas surma enne kui Evelina sündinudki oli ja kuna Holms pere oma tütart enam tagasi võtma nõus polnud, läks Evelina ema oma mehevanemate juurde, tsirkusesse, kus siis Evelina ka üles kasvas, kuni vanaema Holmes ikkagi talle järgi tuli ja ta kooli pani.

Nüüd siis aastaid hiljem, kui Evelina on õpetatud ja piisavalt vana, et Hooajas osa võtta ja Kuningannale tutvustatud saada, on ta koos oma sõbranna perega tagasi Londonis.

Evelinal on kaks saladust, esiteks see, et tal on maagilised võimed (kõik kellel vähegi mingeid selliseid võimeid on on surmale määratud kui seda tead saadakse) ja teiseks talle meeldib masinavärkidega nikerdada. Ta ongi endale nikerdanud paar kena mehaanilist loomaksest – hiire ja linnu, kelle sisse ta „vangistab“ paar maahaldjat, kes loomakesed elama panevad ja talle kasulikku spioonitööd teevad.


 Ja siis vapustab nende maja ühe teenija mõrv, mida Evelina tasakesi uurima hakkab, sest ta mõistab, et kui see juhtum ta onu kätte peaks sattuma, lõppeb ta sõbranna pere jaoks see lugu väga halvasti, kuna ilmselgelt on nii mõnigi pereliige juhtumiga otsesemalt või kaugemalt seotud.

Samal ajal kui Evelina püüab süüdlasi leida, ilmub linna üks tegelane, keda keegi eriti näha ei taha, kuid kellel on kindel plaan kõik enda heaks tööle panna.

Ka Evelina lapsepõlvekallim, tsirkuses töötav trikiratsutaja Nick on Londonis ja tahab taas Evelinat endale. Kuid Nick pole ainus, kes Evelina kohta õrnu mõtteid soojendab. Ka Evelina sõbranna vend Tobias ihaldab Evelinat lisaks sellele, et ka Tobiase isa annab oma pojale käsu Evelinat võrgutada, et tüdruk oma nina mitte liiga sügavale pere saladustesse ei topiks.

 Seega siis mõrvamüsteerium, salajane maagiline ja mehaaniline müsteerium ja armukolmnurk, lisaks veel ka auruparunite poliitika ja tavalised pereprobleemid, usaldus ja austus. Üks väga korralik ja põnev lugu.


Algusest peale meenutas see raamat mulle ühte teist väga armsat sarja – Lisa Mantchevi, Theatre Illuminata sarja. Vahe on selles, et Theatre Illuminata sari on rohkem nagu lastele või YA lugejatele, kuid The Baskerville Affair sari on rohkem NA lugejale.

Ühesõnaga on Emma Jane Holloway loonud suurepärase Victoria aegse stemapunki maailma, mis on täis maagiat, peaaegu kasutuid, kuid edevaid mehaanilisi vidinaid, kriminaalset müsteeriumi, armastust, usaldust ja perekonna suhteid. Kuidas see kõik edasi läheb saab lugeda kahest järgnevast raamatust ka kolmest vahepealsest lühiloost. Kas ma leian aega, et edasi lugeda? Kindlasti!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar