2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 21. detsember 2021

Eineröövel

Raamat: Il ladro di merendine (Inspector Montalbano #3) by Andrea Camilleri, tõlge Eda Ahi (2021) ER, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/59825708-einer-vel 

Miljonite lemmikul, sarmikal inspektor Montalbanol tuleb ekstsentriliste kolleegide abiga lahendada korraga kaks mõrvajuhtumit, kus miski ei klapi – ja samal ajal klapib liiga palju. Hoogne, terava meele ja keelega kirja pandud raamat viib lugeja maailmakuulsa inspektori kannul otse Sitsiilia maastike ja maitsete keskele. Sel teekonnal peab mees pistma rinda nii diplomaatilise skandaali, pereelu üha ahenevate köidikute, peibutavate kohalike hõrgutiste kui ka salapärase eineröövliga. Sitsiilias sünnib nii mõndagi sünget ja paeluvat.

Criminal Mystery, 


Itaalia krimilugusid ei ilmu just tihti, seega uut raamatut lugemiseks valides oli valik lihtne. Üks asi, mida tasub lugedes meeles pidada, on see, et see raamat kirjutati möödunud sajandil, kui meie tänapäevased tehnikaimed ja mõtteviis polnud veel leiutatud/levinud. See sarmikas inspektor on aegajalt tõsine möhakas ja harjumatu võib olla ka lugeda, et helistamiseks kasutati ainult lauatelefoni või lähedal asuvat taksofoni :). Kui aga need kaks asja kõrvale jätta, siis on Montalbano tõsiselt andekas inspektor ja krimilugu on vägagi põnev ja mitmekihiline.


Montalbano on autori väljamõeldud linnakese Vigata inspektor, kelle tuju sõltub täielikult sellest milline on ilm ja kas tal on kõht täis või mitte. Tal pole mingit probleemi oma kolleegidele valetada või käru keerata kui see on talle kasulik. Kuid ta pole korrumpeerunud, tema eesmärk on alati tõde päevavalgele tuua, isegi siis kui sedasi paljastatakse kaugele jõustruktuuridesse imbunud pettus. Ta naudib seda, mida ta teeb ja ta ei taha sugugi, et tema senist elu miski häiriks, talle sobib et tema kauaaegne kallim elab hoopis teises riigis ja ta ei taha kuuldagi ametikõrgendusest.


Montalbano hindab kõrgelt head toitu, head pastat, erinevaid kalaroogi, ning kui tal on valida kas uue söögikoha proovimise või kuriteo lahendamise vahel, siis võib ta vahel auto ümber keerata ja selja taha jäänud restorani tagasi sõita, kuid ta võib ka kogu jaoskonna ööseks välja ajada, et kaduma läinud last otsida, isegi kui see erakorraline otsimine läheb hiljem uudistesse hoopis teistmoodi sõnastatuna ja paneb tema jaoskonna halba valgusesse. Kui ta kord juba leiab selle õige puzzle tüki, millega ta saab kogu kuritöö pildi kokku panna, siis ei lõpeta ta enne kui pilt on koos, isegi kui mõned tükid tuleb parajaks lõigata :). 


Põnev krimilugu ning tekitab tõsiselt soovi leida hea kala, mida saab ürdikattega ahjus küpsetada ja mille kõrvale värsket pastat teha.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar