2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 28. detsember 2021

Hamnet

Raamat: Hamnet by Maggie O’Farrell, tõlge Külli Seppa (2021) ER, RR, A Hinne: A Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/58813702-hamnet     

Maggie O’Farrelli romaan „Hamnet“ avab ilukirjanduses esimest korda traagilise loo kaotusest, mis inspireeris William Shakespeare’i kirjutama oma kõige kuulsamat näidendit. See on ka portree abielust, mille keskmes on armastatud lapse kaotus, taustal detailirohke ülevaade elust 16. sajandi Inglismaal.


Agnes on naine, keda kardetakse, kuid kelle juurde tema tavatute annete pärast ka minnakse. Ta elab koos abikaasaga Stratford-upon-Avonis Henley tänaval ja neil on kolm last: tütar Susanna ning kaksikud Hamnet ja Judith. Poeg Hamnet sureb 1596. aastal üheteistkümneaastaselt.


„Hamnet“ on lugu kaksikutevahelisest sidemest ja leinaga karidele kiskuvast abielust. See on ka lugu pistrikust ja tema perenaisest; kirbust, kes satub Aleksandriast väljuvale laevale; ja kindameistri pojast, kes eirab häid tavasid, et võita ebatavalise naise armastust. Ennekõike on see õrntundeline meenutus poisist, kelle elu on täiesti unustatud, kuid kelle nime kannab üks kuulsamaid näidendid, mis eales kirjutatud.

Fiction, History, Drama


“Hamnet” on suurepärane emotsionaalselt raske lugu. Maggie O’Farrell on võtnud ajaloolised infokillukesed, mis on teada ühe tuntuima näitekirjaniku pere kohta ja kirjutanud sellest loo, mis poeb tasapisi nii sügavale hinge, et kuidagi ei saa raamatut käest panna.


Isegi kui esialgu võib olla looga raske kaasa minna, siis peagi jooksed koos poisiga mööda linnatänavaid, uurid koos emaga mesipuu sisu ja kaotad ennast koos noore koduõpetajaga aknast avanevasse pilti neiust ja tema pistrikust. Põhilugu on kaksikute Hamneti ja Judithi haigusega seotud, kuidas vend otsib õele abi, kuidas haiged lapsed avastatakse ja kuidas ema Agnes kõik oma oskused mängu paneb, et last päästa. Selle loo kõrval saame ka teada, kuidas Agnes kohtus oma laste isaga, kuidas ta nende ühise tuleviku kindlustab, kuidas nende esimene laps sünnib, kuidas Agnes oma abikaasa väikelinna hallusest välja saadab, kuidas kaksikud teda üllatavad ja millist rõõmu talle lapsed ja tema patsiendid pakuvad, kui abikaasa Londonis oma uue ja õige elu leiab, kuni Agnes tajub, et ta pole enam ainus naine tema elus.


Hetkeks viiakse lugejad ka väikesele reisile, mille käigus surevad mitmed kassid ja meremehed ja Murano saare elanikud, kuni väike reisimees ja tema sugulased jõuavad otsaga poekesse, kus Judith abis käib.


See osa, kui Hamnet taas oma kaksikõega kohad vahetab, nagu nad on korduvalt varem teinud, on see kõige valusam koht. See on iga lapsevanema suurim hirm, kaotada kasvõi üks lastest, seda isegi ajal, kui vähesed sündinud lapsed elasid täisealiseks. See on valu, mis võib ka tugevaima suhte lõhki ajada ja normaalse inimese hulluks, ning igaüks vajab omamoodi väljundit, et seletada endale, miks asjad on nii ja mitte teisiti. 


“Hamnet” on lugu armastusest, kaotusest ja perekonna tähtsusest. Selle loo lugemiseks on vaja õiget hetke ja kohta. See on emotsionaalselt raske lugu, kuid see on vägagi suurepäraselt kirjutatud lugu.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar