2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 24. august 2021

The Nature of Witches

Raamat: The Nature of Witches by Rachel Griffin (2021) Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/54717138-the-nature-of-witches     

Juba sajandeid on nõiad hoidnud kliimat kontrolli all, kasutades neile vastavalt sünniaastaajale antud päikeseenergiat. Kuid nüüd on neil kontroll kadumas kui maad ümbritsev atmosfäär on üha ebastabiilsem. Kõik lootused on Claral, Iganõial, kelle maagia on seotud kõigi nelja aastaajaga.

Sügisel oleks Clara valmis oma võimetest loobuma. Need on metsikud ja kontrollimatud ning tema maagia hind on liiga kõrge - armastatud inimeste kaotus - isegi kui ta suudab nednega kontrollida üha ohtlikumaid ilmamuutusi.

Talvel on maailm katastroofi lävel. Metsatulekahjud möllavad, tormid laastavad ja Clara peab leppima et ainus kes saaks midagi muuta on tema.

Kevadel armub ta Sangi, nõida kes teda treenib. Mida enam ta maagia kasvab, seda sügavamad on ka ta tunded, kuni ta mõistab, et Sang võib olla järgmine, kelle ta kaotab.

Suvel peab Clara valima oma võimete ja õnne vahel, kohustuste ja armastatud inimeste vahel … enne kui ta kaotab Sangi, oma maagia ning usu maailma valitsevasse kaosesse.

Fantasy, Paranormal, Romance, YA


Ha, see lugu sobib suurepäraselt Frozen 2 ja Rachel Caine Weather Wardeni sarja vahele. Kui Frozen on mudilaste ja noorema kooliea lugu maagiast ning selle seosest elukeskkonna ning kliimaga ja Weather Warden raamatud on täiskasvanutele mõeldud lood ilmanõidadest, kes samuti peavad võitlema maad tabavate drastiliste kliimamuutustega ning kliimamuutuseid esile kutsuvate mässavate džinnidega (ja ära ei tohi ka unustada, et peategelane võitleb oma üha kasvava kuuma armastusega ühe džinni vastu ;), siis Nõidade olemus on noorte täiskasvanute lugu, kus maailm on taas kord erakorraliste kliimamuutuste küüsis, ning kuigi iga aastaaja nõiad püüavad ekstreemseid olusid muuta, siis saab maailma päästja ikkagi ainult see üks teismeline tüdruk, kes esialgu on teistele pigem ohuks kui abiks, kuni ta lõpuks oma peast välja saab tuldud. :)


Et siis … Clara, punapea, nõid igaks aastaajaks, on ainus selline viimase saja aasta jooksul. Keegi ei oska teda õpetada ja keegi ei osanud ka alguses oodata, et tema võimed võivad ohtlikud olla. Esimene õnnetus pandi nooruse kogenematuse arvele, kuid teine tekitas juba arusaama, et tema maagia ohtlikum pool valib inimesi, kellega tal on lähedasemad suhted.

Nii ta siis elabki eraldatuses ja talle määratakse õppejõud, kellega ta üksi treenib. Kuni Clara võimed tabavad kaudselt ka teda. Seega antakse tema edasise arengu jälgimine ja suunamine tema eakaaslasele, kes on tulnud teisest koolist oma haridust täiendama.


Clarat mõjutavad aastaajad teistmoodi kui teisi nõidu ja igal aastaajal on ta natuke teistmoodi. Tavaliselt on ta talvel vaikne, kevadel armub, suvel lööb ta armastus lõkkele ja sügisel ei loe suvine armastus talle enam midagi. Tema kevadised armumised ja suvised armastused ei tee vahet, kas talle on lähedaseks saanud poiss või tüdruk, kui aeg on õige siis tunded ka süvenevad. Kuid need tunded võivad ju olla vastaspoolele ohtlikud, seega mida teha.


Clara ei taha kellelegi viga teha, seega on ta valinud tema arust ainukese võimaluse vabaneda neist ohtlikest võimetest, et ta saaks olla koos inimestega, keda ta armastab. Kuid kas see ikka on ainus võimalus? Ja kas see koolitusviis, mida uue õpingukaaslase õppejõud kasutab on ikka nii julm kui esmapilgul tundub, või on sellest tegelikult kasu ja Clara leiab endas kontrolli, mida tal varem polnud. Mis saab siis kui keset talve saabub troopikakuumus või vahetult enne päikesevarjutust paduvihmad, mis ähvardavad tulvaveega? Kas inimesed peavad tegema koostööd nõidadega, mitte vaid neilt nõudma, et nad muudaks/kontrolliks ilma nii, nagu inimestele kõige kasulikum?


Nagu ma alguses juba ütlesin, on see täpselt selline noorte täiskasvanute kliimakatastroofi teemaline poliitiliselt korrektne raamat, mis sobib ideaalselt Frozen 2 ja Weather Wardeni sarja vahele. 


Huvitav, kuid etteaimatav lugemine.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar