2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 24. november 2020

Naljakas tüdruk

Raamat: Funny Girl by Nick Hornby, tõlge Triin Tael (2015) Varrak, RR, A  Hinne: B Lühikokkuvõte:https://www.goodreads.com/book/show/23534010-funny-girl    

Aja nad naerma ja nad on igaveseks sinu …


On kuumad kuuemümnendad ja rahvas on võlutud ootamatust komöödiatähest Sophie Straw’st, endisest Blackbooli kaunitarist, kes tahab vaid inimesi naerma ajada, nagu ka tema kangelanna Lucille Ball.



Kaadri taga on näitlejatel ja teistel asjaosalistel parim aeg nende elus. Kuid kui sarja sisu hakkab liialt sarnanema ende oma eluga ja elu hakkab jäljendama kunsti, peavad nad valima.


Komöödiat armastavad autorid Tony ja Bill, varjavad mõlemad saladust. Oxbridges haridusega direktor Dennis armastab oma tööd kuid vihkab oma abielu. Meespeategelane Clive arvab, et teda ootavad ees paremad ajad. Ja Sophie Straw, kes on muutnud oma nime ja jätnud selja taha oma vana elu, peab otsustama, kas jätkata nii või muuta kanalit.

Drama, Humor, History


Lugedes seda raamatut, meenus mulle esmalt üks teine “Naljakas tüdruk”, kus oli ka peaosas Barbara, Barbara Streisand, kes mängib Fanny Brice’t, kes soovib samuti saada komöödiatäheks, kuid möödunud sajandi alguses ju polnud veel televisiooni, seega soovib tema saada teatritäheks.

Järgmisena, lugedes Tony’st, Billist ja Dennisest ja nende proovist saada BBC’sse hitsarja, meenutas mulle kohe väga John Cleese raamat “Igatahes …”, sest ta kirjeldas seal vägagi elavalt, kuidas BBC’s komöödiasarjad sündisid ja surid ning kuidas stsenaariume kirjutati.


Kui veelgi kaugemale kirjanduse ajalukku minna, kus kirjeldatakse lihtsa tüdruku tõusu teatrilaval staari staatusesse, siis võiks võtta Theodore Dreiseri raamatu “Õde Carrie”.

Seda lugu on huvitav lugeda. Siin on koos mitme inimese lugu, kuidas nad on jõudnud sellesse hetke, kui sündis “Barbara (ja Jim)”. Mismoodi nende elu sellest muutub, kuidas nad muutustega hakkama saavad, kuidas nad kuulsusega hakkama saavad. 


Lisaks väljamõeldud karakteritele ja saadetele on siin ka reaalsed näitlejad ja saated. Sophie, Tony, Billy, Clive ja Dennise lugu on emotsionaalne ja lugedes on vägagi kerge sellesse maailma sisse sukelduda ja elada koos nendega ühe hooaja teise järel, lootes et naljad vaatajatele meeldivad ja et igaks nädalaks suudavad nad midagi uut ja värsket neile pakkuda. Ning lisaks ekraani elule ei ole ka nende igapäevaelu keerukas ja äratundmishetki pakkuv.


Nick Hornby oskab kirjutada raamatuid, mis on mõnes mõttes masendav, kuid teisalt kerge ja humoorikas ja ka seda raamatut lugedes ei pea pettuma. Hea lugemine.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar