2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 16. jaanuar 2020

Ekraani taga


Raamat: Ekraani taga by Carolin Kuuskmäe (2019) Varrak, RR, A
Hinne: C
Paljud jutud algavad sellega, et elas kord üks tavaline tüdruk, kellega juhtus midagi erilist. See ei ole selline lugu. Sara on eluaeg teadnud, et ta on teistsugune ega sobi kokku mitte ühegi endavanuse noorega. Ta on kinnine, salapärane, geniaalne ... Tema ümber tuleb ette kahtlasi surmajuhtumeid. Sara püüab neid lahendada ning samal ajal jõuda selgusele oma vanemate ja iseenda minevikus..
YA, Fantasy, Action

See oli üks põnev noorteromaan. Siin kohtusid Alex Rideri, MARVELi  ja paljude teiste noorte põnevik fantaasia lood. Sara oleks võinud olla näiteks Musta Lese ja mõne Hydra juurest üle tulnud agendi tütar ja nende elukoht oleks vabalt võinud olla mõni ebamäärase nimega väikeriik, mida tulnukad pole veel tahtnud hävitada. Ja see pidev leiutamise pisik võiks tal olla ta onult Tony Starkilt ning tehnika millega ta ennast täiustas võiks olla samadelt tüüpidelt, kes Pepper Pottsi-st tegid Hot Pepperi :D. Ja samas võiks Sara olla vabalt ka Peter Parkeri klassiõde kunagi olla :), lihtsalt ilma radioaktiivsete lisanditeta.

Iseenesest on ju tegu tüüpilise noorte kooliromaaniga, kuhu on ka lisatud natuke kriminaalset hõngu, kus peategelane on rikas geenius, ning tema vastas on geniaalne psühhopaat. Mõistetav ju on, et kui keegi sulle lõpmatuseni pinda käib, et sa temaga suhtleks ja teda igale poole kaasa võtaks, siis lõpuks annab ka kõige kangekaelsem inimene survele järele, kuid Sara pidi ju olema supergeenius, aga ju ta siis pidi ka vahel loo põnevuse jaoks survele järele andma, muidu oleks lugu üsna lühike olnud :). Paharid võib tähelepanelikul lugemisel üsna peagi ära tabada, kuid sellegi poolest on põnev Sara tegemistele kaasa elada.

Mul on hea meel, et siia sisse polnud vägisi lisatud esimese armastuse valu ja võlu, vaid lugu järgis kindlalt superkangelaste kujunemise rida. Sara pidi läbi tegema kõik etapid, et tal oleks mille eest kätte maksta, millega kätte maksta ja kellele kätte maksta. Puudu jäi vaid see, et Nick Fury oleks tulnud lõpus teda Tasujate sekka kutsuma :).

Põnev oli seda raamatut lugeda ja kui autor viitsiks ja suudaks sama joont hoida, oleks ka teist osa põnev lugeda.

KUID … miks on raamatu nimi Ekraani taga? Selle pealkirja järgi ootasin ma, et peategelane oleks rohkem ekraani taga ja juhiks kõike eemalt, mitte ei roniks ülepeakaela korstnasse. Või et pahalane on tegelikult ekraani taga ja liigutab kõike oma minonide kaudu – ootasin kuni lõpuni, et see nii ka oleks. Või on see pealkiri jäänud sellest ajast, kui seda raamatut oli võimalik ainult on-line lugeda, siis olid nii autor kui ka lugejad ekraani taga. Samamoodi on lood kaanepildiga – see sobib tõesti paremini Mustale Lesele MARVELi maailmas, mitte keskkooliõpilasele tema paanikatoas, isegi kui ta on mitmekordne miljardär, kes võiks vabalt mõlemad Ameerika mandrid endale osta.

JA … raamatu sisukokkuvõttes väideti, et raamatut toimetati enne kui ta ekraanilt kaante vahele sai. Üks kahest, kas algne variant oli veelgi hullem, või oli toimetamine lihtsalt lohakas. Lugu on ju hästi kirjutatud ja keeleliselt üldiselt  ladus, kuid liiga tihti jäävad silma loogikavead (kuidas näiteks kraanist vett kallatakse) või lauseehituse vead või lihtsalt näpukad, mida peaks toimeaja suutma kinni püüda, sest need suisa karjusid silma.

AGA mulle see raamat meeldis, koos kõigi oma võlude ja valudega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar