2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 15. august 2021

Certain Dark Things

Raamat: Certain Dark Things by Silvia Moreno-Garcia (2021) Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/54785481-certain-dark-things      

Tere tulemast Mexico Citysse, oaasi keset vampiiride merd. Domingo, üksildane prügi korjav poiss, püüab lihtsalt elus püsida neil raske kontrolli all olevatel tänavatel, kui vaevatud põgenev vampiir tema ellu saabub. Alt, Azteci vereimejate järglane, on tark, ilus ja ohtlik. Domingo on võlutud.


Alt peab kiiresti linnast kaduma, kaugele teda jälgitavatest rivaalitsevatest narko-vampiiridest. Tema plaan ei sisalda Domingot, kuid tasahilju leiab Alt end selle kidura noormehe võludele alistuvat. Tema taha jäävate laipade hulk üha kasvab ja seega äratab ta ka huvi enda vastu kohalikus politseis.


Vampiirid, inimesed, politsei ja kriminaalid kohtuvad Mexico City tänavatel. Kas Altil ja Dominigol on üldse võimalust sealt elusalt pääseda? Või neelab linn neid endasse? 

Fiction, Thriller, Paranormal, Horror, Romance


“Teatud tumedad asjad” on vampiirilugu, kuid mitte selline vampiirilugu, mida peale Videviku saaga ilmumist hakkas ilmuma nagu seeni peale vihma. See vampiirilugu ei ole otseselt võimatu armastuse võidukäigu lugu, kuigi siin on armastus, on põhirõhk siiski erinevate vampiiri alamliikide omavahelistel suhetel, kuidas kohalikud iidsed vampiirid jäävad alla Euroopast sisserännanud alamliigile, kellel puuduvad iidsed traditsioonid ja kelle põhieesmärk on enda valdusesse saada narkoäri üle kogu maa.


Lugu tuuakse lugejatele nelja tegelase kaudu - Domingo (inimene, tänavalaps, elatub prügi sorteerimisest ja müümisest), Alt (iidsete Azteci vampiiride ilmselt viimane järeltulija, kes on põgenenud rivaalitsevate vampiiride eest), Ana (inimene, vampiirikütt, kohalik politsei), Nick (sisserännanud vampiir, kes on vandunud oma isale, et ta saab Alti kätte ja paneb ta maksma selle eest, mis ta teinud on).


Alt ja Domingo kohtuvad ühel õhtul, kui Alt on tulnud välja otsima kedagi noort ja tervet, kelle verd ta saaks manustada. Alt koos oma ülisuuruses dobermaniga jäävad Domingole silma ning kui Alt talle oma soovi esitab on Domingo nõus. Ta ei hooli rahast, mida neiu talle pakub, ta tahab kõike teada, mis on seotud vampiiridega. Mexico City on kuulutatud vampiirivabaks linnaks, seega on ta pea linnriik keset Mehhikot, kus rivaalitsevad vampiiri kartellid valitsevad ülejäänud maad.


Nick on noor, julm ja hooletu uljaspea, kes tahab oma esimesi paguneid teenida sellega, et ta läheb Altile järele, kui ta on ainukesena pärast tema perekonna massihävitus alles jäänud. Nick ei hooli, et Mexico Citys ei ole tal lubatud suvaliselt inimesi tappa ja verest tühjaks imeda, kui tal on vaja verd, siis ta seda ka saab. Ja mida enam Alt tema käest pääseb, mida enam talle piiranguid pannakse, seda enam tekib tal viha Alti vastu ja ta vannub talle üha jubedamat lõppu.


Ana on tulnud Mexico Citysse sest see peaks olema vampiirivaba linna ja ta ei taha enam veeta oma päevi ja öid vampiire jahtides ja tappes. Kuid kuulsus tema oskuste kohta jõuab talle ka siia järele ja kohalik linna puhtuse eest hoolitsev salaorganisatsioon palkab ta otsima neid kahte linna pääsenud vampiiri, et neid võimalikult ruttu kahjutuks teha.


Seega kaks põgeniku, üks ennast täis nooruk ning üks väsinud võimuesindaja. See linn peaks olema piisavalt suur, et end peita ning tagasihoidlikult elades pikka aega märkamatuks jääda (nagu on ka mõned vampiiride alamliigid suutnud teha), kuid kui sul on ikka kannul keegi, kes oskab lugeda vihjeid, mis sa endast maha jätad, või keegi, kelle pole vahet, mis vahenditega ta sinu kohta infot kogub, siis ei aita ka see kui tunned linnaaluseid tunneleid.


Kuigi, nagu ma ütlesin, pole see selline tavaline vampiiride/inimeste  armastuslugu, nagu neid on kirjutanud Laurell K. Hamilton või Charlaine Harris või J.R. Ward, on siin siiski tibake armastus ja palju verd ning võitlust. Mexico City ise annab loole oma värvingu, oma pideva vihma, asukohaga ning erinevate kultuuride sulamina. Ja isegi kui see on vampiirilugu, siis seob autor siiski reaalse ajaloo oma tegelaste väljamõeldud ajalooga ning raamatu lõpus tutvustab erinevaid vampiiriliike, keda kohalikud usuvad tänapäevalgi Ameerikas elavat.


Väga hea lugemine!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar